Logo
Logo

Sałatka z fasolką szparagową z tofu – zakochasz się w tym połączeniu!

Na świeżą fasolkę szparagową czeka się z utęsknieniem. Jest idealnym pomysłem na uatrakcyjnienie talerzy i wprowadzenie większej ilości kolorów do posiłków. Dostępna jest bowiem w wersji żółtej o łagodnym smaku oraz zielonej – bardziej wyrazistej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by łączyć je w barwne kompozycje. Skorzystajcie z pomysłu na stylowe danie w postaci sałatki z fasolką szparagową i tofu.

Przepis na sałatkę z fasolką szparagową i tofu

Składniki

  • 250 g tofu
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego z białym pieprzem Knorr
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 300 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 250 g pomidora
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 pęczek natki pietruszki pół cytryny

Przygotowanie

  1. Pokrój tofu na plastry o grubości około pół centymetra.
  2. Połącz Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Zamarynuj tofu.
  3. Pokrój w kostkę ziemniaki i ugotuj je do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  4. Fasolkę szparagową gotuj przez około 20 minut.
  5. Gotuj jajka 8 minut. Po wystudzeniu obierz je i poprzekrawaj na pół.
  6. Pokrój w półplastry szalotkę, a pomidora w kostkę.
  7. Wyjmij i odciśnij tofu z marynaty.
  8. Do sosu dodaj musztardę, ocet oraz dwie łyżki wody. Całość wymieszaj.
  9. Zamarynowane tofu usmaż na gorącej patelni.
  10. W dużym, głębokim naczyniu połącz ziemniaki, fasolkę szparagową, pomidory, szalotkę, odcedzoną czarną fasolę oraz wcześniej przyrządzony sos.
  11. Na wierzch sałatki połóż usmażone plastry tofu oraz połówki jajka.
  12. Całość posyp natką pietruszki.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Tagi

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl