Jakie warzywa wysiewać do gruntu?
Polecamy warzywa korzeniowe, które stanowią ważną grupę bogatych w składniki pokarmowe roślin. Substancje odżywcze (błonnik, aminokwasy, witaminy A, B, C) gromadzone są w korzeniach pod ziemią, co sprawia, że możemy pozostawić je w niej przez dłuższy czas. Dzięki ich odporności można je spożyć dopiero w zimie (ziemniak, marchew), ale są i takie, które najlepiej smakują, gdy są świeże i młode, np. rzodkiewka czy kalarepa, dlatego jemy je głównie latem.
Przykładowe warzywa, które możemy wysiewać w maju:
- burak /IV–VI/ siać do gruntu/zbierać od czerwca do jesieni, można magazynować;
- marchew /III–V/ siać do gruntu/zbierać od czerwca do jesieni lub pozostawić w gruncie, oczyszczone z ziemi i liści korzenie marchwi najlepiej przechowywać w skrzynkach, w lekko wilgotnym piasku lub żwirku;
- rzepa /III–VII/ siać do gruntu/zbierać od lata w miarę potrzeby.
Ponadto możemy zasiać ogórki (połowa maja) oraz kapustę (na zbiór jesienny), selery, paprykę i pomidory (druga połowa maja).
Pielęgnacja warzywnika w maju
Opiera się głównie na pieleniu zagonów, dbaniu o to, aby rośliny miały wystarczająco dużo miejsca do rozwoju i wzrostu. Ze względu na to, że warzywa korzeniowe pozostają dłuższy czas w ziemi, nie wolno zapomnieć o podlewaniu tych roślin, a jeśli ziemia została wcześniej dobrze przygotowana, nie będzie potrzeby ponownego nawożenia. Najskuteczniejszą metodą na szkodniki jest płodozmian lub uprawa warzyw w innej części ogrodu w kolejnym sezonie.
FILM: Jakie warzywa trzeba wysiać w maju?
Zdjęcie tytułowe: Pascal Vorx/Pixabay