Logo
Logo

Grecki sos tzatziki – ogórki z jogurtem i czosnkiem

Lato to czas najlepszych i najsmaczniejszych ogórków gruntowych – w niejednym polskim domu trwa intensywny czas przygotowań zapasów na zimę w formie ogórków kwaszonych, konserwowych, niekiedy z dodatkiem chili, curry lub innych egzotycznych przypraw. Ale w wakacje uwielbiamy przede wszystkim świeże ogórki w towarzystwie śmietany lub jogurtu naturalnego z dodatkiem koperku. Pyszna polska mizeria ma też swój śródziemnomorski odpowiednik – tzatziki. Wyrazisty sos pochodzący z Grecji może być wspaniałym urozmaiceniem niejednego przyjęcia, nie tylko w ogrodzie.

Tzatziki mogą być traktowane jako przystawka zastępująca mizerię czy inny dodatek warzywny serwowany do obiadu, ale mogą również pełnić rolę sosu – idealnie sprawdzą się w połączeniu z grillowanymi mięsami. Wśród słynnych greckich dań są chociażby souvlaki – czyli szaszłyki z mięsa wieprzowego lub drobiowego. To z nimi idealnie komponuje się sos tzatziki. Świeże ogórki z jogurtem greckim i czosnkiem znakomicie podkreślą smak pieczonych ziemniaków czy faszerowanych warzyw – papryki, pomidorów czy batatów. Można je serwować także z plackami warzywnymi, np. z cukinii.

Przepis na sos tzatziki

Składniki

  • duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego Mlekpol
  • ok 50 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 duże, surowe ogórki bez gniazd nasiennych
  • 3-5 ząbków czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • ½ łyżeczka sol, pieprz
  • 2 łyżeczki cukru


Przygotowanie

  1. Obrane ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do nich sól, cukier i pieprz. Odstawiamy, na 2-3 minuty, by ogórki puściły sok.
  2. Do miski z ogórkami dodajemy całe opakowanie jogurtu greckiego i zmiażdżone ząbki czosnku.
  3. Mieszamy, by składniki połączyły się i odstawiamy sos na chwile do lodówki.
  4. Przed podaniem na stół dodajemy do sosu świeży koperek i kilka łyżek śmietanki Łaciatej, by nadać mu kremowej konsystencji.

Źródło: SM Mlekpol

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (12)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl