Sałatka z fasolką szparagową z tofu – zakochasz się w tym połączeniu!

Na świeżą fasolkę szparagową czeka się z utęsknieniem. Jest idealnym pomysłem na uatrakcyjnienie talerzy i wprowadzenie większej ilości kolorów do posiłków. Dostępna jest bowiem w wersji żółtej o łagodnym smaku oraz zielonej – bardziej wyrazistej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by łączyć je w barwne kompozycje. Skorzystajcie z pomysłu na stylowe danie w postaci sałatki z fasolką szparagową i tofu.

Posłuchaj
00:00
12

Przepis na sałatkę z fasolką szparagową i tofu

Składniki

  • 250 g tofu
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego z białym pieprzem Knorr
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 300 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 250 g pomidora
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 pęczek natki pietruszki pół cytryny

To się przyda
Warzywniak Woodlook Brązowy
Warzywniak Woodlook Brązowy
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l

Ogrodnicza lista zakupów: 12 produktów "must have" na kwiecień – co warto kupić na start sezonu 2025?

Przygotowanie

  1. Pokrój tofu na plastry o grubości około pół centymetra.
  2. Połącz Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Zamarynuj tofu.
  3. Pokrój w kostkę ziemniaki i ugotuj je do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  4. Fasolkę szparagową gotuj przez około 20 minut.
  5. Gotuj jajka 8 minut. Po wystudzeniu obierz je i poprzekrawaj na pół.
  6. Pokrój w półplastry szalotkę, a pomidora w kostkę.
  7. Wyjmij i odciśnij tofu z marynaty.
  8. Do sosu dodaj musztardę, ocet oraz dwie łyżki wody. Całość wymieszaj.
  9. Zamarynowane tofu usmaż na gorącej patelni.
  10. W dużym, głębokim naczyniu połącz ziemniaki, fasolkę szparagową, pomidory, szalotkę, odcedzoną czarną fasolę oraz wcześniej przyrządzony sos.
  11. Na wierzch sałatki połóż usmażone plastry tofu oraz połówki jajka.
  12. Całość posyp natką pietruszki.

Smacznego!

Źródło: Knorr


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Preparat do śmietników – spray 2w1 – 500 ml Bros
Preparat do śmietników – spray 2w1 – 500 ml Bros
Pasta trutka na szczury i nornice Rodicum Extra – 200 g | SBM
Pasta trutka na szczury i nornice Rodicum Extra – 200 g | SBM
Pułapka na muszki owocówki – 15 ml | Target
Pułapka na muszki owocówki – 15 ml | Target
Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Fasola szparagowa / Fasola zwyczajna Phaseolus vulgaris

Sekret bujnych roślin i zdrowej ziemi? Naturalnie – wystarczy Granuplant
To Cię zainteresuje
Komentarze

Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści