Owoce cytrusowe m.in. cytryny, pomarańcze, grejpfruty, limonki czy mandarynki zawierają bardzo dużą ilość witaminy C, która odpowiada za pobudzenie interferonu, czyli białka pomagającego w unieszkodliwianiu wirusów chorobotwórczych, a także zwiększającego szczelność ścianek naczyń krwionośnych (w rezultacie utrudnia to przedostanie się wirusów do organizmu). Zawierają również witaminy z grupy B, są także bogate w potas, magnez oraz fosfor. Z tych owoców możemy przyrządzić smaczny, zdrowy i pyszny sok, który zapewni nam dawkę witamin i minerałów, a także skutecznie pomoże w budowaniu naszej odporności.
Przepis na sok z owoców cytrusowych z dodatkiem jarmużu
Składniki
- ½ cytryny
- 1 pomarańcza
- garść jarmużu
- jedno jabłko
- jeden ogórek zielony
Przygotowanie
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków.
Źródło: Kuvings, materiały prasowe