Przepis na chłodnik litewski
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba osób: 4
Składniki
- 200 g posiekanej botwiny
- 1 zielony ogórek
- 1 Bulionetka wołowa Knorr
- 1 pęczek rzodkiewki
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 300 ml wody
Przygotowanie
- W niewielkim garnku zagotuj wodę.
- Następnie dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut do miękkości warzyw.
- Dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Całość rozmieszaj i zagotuj. Potem odstaw wywar na bok do wystygnięcia.
- Ogórka i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Zimny wywar połącz ze startymi warzywami oraz jogurtem.
- Gotowy chłodnik dopraw pieprzem, a następnie odstaw na około godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jajka na twardo.
- Zupę serwuj na zimno, z jajkami przekrojonymi na pół.
Smacznego!
Źródło: Knorr