Chłodnik z młodych warzyw i maślanki – letnie orzeźwienie!

Chłodnik z młodych warzyw i maślanki

Zupa „na zimno” domowej roboty to propozycja dla tych, którzy nie lubią tracić zbędnego czasu na przygotowywanie posiłków. Całość przygotowania dania potrwa około 30 minut, a mleczny dodatek podkreśli połączenie aromatycznych składników. Młode warzywa dodadzą lekkości i orzeźwienia. Przedstawiamy przepis, który stanowi idealny pomysł na obiad dla 3-osobowej rodziny.

Posłuchaj
00:00
21

Przepis na chłodnik z młodych warzyw i maślanki

Składniki

  • 1 pęczek botwinki
  • 3 młode marchewki
  • 2 młode pietruszki
  • 1 łyżka masła extra Łaciate
  • 300 ml wody
  • 500 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • sól himalajska, pieprz czarny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pęczek koperku świeżego

Przygotowanie

  1. Warzywa oczyszczamy i kroimy: marchew i buraczki w półplasterki, pietruszkę w kostkę, liście wraz z łodygami na kawałki.
  2. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa (oprócz liści i łodyg), chwilę smażymy.
  3. Następnie wlewamy wodę, dodajemy sól himalajską i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
  4. Dodajemy liście wraz z łodygami i gotujemy jeszcze 5 minut.
  5. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia.
  6. Dodajemy posiekany koperek oraz wlewamy maślankę.
  7. Przyprawiamy chłodnik do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.

    Smacznego!

Tekst i zdjęcia: źródło - SM Mlekpol


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Burak zwyczajny Beta vulgaris

Najlepsza ziemia do kwiatów doniczkowych – czyli jaka? Zwróć uwagę na te składniki
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści