Sjesta na włoskim tarasie: jak założyć ogród włoski?
Przy planowaniu ogrodu czy tarasu, szczególnie słonecznego, warto wykorzystać typowy element stylu włoskiego – ciennik, czyli przejście porośnięte pnączami. W celu stworzenia takiego miejsca do wypoczynku wystarczy sporządzić niewielką pergolę, która zapewni ochronę przed upalnym słońcem.
Można ją obsadzić roślinami winorośli o bujnym ulistnieniu zapewniającym cień, które dodatkowo późnym latem obdarują kiściami winogron. Mamy do dyspozycji wiele atrakcyjnych roślin, które wprowadzą nas z pewnością w śródziemnomorski klimat Italii, jak np. milin – pnącze o pomarańczowych, ognistych, rurkowatych trąbkach, czy krzew oleandra o różnobarwnych kwiatach i błyszczących liściach.
Istotną rolę we włoskim ogrodzie odgrywała także woda, która płynęła przez fontanny, sadzawki i kaskady, łącząc całą kompozycję. Niewielkie elementy wodne będą mile widziane także na naszych tarasach lub w ogrodzie.
Obecnie Italia częściej przywodzi nam na myśl toskański obraz falujących wzgórz poprzetykanych smukłymi cyprysami i ciągnących się po horyzont pól słoneczników. Podążając za tą wizją warto zdecydować się na nieco mniej formalny styl w urządzaniu balkonu czy ogrodu. Jako niezbędny element pojawi się tutaj w zastępstwie włoskiego cyprysa niebieskozielony, pachnący jałowiec o strzelistym pokroju, np. jałowiec skalny 'Skyrocket'.
Kolorystyka kwiatów najlepiej aby była ognista jak włoski temperament – pełna ciepłych, słonecznych barw. Mamy tu do dyspozycji szereg bylin – żółtą rudbekię i nachyłek, pomarańczowy i czerwony dzielżan i oczywiście... słoneczniki.
Lekkości kompozycji dodadzą drobne gwiazdkowate kwiaty uczepu oraz kolorowe liście koleusa, a także szereg popularnych u nas roślin jednorocznych, takich jak np. aksamitka, gazania czy szałwia lśniąca.
Włoski ogród nie może się obyć bez ziół i warzyw. Znając umiłowanie Włochów do prostej, aromatycznej kuchni trzeba mieć w zasięgu ręki świeżą bazylię i pomidory do sałatki oraz cukinię, która dla Włochów jest nie tylko źródłem smacznych owoców, ale i kwiatów, które nadziewają dowolnym włoskim serem i smażą w cieście naleśnikowym.
Intensywne kolory kwiatów, warzyw i ziół można stonować roślinami o srebrzystym ulistnieniu – kocanka włoska, zwana „curry” i karczoch zwyczajny. Ta ostatnia to mało znane w Polsce warzywo, które można wykorzystać jako roślinę ozdobną, ze względu na okazałe, srebrzyste liście i piękne kwiatostany. Pąki kwiatowe karczocha spotykamy sezonowo w sklepach, ponieważ częścią jadalną tej rośliny jest dno kwiatowe, traktowane jako warzywny rarytas. Karczochy nie zawsze zimują w warunkach klimatu Polski, ale warto je podziwiać choć przez jeden sezon.
Zobacz także:
- Poznaj zasady zakładania ogrodu w stylu śródziemnomorskim
- Warzywa są w modzie. Uprawiaj je w ogrodzie
- Najpopularniejsze kwiaty ogrodowe i zasady zakładania rabat kwiatowych
- Posadź najpiękniejsze pnącza i stwórz romantyczny zakątek w ogrodzie
- Uprawiaj rośliny przyprawowe i lecznicze bo niezłe z nich ziółka!
- Zobacz ponad 100 projektów ogrodów i zainspiruj się!
- Szukasz pomysłów na urządzenie ogrodu. Zobacz nasze reportaże z wizyt w najpiękniejszych ogrodach
Milin amerykański fot. Hans Braxmeier - Pixabay.com |
Oleander fot. Sabine Fenner - Pixabay.com |
Rudbekia fot. SLF - Pixabay.com |
Karczoch fot. PollyDot - Pixabay.com |
Rośliny do włoskiego ogrodu:
|