Wykopywanie mieczyków, dalii i kanny
Mieczyki, dalie i kanny (pacioreczniki) to jedne z najpiękniejszych roślin ogrodowych kwitnących latem i jesienią. Niestety są bardzo wrażliwe na zimno i nie przetrwałyby zimy w ogrodzie. Dlatego aby móc się nimi cieszyć przez wiele sezonów po kwitnieniu musimy wykopać ich organy podziemne i przechować w chłodnym pomieszczeniu, aby posadzić je na wiosnę.
Kiedy wykopywać mieczyki, dalie i kannę?
- Bulwy mieczyków – wykopujemy W drugiej połowie września
- Karpy dalii i kanny (pacioreczników) – wykopujemy tuż po pierwszych przymrozkach
Zobacz także: Kiedy wykopujemy rośliny cebulowe?
Jak wykopywać mieczyki, dalię i kannę: krok po kroku
- Delikatnie wykopujemy część podziemną rośliny. Najlepiej użyć do tego celu wideł, wbijając je w pewnej odległości od rośliny i delikatnie podważając, tak aby nie uszkodzić bulw. Lepiej nie używać szpadla bo może przeciąć ukryte pod ziemią kłącza.
- Całą karpę delikatnie wyjmujemy i lekko otrząsamy z ziemi.
- Odcinamy część nadziemną i pozostawiamy 3-5 cm łodygi (w przypadku mieczyków) oraz 10-15 cm (w przypadku dalii i kanny).
- Bulwy i kłącza pozostawiamy w suchym miejscu na kilka godzin aby resztki ziemi obeschły i można było je łatwo usunąć.
- Karpy dalii układamy przyciętymi pędami w dół, aby wypłynął z nich sok.
Fot. Emőke Dénes (CC-BY-SA-2.5)/Wikimedia Commons Bulwy mieczyków |
Bulwiasty korzeń dalii |
Kłącze paciorecznika |
Jak przechowywać mieczyki, dalie i kanny?
Po kilku dniach, gdy karpy dalii przeschną, umieszczamy w skrzynkach i przysypujemy torfem lub korą. Bulwy mieczyków i karpy kanny przechowujemy w drewnianych skrzynkach wyłożonych gazetą lub w papierowych torebkach w miejscu suchym, przewiewnym i chłodnym (5-10 ºC – temperatura nie może spaść poniżej!).
Pamiętajmy aby przyczepić kartki lub etykiety z nazwami odmiany i kolorem kwiatów – dzięki temu będzie nam znacznie łatwiej zaplanować nasadzenia w kolejnym sezonie.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Emőke Dénes / Wikimedia Commons, F. D. Richards, Maja Dumat, F. D. Richards / Flickr,