- Jakie są główne zasady podlewania warzyw?
- Jak często podlewać warzywa w ogrodzie?
- Jakie są najlepsze metody podlewania warzyw?
- Czym można ściółkować warzywa?
- Jaki jest najlepszy czas na podlewanie roślin warzywnych?
- Jakie warzywa potrzebują najwięcej wody?
- Jakie są najczęstsze błędy w podlewaniu warzyw?
- Czym różni się podlewanie warzyw na podwyższonych grządkach?
- Jak zmniejszyć potrzebę podlewania ogrodu warzywnego?
Podlewanie jest jedną z najważniejszych rzeczy, jeśli chodzi o uprawę warzyw. To, w jaki sposób będziemy nawadniać nasz ogród warzywny może znacząco wpłynąć na zdrowie roślin i ich plonowanie, dlatego warto pamiętać o głównych zasadach podlewania, czego nie robić i jak pomagać roślinom potrzebującym dużo wody.
Podlewanie warzyw | 3 główne zasady nawadniania
1. Do jakiej głębokości ziemia powinna być wilgotna po podlewaniu warzyw?
Po podlewaniu gleba w warzywniku powinna być wilgotna na głębokości do około 20-30 cm. Jest to głębokość, na której większość warzyw ma znaczną część swojej strefy korzeniowej. Wilgotność ziemi możesz sprawdzać, wbijając w glebę długi patyk. Jeśli wbije się łatwo, oznacza to, że ziemia jest wystarczająca. Jeśli nie, należy podlać więcej.
2. Jak często podlewać warzywa w ogrodzie?
Częstotliwość podlewania zależy od rodzaju gleby, pory roku i pogody oraz rodzaju warzyw. Staraj się nie dopuszczać do sytuacji, gdy podłoże jest zbyt suche. W sezonie letnim, podczas najgorętszych dni, grządki z warzywami powinny być nawadniane codziennie. Z kolei warzywa rosnące w podwyższonych grządkach, donicach i pojemnikach balkonach mogą wymagać nawet dwukrotnego podlewania w ciągu dnia!
3. Czym ściółkować warzywa?
Ściółkowanie warzyw nie jest konieczne ale bardzo przydatne. Odpowiednia ściółka pomaga zatrzymać wilgoć w glebie, co za tym idzie zmniejsza się częstotliwość potrzeby podlewania warzyw oraz może stanowić dodatkowy nawóz dla warzyw. W ogrodach warzywnych stosuje się ściółki, takie jak:
Kiedy najlepiej podlewać rośliny warzywne?
Najlepszą porą na podlewanie roślin warzywnych jest wczesny poranek, zanim nadejdzie upalny dzień. Dzięki temu woda może dotrzeć do korzeni i zostaje wchłonięta, zanim zdąży wyparować.
Jeśli nie możesz podlewać rano, następnym najlepszym czasem jest późny wieczór, kiedy temperatury są niższe. Należy jednak uważać, aby nie pozostawić mokrych liści na noc, ponieważ może to sprzyjać rozwojowi chorób grzybiczych.
Które gatunki warzyw potrzebują częstego podlewania?
Chociaż wszystkie warzywa wymagają stałego podlewania, niektóre potrzebują więcej wody niż inne. Na przykład warzywa takie jak:
- fasola,
- buraki,
- marchew,
- ogórki,
- groch,
- pomidory (pomidor to aż 95% wody!),
- papryki,
- dynie i cukinie,
- kukurydza. (kolba kukurydzy składa się z 70% wody)
4 najczęstsze błędy w podlewaniu warzyw
Podlewanie warzyw nie jest trudne ale wymaga od nas znajomości ziemi, w jakiej rosną uprawiane przez nas rośliny oraz ich potrzeby wodne. Reasumując, czego więc NIE robić podlewając rośliny warzywne?
- Nie podlewać w niewłaściwym czasie – Jak wspomniano wcześniej, podlewanie powinno odbywać się wczesnym rankiem lub późnym wieczorem, aby zminimalizować parowanie i nie uszkadzać roślin (tzw. poparzenia słoneczne liści).
- Nie podlewać nieregularnie i różnymi ilościami wody – Warzywa wymagają stałego, równomiernego podlewania. Niekonsekwentne podlewanie może prowadzić do problemów, takich jak opadanie kwiatów, liści, zniekształcone owoce, a nawet śmierć rośliny.
- Nie moczyć liści – Podlewanie powinno odbywać się u podstawy rośliny, a nie od góry. Mokre liście mogą sprzyjać rozprzestrzenianiu się chorób grzybowych.
- Nie podlewać zbyt dużo – podczas gdy warzywa wymagają stałego podlewania, zbyt duża ilość wody może być równie szkodliwa, co zbyt mała. Nadmierne podlewanie może prowadzić do gnicia korzeni i innych chorób. Lepiej jest podlewać głęboko i rzadziej niż podlewać trochę każdego dnia.
Pamiętaj, że specyficzne potrzeby warzyw w zakresie podlewania mogą się różnić w zależności od rodzaju warzyw, etapu wzrostu, rodzaju gleby i pogody. Zawsze sprawdzaj poziom wilgotności gleby i w razie potrzeby dostosuj swoje praktyki nawadniania. Pamiętając o tych wskazówkach, możesz mieć pewność, że Twój ogród warzywny będzie dobrze prosperował i zapewni obfite zbiory.
FAQ
Tak, podlewanie warzyw na podwyższonych grządkach może się różnić od podlewania warzyw rosnących bezpośrednio w ziemi. Z reguły podwyższone grządki należy podlewać częściej i regularnie, ponieważ następuje w nich szybsze wysychanie gleby, a korzenienie warzyw mogą rosnąć głębiej.
Jak wspomniano wcześniej warzywnik warto ściółkować, co ogranicza parowanie wody z podłoża. Należy też dbać o dobrą strukturę gleby (dużo substancji organicznych), by naturalnie zatrzymywała ona więcej wilgoci. Można też sięgnąć po hydrożel – specjalny materiał w formie granulek często łączony z nawozami, który pomaga utrzymywać wilgoć w podłożu.
► Sprawdź, gdzie możesz kupić hydrożel
Tak, takimi roślinami są np. warzywa korzeniowe. Intensywne podlewanie powoduje szybki wzrost, co jest bardzo dobre w przypadku np. sałaty, ale dla warzyw takich jak marchew, mocne podlewanie może spowodować pękanie ich korzeni.
Za najbardziej wydajne w uprawie warzyw uważane jest nawadnianie kropelkowe. Metoda ta dostarcza wodę bezpośrednio do podstawy rośliny, zmniejszając jej straty, co dodatkowo zapobiega rozprzestrzenianiu się chorób grzybowych, które mogą wystąpić, gdy woda moczy części nadziemne warzyw.
► Sprawdź, gdzie możesz kupić linie kroplujące
Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe: jpjariz / AdobeStock