Fasola szparagowa (Phaseolus vulgaris) jest jednymi z najłatwiejszych i najplenniejszych roślin do samodzielnej uprawy. Zapewnij jej słoneczne stanowisko, mnóstwo wody i podpór do wspinania się, a szybko wystartuje, dając atrakcyjne kwiaty i później pyszną fasolę.
Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Kiedy wysiewać nasiona fasolki szparagowej?
By mieć stałe zbiory delikatnej fasoli szparagowej przez całe lato, fasolę można wysiać już w kwietniu do doniczek i przesadzić do gruntu w maju (po przymrozkach) – wtedy też zacznij wysiewać nasiona do gruntu (od połowy maja do początku lipca).
Przy wysiewaniu fasoli pamiętaj o tym, aby do produkcji rozsady używać dobrej, przygotowanej dla nasion ziemi do wysiewania.
Lista zakupów ▶ Przygotuj ogród na jesień. Te produkty sprawdzą się we wrześniu idealnie
Jak wysiewać fasolkę szparagową?
Rozsada fasoli krok po kroku
- Wysiewaj nasiona pojedynczo do małych doniczek, używając ogrzewanej mnożarki, jeśli temperatura w szklarni nie osiąga 12°C.
- Wciśnij nasiona na głębokość 5 cm w podłożu do wysiewu i dobrze podlej.
- Podlej podłoże, tak by nasiąkło i utrzymuj stałą wilgotność przez cały czas produkcji rozsady.
- Zaczekaj cierpliwie, bo fasolka potrzebuje kilku dni by wykiełkować i kilku tygodni (około 30 dni), by wyrosnąć.
- Zahartuj rośliny przed wysadzeniem ich na zewnątrz, Kiedy w pełni rozwiną się pierwsze liście właściwe, a rośliny dobrze się ukorzenią (ale gdy miną przymrozki).
- Zapewnij podpory wysokim odmianom pnącym.
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, zdjęcie tytułowe: Pexels