Jakie maliny mają żółte owoce?
Najpopularniejsze odmiany
- 'Poranna Rosa',
- trudno dostępna 'Golden Queen'
- i najrzadziej wykorzystywana 'Valentina'.
'Poranna Rosa' jest najczęściej wykorzystywana w uprawie amatorskiej i co warto zaznaczyć, została wyhodowana w Polsce. Doskonale czuje się w naszych warunkach. 'Golden Queen' to natomiast odmiana pochodząca z USA. Jest zaliczana do odmian deserowych ze względu na duże i słodkie owoce. 'Valentina' różni się przede wszystkim kolorem owoców, który jest pomarańczowo-różowy, co nadaje jej jeszcze ciekawszego wyglądu.
Wyświetl ten post na Instagramie
Czym się charakteryzują żółte maliny?
- Plony malin żółtych nie są zbyt obfite, ale za to owoce są duże, jędrne i bardzo smaczne.
- Uprawa wszystkich odmian malin żółtych, tak samo, jak stanowisko i wymagania, są takie same.
- Poranna Rosa i Golden Queen są odporne na zamieranie pędów – chorobę, często występującą wśród innych odmian malin.
- Niestety żółte maliny są podatne na szarą pleśń, którą jednak dość łatwo można zwalczać przy pomocy naturalnych preparatów.
Wyświetl ten post na Instagramie
Kiedy i na jakich pędach owocują żółte maliny?
Maliny żółte mogą owocować 2 razy w roku: w lecie (w lipcu) oraz jesienią (od września do października), dlatego nazywane są też malinami jesiennymi.
Pierwsze owocowanie odbywa się na pędach zeszłorocznych, a drugie na pędach tegorocznych, co oznacza, że ilość plonów oraz to, czy pojawią się raz, czy dwa razy w sezonie zależy od prawidłowego cięcia. Dlatego jest to jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie malin żółtych.
Gdzie i jak sadzić żółte maliny?
Wymagania, termin, stanowisko i podłoże
- Krzewy wymagają dość dużo miejsca, dlatego należy je sadzić w rozstawie 50 x 200 cm. Sadzenie najlepiej przeprowadzić wiosną lub jesienią, umieszczając krzewy w przygotowanych dołkach i rozkładają równomiernie korzenie, aby roślina stała pionowo.
- Krzaki malin najlepiej sadzić na stanowiskach ciepłych i słonecznych, co zapewni słodkie owoce, jednak roślina dobrze poradzi sobie również w półcieniu.
- Podłoże powinno być żyzne, zasobne w składniki pokarmowe i wilgotne (ale bez tendencji do zatrzymywania wody), a odczyn lekko zasadowy (ok. 6,5 pH).
Jak dbać o żółte maliny?
Podlewanie, nawożenie, ochrona
Maliny żółte potrzebują stałego dostępu do wody, dlatego nie należy doprowadzać do przesuszenia podłoża, ale nie wolno też doprowadzić do zalania krzewów. Latem maliny żółte mogą wymagać częstszego podlewania.
Równie ważne jest prawidłowe nawożenie, które powinno odbywać się wczesną wiosną i w czerwcu. Najlepsze do tego są nawozy wieloskładnikowe, które dostarczą wszystkich mikroelementów w odpowiednich proporcjach. Doskonałe będą nawozy specjalistyczne np. nawozy do truskawek lub nawozy do krzewów owocowych.
Odmiany, które nie są mrozoodporne oraz osobniki świeżo posadzone należy chronić przed przemarznięciem, usypując kopczyki z trocin, kory lub kompostu bądź okrywając podstawę krzewu agrowłókniną.
Jak ciąć maliny żółte?
Ważny zabieg pielęgnacyjny
Jak wspomniano wcześniej, prawidłowe przycinanie malin to jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych, który pozwala uzyskać dwukrotne owocowanie w jednym sezonie.
Pierwsze przycinanie wykonuje się tuż po posadzeniu, jeśli nastąpiło to wiosną lub najbliższej wiosny po jesiennym sadzeniu. Wszystkie pędy należy przyciąć około 3 cm nad ziemią, co pozwoli uzyskać pierwsze owoce już jesienią.
W kolejnych latach cięcie wykonuje się w lipcu po zakończeniu zbioru i usuwa się wszystkie owocujące gałązki. Dzięki temu owocowanie będzie powtarzane latem i jesienią, ale plony nie będą zbyt obfite.
Ogrodnicy często decydują się na jednorazowe cięcie wszystkich pędów do 3 cm nad ziemią – roślina będzie owocować tylko jesienią, ale za to obficie. Zmniejsza to też ryzyko wystąpienia wielu chorób.
Co zrobić z żółtych malin? Czy żółte maliny nadają się na sok?
Żółte maliny mają ciekawą żółto-pomarańczową barwę, która jednak nie wpływa na ich smak. Owoce są smaczne, słodkie i pełne aromatu, dlatego doskonale nadają się do spożywania na surowo, ale i do sporządzania przetworów.
Warto je wykorzystać do przyrządzania dżemów, konfitur, czy masy do ciasta. Doskonale nadają się również na sok, czy jako dodatek do deserów. Dużą zalet żółtych malin jest ich większa trwałość, dzięki czemu lepiej znoszą transport i przechowywanie niż malina czerwona. Owoce nie mają też tendencji do szybkiego gnicia, co pozwala na ich dłuższe przechowywanie.
Wyświetl ten post na Instagramie
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Антон Скрипачев / Dreamstime