Przepis na chłodnik z młodych warzyw i maślanki
Składniki
- 1 pęczek botwinki
 - 3 młode marchewki
 - 2 młode pietruszki
 - 1 łyżka masła extra Łaciate
 - 300 ml wody
 - 500 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej
 - sól himalajska, pieprz czarny
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 1 pęczek koperku świeżego
 
Przygotowanie
- Warzywa oczyszczamy i kroimy: marchew i buraczki w półplasterki, pietruszkę w kostkę, liście wraz z łodygami na kawałki.
 - W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa (oprócz liści i łodyg), chwilę smażymy.
 - Następnie wlewamy wodę, dodajemy sól himalajską i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
 - Dodajemy liście wraz z łodygami i gotujemy jeszcze 5 minut.
 - Po tym czasie zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia.
 - Dodajemy posiekany koperek oraz wlewamy maślankę.
 - Przyprawiamy chłodnik do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Smacznego! 
Tekst i zdjęcia: źródło - SM Mlekpol