Fasola szparagowa prosto z ogródka
Idealna do małego ogrodu: obficie plonuje – zarówno tyczne, jak i niskie, krzewiące się odmiany – oraz dobrze czuje się i w gruncie, i w pojemnikach.


Wysiej nasiona w połowie wiosny pod osłoną, w temperaturze 10°C lub wyższej, umieszczając 2 nasiona na głębokość 3 cm w komórce wysokiego pojemnika modułowego lub w doniczce. Ponawiaj wysiewanie do lipca, by mieć stałe zbiory. Zahartuj siewki przed wysadzeniem na zewnątrz i podwiąż do tyczek odmiany pnące (tyczne).
Posadź w słonecznym miejscu, w lekkiej, przepuszczalnej glebie, nawiezionej zeszłej jesieni kompostem lub obornikiem oraz zasilonej nawozem 2 tygodnie przed posadzeniem. Fasola szparagowa, o wiele bardziej niż wielokwiatowa, wymaga ciepłego i osłoniętego stanowiska. Podlewaj porządnie, co najmniej 2 razy w tygodniu...
Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners' World Edycja Polska Lipiec-Sierpień 2016