Znaczenie zakwaszania gleby przy uprawie borówki
Podobnie, jak większość ogrodowych krzewów kwasolubnych (np. azalie, różaneczniki, wrzosy), borówka amerykańska najlepiej rośnie na stale kwaśnym podłożu, o odczynie pH w przedziale 3,8-4,8. Jest to kluczowe w uprawie roślin o takich wymaganiach, bo gdy gleba nie spełnia wymagań roślin, ich korzenie nie są w stanie pobrać z gleby składników odżywczych. Już nie wielkie zwiększenie się poziomu pH do lekko kwaśnego (pH 5,5), może skutkować gorszym wzrostem i plonowaniem krzewów borówki, a przy pH powyżej 6 zostaje zahamowany wzrost rośliny i liście zaczynają żółknąć. Wynika z tego, iż aby zasilanie borówki przynosiło skutek, musimy w pierwszej kolejności stale dbać o właściwy poziom kwasowości podłoża. Można oczywiście zakwaszać glebę gotowymi preparatami lub nawozami mineralnymi, które dostępne są w sprzedaży.
Aby jednak zaoszczędzić pieniądze, możemy sami w prosty sposób przygotować naturalny nawóz zakwaszający do borówek – domowymi metodami. Jednocześnie jest to działanie ekologiczne, bo do przygotowania nawozów wykorzystuje się materiały i produkty uważane zazwyczaj za odpady.
Nawozy do borówki własnej roboty – jak zrobić?
Okazuje się, że przygotowanie naturalnych preparatów, które mogą skutecznie zakwasić glebę, a jednocześnie zasilić ją w potrzebne składniki odżywcze, może zrobić każdy bez nakładów finansowych, ani specjalistycznej wiedzy. Ponadto, wszystkie niezbędne składniki do przygotowania takich preparatów znajdziemy w każdej kuchni, ogrodzie lub lesie.
Nawóz zakwaszający do borówek z czerstwego chleba
Jednym ze sposobów szybkiego i łatwego przygotowania nawozu zakwaszającego do borówki (a także do innych roślin kwasolubnych) jest wykorzystanie czerstwego (lub niewykorzystanego) chleba i przygotowanie z niego wodnego roztworu. Dzięki stosowaniu takiego naturalnego nawozu, można uzyskać ładne krzewy oraz smaczne, bardzo zdrowe owoce borówki.
► Do przygotowania nawozu potrzebne jest wiadro lub inny pojemnik (najlepiej o pojemności 10 litrów), do którego wsypujemy 1-2 kg starego, pokruszonego na drobniejsze kawałki chleba. Całość zalewamy wodą.
► Po upływie kilka lub kilkanaście dni (w ciepłym miejscu), co jakiś czas mieszając, roztwór będzie gotowy do stosowania.
Zakwas chlebowy nie tylko powoduje zakwaszenie podłoża, ale zawiera także drożdże bogate w białka, aminokwasy, cenne pierwiastki oraz witaminy, które stymulują korzenie do rozwoju, a także wzmacniają odporność i rozwój roślin. Po sfermentowaniu roztworu, można nim bezpośrednio podlewać krzewy (około 2 litry pod krzew), powtarzając ten zabieg kilka razy w sezonie.
Nawóz do borówki z liści dębu i igieł sosny
Innym, dość prostym, naturalnym sposobem na przygotowanie nawozu zakwaszającego do borówek, jest przygotowanie gnojówki z liści dębu z dodatkiem igieł sosnowych, czyli resztek roślinnych o właściwościach zakwaszających.
► Postępujemy analogicznie, jak w przypadku nawozu z chleba. Do wiadra (o pojemności 10 l) wsypujemy dębowe liście oraz igły sosnowe – mogą być zarówno suche, jak i bardziej świeże. Można zastosować proporcje 1;1, czyli np. pół wiadra liści i pół wiadra igieł. Całość zalewamy wodą, lekko przygniatamy znajdujące się wewnątrz liście i igły, by nie wypływały (np. większym kamieniem).
► Po ok. 10 dniach powstanie naturalny nawóz (gnojówka), który można rozcieńczać (np. 1 l nawozu na 1 l wody) i zasilać nim krzewy kilka razy w sezonie.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: Martina / AdobeStock i red_stone / Pixabay