Logo
Logo

Ogórkowy chłodnik z melonem i miętą – pyszny i orzeźwiający!

W lecie z warzywnego potencjału można korzystać do woli. Sięgnijcie po inspiracje do zagranicznych kuchni. Hiszpańska zupa gazpacho nie zawiedzie nawet najwierniejszych miłośników tradycyjnych chłodników. Jeśli jeszcze bardziej przemawiają do Was egzotyczne  receptury, polecamy chłodnik z ogórka i melona. Z migdałami i miętą wygląda na tyle dostojnie, że śmiało może pełnić funkcję stylowego pierwszego dania.

Przepis na chłodnik z z ogórka i melona

Składniki

  • 2 świeże ogórki 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
  • 3 zielone grejpfruty (wyfiletowane)
  • 0,5 melona miodowego
  • 2 kromki białego pieczywa bez skórki
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 ząbek czosnku
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

  1. Przyrządź Bulion na włoszczyźnie Knorr w 0,5 l wody. Następnie odstaw do wystudzenia.
  2. Pokrój w drobną kostkę połowę ogórka i 1/3 grejpfruta. Odłóż je do lodówki.
  3. Posiekaj ząbek czosnku, a migdały upraż na patelni.
  4. Resztę składników (poza migdałami) włóż do miski i zalej zimnym bulionem.
  5. Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Zupę dopraw do smaku wedle uznania i włóż do lodówki na około 30 minut.
  7. Po tym czasie dodaj do chłodnika pokrojone wcześniej kawałki ogórka i grejpfruta.
  8. Rozlej chłodnik do misek i posyp po wierzchu migdałami oraz udekoruj listkami mięty.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (12)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl