Dlaczego warto pić sok z botwinki?
Dobry na skórę, apetyt i spokój
Młode listki i korzenie buraka ćwikłowego zawierają dużo witamin, żelaza i wapnia. Sok z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna. Sok z botwinki ze względu na dużą ilość kwasu foliowego zalecany jest także kobietom w ciąży.
Botwinka zawiera całą paletę substancji odżywczych i mikroelementów m.in. betainy, cynk, fosfor, magnez, kwas foliowy, mangan, aż 13 różnych antyoksydantów, a także witaminy jak: A, K, D, E, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i B12). Ze względu na zawarte w nim substancje działające symultanicznie botwinka ma bardzo dobry wpływ na układ nerwowy – uspokaja skołatane nerwy.
Przepis na sok z botwinki
Prosty i szybki
Składniki
- duża szklanka botwinki (liście)
- szklanka jarmużu
- 1 jabłko
- 1 limonka
Przygotowanie
- Do zrobienia zdrowego soku z warzyw potrzebna nam będzie wolnoobrotowa wyciskarka do soków.
- Kolejność wkładanych do niej składników jest nieistotna – po krótkim procesie wyciskania, otrzymamy pyszny sok!
Źródło: Kuvings, zdjęcie: @pysznieczyprzepysznie