Logo
Logo
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Wysiewanie fasoli szparagowej

Pytanie czytelnika: Przymierzam się w tym roku do uprawy w ogródku własnej fasolki szparagowej. Jak się za to zabrać?

Fasola szparagowa (Phaseolus vulgaris) jest jednymi z najłatwiejszych i najplenniejszych roślin do samodzielnej uprawy. Zapewnij jej słoneczne stanowisko, mnóstwo wody i podpór do wspinania się, a szybko wystartuje, dając atrakcyjne kwiaty i później pyszną fasolę.

By mieć stałe zbiory delikatnej fasoli szparagowej przez całe lato, już w kwietniu wysiej nasiona do doniczek i przesadź do gruntu w maju – wtedy też zacznij wysiewać nasiona do gleby, w regularnych odstępach, od połowy maja do początku lipca.

Wysiewaj nasiona pojedynczo do małych doniczek, używając ogrzewanej mnożarki, jeśli temperatura w szklarni nie osiąga 12°C. Wysiewaj na głębokość 5 cm w podłożu do wysiewu i dobrze podlej. Kiedy w pełni rozwiną się pierwsze liście właściwe, a rośliny dobrze się ukorzenią, można je zahartować i przesadzić (gdy miną przymrozki). Odmianom pnącym zapewnij podpory.

Podlej podłoże, tak by nasiąkło. Fasola wielokwiatowa potrzebuje około 12ºC, by wykiełkować – szklarnia albo słoneczny parapet sprawdzi się idealnie. Zahartuj rośliny przed wysadzeniem ich na zewnątrz.

Zdjęcie: Pexels


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z aktualnymi poradami ogrodniczymi i nowościami zapisz się do naszego newslettera!



Warto przeczytać

Komentarze

Powiązane artykuły
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
WYSIEWANIE
Na czasie
WYSIEWANIE
Zobacz więcej
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu