Przepis na sos tzatzyki
Składniki
- 1 ogórek szklarniowy
- 1-2 ząbki czosnku
- Łyżka posiekanego kopru
- Opakowanie gęstego jogurtu greckiego ok. 180 - 200 ml
- Sól, pieprz do smaku
- Łyżeczka oliwy
Przygotowanie
- Ogórek umyć, osuszyć opcjonalnie obrać.
- Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Posolić 2 szczyptami soli, wymieszać, pozostawić ok. 30 minut by puścił wodę.
- Startego ogórka odcisnąć na sitku, przełożyć do miski, oddać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość połączyć z jogurtem, doprawić pieprzem, siekanym koprem i oliwą.
- Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami, jako sos do pizzy, szaszłyków, grillowanych warzyw.
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |