Fasola szparagowa (Phaseolus vulgaris) jest jednymi z najłatwiejszych i najplenniejszych roślin do samodzielnej uprawy. Zapewnij jej słoneczne stanowisko, mnóstwo wody i podpór do wspinania się, a szybko wystartuje, dając atrakcyjne kwiaty i później pyszną fasolę.
Kiedy wysiewać nasiona fasolki szparagowej?
By mieć stałe zbiory delikatnej fasoli szparagowej przez całe lato, fasolę można wysiać już w kwietniu do doniczek i przesadzić do gruntu w maju (po przymrozkach) – wtedy też zacznij wysiewać nasiona do gruntu (od połowy maja do początku lipca).
Przy wysiewaniu fasoli pamiętaj o tym, aby do produkcji rozsady używać dobrej, przygotowanej dla nasion ziemi do wysiewania.
Jak wysiewać fasolkę szparagową?
Rozsada fasoli krok po kroku
- Wysiewaj nasiona pojedynczo do małych doniczek, używając ogrzewanej mnożarki, jeśli temperatura w szklarni nie osiąga 12°C.
- Wciśnij nasiona na głębokość 5 cm w podłożu do wysiewu i dobrze podlej.
- Podlej podłoże, tak by nasiąkło i utrzymuj stałą wilgotność przez cały czas produkcji rozsady.
- Zaczekaj cierpliwie, bo fasolka potrzebuje kilku dni by wykiełkować i kilku tygodni (około 30 dni), by wyrosnąć.
- Zahartuj rośliny przed wysadzeniem ich na zewnątrz, Kiedy w pełni rozwiną się pierwsze liście właściwe, a rośliny dobrze się ukorzenią (ale gdy miną przymrozki).
- Zapewnij podpory wysokim odmianom pnącym.
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, zdjęcie tytułowe: Pexels