Przepis na chłodnik z z ogórka i melona
Składniki
- 2 świeże ogórki 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
- 3 zielone grejpfruty (wyfiletowane)
- 0,5 melona miodowego
- 2 kromki białego pieczywa bez skórki
- 2 łyżki octu z białego wina
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 ząbek czosnku
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie
- Przyrządź Bulion na włoszczyźnie Knorr w 0,5 l wody. Następnie odstaw do wystudzenia.
- Pokrój w drobną kostkę połowę ogórka i 1/3 grejpfruta. Odłóż je do lodówki.
- Posiekaj ząbek czosnku, a migdały upraż na patelni.
- Resztę składników (poza migdałami) włóż do miski i zalej zimnym bulionem.
- Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Zupę dopraw do smaku wedle uznania i włóż do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie dodaj do chłodnika pokrojone wcześniej kawałki ogórka i grejpfruta.
- Rozlej chłodnik do misek i posyp po wierzchu migdałami oraz udekoruj listkami mięty.
Smacznego!
Źródło: Knorr