Sos tzatzyki – coś na ząb dla wege smakoszy!

Sos tzatzyki

Sos tzatzyki sprawdzi się jako dodatek do dań z warzywami i z pewnością najbardziej przypadnie do gustu fanom wegetariańskiej kuchni. Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do potraw bezmięsnych, ten przepis może wam w tym pomóc!

Posłuchaj
00:00
10

Przepis na sos tzatzyki

Składniki

  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Łyżka posiekanego kopru
  • Opakowanie gęstego jogurtu greckiego ok. 180 - 200 ml
  • Sól, pieprz do smaku
  • Łyżeczka oliwy

Przygotowanie

  1. Ogórek umyć, osuszyć opcjonalnie obrać.
  2. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Posolić 2 szczyptami soli, wymieszać, pozostawić ok. 30 minut by puścił wodę.
  4. Startego ogórka odcisnąć na sitku, przełożyć do miski, oddać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Całość połączyć z jogurtem, doprawić pieprzem, siekanym koprem i oliwą.
  6. Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami, jako sos do pizzy, szaszłyków, grillowanych warzyw.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

 

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści