Przepis na makaron z fasolką szparagową i boczkiem
Składniki (2 porcje)
- 150 g fasolki szparagowej
- 150 g surowego wędzonego boczku
- 160 g ulubionego makaronu
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 100 ml wody z gotowania makaronu
- 40 g sera typu parmezan
- Sól, pieprz
Przygotowanie
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ale zachowaj 100 ml wody.
- Fasolkę blanszuj w wodzie przez 4 minuty, odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
- Boczek pokrój w paski i zrumień na suchej patelni. Dodaj czosnek posiekany w plasterki oraz fasolkę. Podsmażaj 3 minuty.
- Wlej śmietankę oraz wodę po gotowaniu makaronu.
- Wsyp połowę startego drobno sera. Gotuj sos 2 minuty, dopraw go solą i pieprzem.
- Wrzuć ugotowany makaron i podgrzewaj aż połączy się z sosem i trochę go wchłonie.
- Podawaj makaron posypany pozostałym parmezanem.
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |