Przepis na chłodnik z młodych warzyw i maślanki
Składniki
- 1 pęczek botwinki
- 3 młode marchewki
- 2 młode pietruszki
- 1 łyżka masła extra Łaciate
- 300 ml wody
- 500 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej
- sól himalajska, pieprz czarny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 pęczek koperku świeżego
Przygotowanie
- Warzywa oczyszczamy i kroimy: marchew i buraczki w półplasterki, pietruszkę w kostkę, liście wraz z łodygami na kawałki.
- W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa (oprócz liści i łodyg), chwilę smażymy.
- Następnie wlewamy wodę, dodajemy sól himalajską i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
- Dodajemy liście wraz z łodygami i gotujemy jeszcze 5 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia.
- Dodajemy posiekany koperek oraz wlewamy maślankę.
- Przyprawiamy chłodnik do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Smacznego!
Tekst i zdjęcia: źródło - SM Mlekpol