Seler korzeniowy prosto z ogródka
Korzeń selera to brzydkie kaczątko w świecie warzyw: pomarszczona i parchata powierzchowność skrywa smaczne, aromatyczne wnętrze.


Seler korzeniowy - uprawa w ogrodzie
Potrzebny jest czas oraz żyzna, wilgotna gleba. Nasiona wysiewa się w pomieszczeniu (15–18°C), rozsypując je na podłożu. Nasiona wschodzą dość nierównomiernie – przez 2–3 tygodnie (wzrost przyspieszy wysiew do ogrzewanego inspektu).
Siewki trzeba przepikować i nadal uprawiać w pomieszczeniu. Kiedy ryzyko mrozu ustąpi, przesadza się je do gruntu po uprzednim zahartowaniu. W razie chłodów przykryj je włókniną. Rośliny podlewaj intensywnie, zwłaszcza po przesadzeniu oraz w momencie, kiedy ich korzenie zaczynają szybko zwiększać objętość. Powstawanie korzeni przybyszowych można ograniczyć w podobny sposób jak w przypadku marchwi – poprzez przykrycie włókniną...
Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners` World Polska - marzec-kwiecień 2015