Wysiewanie fasoli szparagowej
Pytanie czytelnika: Przymierzam się w tym roku do uprawy w ogródku własnej fasolki szparagowej. Jak się za to zabrać?
Fasola szparagowa (Phaseolus vulgaris) jest jednymi z najłatwiejszych i najplenniejszych roślin do samodzielnej uprawy. Zapewnij jej słoneczne stanowisko, mnóstwo wody i podpór do wspinania się, a szybko wystartuje, dając atrakcyjne kwiaty i później pyszną fasolę.
By mieć stałe zbiory delikatnej fasoli szparagowej przez całe lato, już w kwietniu wysiej nasiona do doniczek i przesadź do gruntu w maju – wtedy też zacznij wysiewać nasiona do gleby, w regularnych odstępach, od połowy maja do początku lipca.
Wysiewaj nasiona pojedynczo do małych doniczek, używając ogrzewanej mnożarki, jeśli temperatura w szklarni nie osiąga 12°C. Wysiewaj na głębokość 5 cm w podłożu do wysiewu i dobrze podlej. Kiedy w pełni rozwiną się pierwsze liście właściwe, a rośliny dobrze się ukorzenią, można je zahartować i przesadzić (gdy miną przymrozki). Odmianom pnącym zapewnij podpory.
Podlej podłoże, tak by nasiąkło. Fasola wielokwiatowa potrzebuje około 12ºC, by wykiełkować – szklarnia albo słoneczny parapet sprawdzi się idealnie. Zahartuj rośliny przed wysadzeniem ich na zewnątrz.
Zdjęcie: Pexels
Komentarze