Logo
Logo
21
Okazje
Artykuł na: minutę

Chłodnik z młodych warzyw i maślanki – letnie orzeźwienie!

Zupa „na zimno” domowej roboty to propozycja dla tych, którzy nie lubią tracić zbędnego czasu na przygotowywanie posiłków. Całość przygotowania dania potrwa około 30 minut, a mleczny dodatek podkreśli połączenie aromatycznych składników. Młode warzywa dodadzą lekkości i orzeźwienia. Przedstawiamy przepis, który stanowi idealny pomysł na obiad dla 3-osobowej rodziny.

Przepis na chłodnik z młodych warzyw i maślanki

Składniki

  • 1 pęczek botwinki
  • 3 młode marchewki
  • 2 młode pietruszki
  • 1 łyżka masła extra Łaciate
  • 300 ml wody
  • 500 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • sól himalajska, pieprz czarny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pęczek koperku świeżego

Przygotowanie

  1. Warzywa oczyszczamy i kroimy: marchew i buraczki w półplasterki, pietruszkę w kostkę, liście wraz z łodygami na kawałki.
  2. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa (oprócz liści i łodyg), chwilę smażymy.
  3. Następnie wlewamy wodę, dodajemy sól himalajską i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
  4. Dodajemy liście wraz z łodygami i gotujemy jeszcze 5 minut.
  5. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia.
  6. Dodajemy posiekany koperek oraz wlewamy maślankę.
  7. Przyprawiamy chłodnik do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.

    Smacznego!

Tekst i zdjęcia: źródło - SM Mlekpol

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu