Przepis na sałatkę z fasolką szparagową i tofu
Składniki
- 250 g tofu
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego z białym pieprzem Knorr
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- 300 g ziemniaków
- 2 jajka
- 1 szalotka
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 250 g pomidora
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 pęczek natki pietruszki pół cytryny
Przygotowanie
- Pokrój tofu na plastry o grubości około pół centymetra.
- Połącz Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Zamarynuj tofu.
- Pokrój w kostkę ziemniaki i ugotuj je do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Fasolkę szparagową gotuj przez około 20 minut.
- Gotuj jajka 8 minut. Po wystudzeniu obierz je i poprzekrawaj na pół.
- Pokrój w półplastry szalotkę, a pomidora w kostkę.
- Wyjmij i odciśnij tofu z marynaty.
- Do sosu dodaj musztardę, ocet oraz dwie łyżki wody. Całość wymieszaj.
- Zamarynowane tofu usmaż na gorącej patelni.
- W dużym, głębokim naczyniu połącz ziemniaki, fasolkę szparagową, pomidory, szalotkę, odcedzoną czarną fasolę oraz wcześniej przyrządzony sos.
- Na wierzch sałatki połóż usmażone plastry tofu oraz połówki jajka.
- Całość posyp natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło: Knorr