Tzatziki mogą być traktowane jako przystawka zastępująca mizerię czy inny dodatek warzywny serwowany do obiadu, ale mogą również pełnić rolę sosu – idealnie sprawdzą się w połączeniu z grillowanymi mięsami. Wśród słynnych greckich dań są chociażby souvlaki – czyli szaszłyki z mięsa wieprzowego lub drobiowego. To z nimi idealnie komponuje się sos tzatziki. Świeże ogórki z jogurtem greckim i czosnkiem znakomicie podkreślą smak pieczonych ziemniaków czy faszerowanych warzyw – papryki, pomidorów czy batatów. Można je serwować także z plackami warzywnymi, np. z cukinii.
Przepis na sos tzatziki
Składniki
- duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego Mlekpol
- ok 50 ml Śmietanki Łaciatej 30%
- 2 duże, surowe ogórki bez gniazd nasiennych
- 3-5 ząbków czosnku
- ½ pęczka koperku
- ½ łyżeczka sol, pieprz
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie
- Obrane ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do nich sól, cukier i pieprz. Odstawiamy, na 2-3 minuty, by ogórki puściły sok.
- Do miski z ogórkami dodajemy całe opakowanie jogurtu greckiego i zmiażdżone ząbki czosnku.
- Mieszamy, by składniki połączyły się i odstawiamy sos na chwile do lodówki.
- Przed podaniem na stół dodajemy do sosu świeży koperek i kilka łyżek śmietanki Łaciatej, by nadać mu kremowej konsystencji.
Źródło: SM Mlekpol