Logo
Logo

Pyszny chłodnik litewski z botwinką, ogórkiem i rzodkiewką – idealny na letnie ochłodzenie!

Chłodniki tryumfalnie wkraczają na kulinarną scenę, gdy latem robi się naprawdę gorąco. Idealna opcja dla wszystkich smakoszy, którzy nawet podczas największych upałów nie chcą rezygnować z zup. W te wakacje do tematu podejdźcie na chłodno. Zamiast rozgrzewać patelnie i piekarniki, postawcie na zupy na zimno, które są nie tylko smaczne i kolorowe, ale przede wszystkim proste w przygotowaniu. Szkoda lata na wielogodzinne posiedzenia w kuchni!

Przepis na chłodnik litewski

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba osób: 4

Składniki

  • 200 g posiekanej botwiny
  • 1 zielony ogórek
  • 1 Bulionetka wołowa Knorr
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 300 ml wody

Przygotowanie

  1. W niewielkim garnku zagotuj wodę.
  2. Następnie dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut do miękkości warzyw.
  3. Dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Całość rozmieszaj i zagotuj. Potem odstaw wywar na bok do wystygnięcia.
  4. Ogórka i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Zimny wywar połącz ze startymi warzywami oraz jogurtem.
  6. Gotowy chłodnik dopraw pieprzem, a następnie odstaw na około godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jajka na twardo.
  7. Zupę serwuj na zimno, z jajkami przekrojonymi na pół.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Komentarze

Dodaj komentarz

 

 
Powiązane rośliny
Zobacz więcej
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (10)
Twoja strona ogrodu