Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
11
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Sałatka z fasolką szparagową z tofu – zakochasz się w tym połączeniu!

Na świeżą fasolkę szparagową czeka się z utęsknieniem. Jest idealnym pomysłem na uatrakcyjnienie talerzy i wprowadzenie większej ilości kolorów do posiłków. Dostępna jest bowiem w wersji żółtej o łagodnym smaku oraz zielonej – bardziej wyrazistej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by łączyć je w barwne kompozycje. Skorzystajcie z pomysłu na stylowe danie w postaci sałatki z fasolką szparagową i tofu.

 

Przepis na sałatkę z fasolką szparagową i tofu

Składniki

  • 250 g tofu
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego z białym pieprzem Knorr
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 300 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 250 g pomidora
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 pęczek natki pietruszki pół cytryny

Przygotowanie

  1. Pokrój tofu na plastry o grubości około pół centymetra.
  2. Połącz Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Zamarynuj tofu.
  3. Pokrój w kostkę ziemniaki i ugotuj je do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  4. Fasolkę szparagową gotuj przez około 20 minut.
  5. Gotuj jajka 8 minut. Po wystudzeniu obierz je i poprzekrawaj na pół.
  6. Pokrój w półplastry szalotkę, a pomidora w kostkę.
  7. Wyjmij i odciśnij tofu z marynaty.
  8. Do sosu dodaj musztardę, ocet oraz dwie łyżki wody. Całość wymieszaj.
  9. Zamarynowane tofu usmaż na gorącej patelni.
  10. W dużym, głębokim naczyniu połącz ziemniaki, fasolkę szparagową, pomidory, szalotkę, odcedzoną czarną fasolę oraz wcześniej przyrządzony sos.
  11. Na wierzch sałatki połóż usmażone plastry tofu oraz połówki jajka.
  12. Całość posyp natką pietruszki.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Powiązane rośliny
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT