Logo
Logo
10
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Warzywnik w maju: jakie warzywa wysiewać do gruntu?

Pytanie czytelnika: Jakie warzywa wysiewać w maju wprost do gruntu? Które można sadzić w maju i jak je pielęgnować?

Polecam warzywa korzeniowe, które stanowią ważną grupę bogatych w składniki pokarmowe roślin. Substancje odżywcze (błonnik, aminokwasy, witaminy A, B, C) gromadzone są w korzeniach pod ziemią, co sprawia, że możemy pozostawić je w niej przez dłuższy czas. Dzięki ich odporności można je spożyć dopiero w zimie (ziemniak, marchew), ale są i takie, które najlepiej smakują, gdy są świeże i młode, np. rzodkiewka czy kalarepa, dlatego jemy je głównie latem.

Przykładowe warzywa, które możemy wysiewać w maju:

  • burak /IV–VI/ siać do gruntu/zbierać od czerwca do jesieni, można magazynować;
  • marchew /III–V/ siać do gruntu/zbierać od czerwca do jesieni lub pozostawić w gruncie, oczyszczone z ziemi i liści korzenie marchwi najlepiej przechowywać w skrzynkach, w lekko wilgotnym piasku lub żwirku;
  • rzepa /III–VII/ siać do gruntu/zbierać od lata w miarę potrzeby.

Ponadto możemy zasiać ogórki (połowa maja) oraz kapustę (na zbiór jesienny), selery, paprykę i pomidory (druga połowa maja).

Pielęgnacja warzywnika w maju 

Opiera się głównie na pieleniu zagonów, dbaniu o to, aby rośliny miały wystarczająco dużo miejsca do rozwoju i wzrostu. Ze względu na to, że warzywa korzeniowe pozostają dłuższy czas w ziemi, nie wolno zapomnieć o podlewaniu tych roślin, a jeśli ziemia została wcześniej dobrze przygotowana, nie będzie potrzeby ponownego nawożenia. Najskuteczniejszą metodą na szkodniki jest płodozmian lub uprawa warzyw w innej części ogrodu w kolejnym sezonie.

Zdjęcie tytułowe: Pascal Vorx/Pixabay

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu