Pyszny chłodnik litewski z botwinką, ogórkiem i rzodkiewką – idealny na letnie ochłodzenie!

Przepis na chłodnik litewski

Chłodniki tryumfalnie wkraczają na kulinarną scenę, gdy latem robi się naprawdę gorąco. Idealna opcja dla wszystkich smakoszy, którzy nawet podczas największych upałów nie chcą rezygnować z zup. W te wakacje do tematu podejdźcie na chłodno. Zamiast rozgrzewać patelnie i piekarniki, postawcie na zupy na zimno, które są nie tylko smaczne i kolorowe, ale przede wszystkim proste w przygotowaniu. Szkoda lata na wielogodzinne posiedzenia w kuchni!

Posłuchaj
00:00
22

Przepis na chłodnik litewski

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba osób: 4

Składniki

  • 200 g posiekanej botwiny
  • 1 zielony ogórek
  • 1 Bulionetka wołowa Knorr
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 300 ml wody

Przygotowanie

  1. W niewielkim garnku zagotuj wodę.
  2. Następnie dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut do miękkości warzyw.
  3. Dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Całość rozmieszaj i zagotuj. Potem odstaw wywar na bok do wystygnięcia.
  4. Ogórka i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Zimny wywar połącz ze startymi warzywami oraz jogurtem.
  6. Gotowy chłodnik dopraw pieprzem, a następnie odstaw na około godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jajka na twardo.
  7. Zupę serwuj na zimno, z jajkami przekrojonymi na pół.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Ogórek siewny Cucumis sativus

Burak zwyczajny Beta vulgaris

Rzodkiewka Raphanus sativus var. sativus

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści