Pora dojrzewania fasolki
Fasolka szparagowa (Phaseolus vulgaris) wysiana w kwietniu pod osłonami (tunel, szklarnia) lub w maju wprost do gruntu dojrzewa w sierpniu i wrześniu. Aby fasolka szparagowa zdrowo i długo plonowała do jesieni, musimy regularnie ją podlewać i zbierać strąki; to pobudzi powstawanie kwiatów i zawiązywanie się nowych owoców.
Kiedy zbierać strąki fasoli?
- W okresie plonowania fasolki (od sierpnia) sprawdzaj rośliny co 3-4 dni, zrywając świeże strąki, jak tylko będą wystarczająco duże do spożycia. Dzięki temu nie staną się za duże, włókniste czy przejrzałe. Jeśli nie będziesz przeprowadzać regularnych zbiorów, nasiona zaczną pęcznieć, formując wybrzuszenia w strąkach. Nie tylko będą trudne do zjedzenia, lecz także rośliny przestaną wytwarzać kwiaty.
- Zbierając strąki, dokładnie poszukuj ich w gęstwinie liści i staraj się nie przeoczyć żadnego. Jeśli zdarzy się, że znajdziesz stare, pominięte strąki, czym prędzej je zerwij (można je wyrzucić na pryzmę kompostową!). Nie dopuszczajmy żeby dojrzały i uformowały nasiona (przed wyjazdem na urlop koniecznie zerwij wszystkie – małe i starsze, strąki!).
Zdjęcia: domenico supino, Dennis / Pixabay