Logo
Logo
47
Do góry

Uprawa monstery w doniczce

Monstera jest bardzo popularnym pnączem domowym. Ze względu na łatwą uprawę oraz charakterystyczne, powcinane i dziurkowane liście często wybierana jest jako roślina dekoracyjna do biur. Przy odpowiedniej pielęgnacji jest długowieczna i osiąga ponad 200 cm długości.

Pnącze o dziurawych liściach

Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) należy do rodziny obrazkowatych Araceae. Do rodzaju Monstera należy ponad 30 gatunków roślin. Jest blisko spokrewniona i często mylona z filodendronem (Philodendron).

W warunkach naturalnych monstera dziurawa jest rośliną płożącą. W warunkach domowych aby pięła się do góry wymaga silnej podpory. Tworzy wiele korzeni powietrznych, które często chwytają się podpór – palików owiniętych mchem.

Liście młodej monstery są sercowate, całe – bez dziur. Starsze liście są skórzaste, charakterystycznie powcinane i dziurkowane, mogą być bardzo duże – nawet do 60 cm średnicy. W warunkach naturalnych dziurkowane liście idealnie sprawdzają się na wietrze, gdyż powietrze przechodzi swobodnie przez otwory.

Kolby owocostanów są jadalne – mają smak podobny do ananasa. Sok z nich jest wykorzystywany w Meksyku do produkcji napojów, lodów i wina musującego. Monstera dziurawa w warunkach domowych niestety bardzo rzadko kwitnie i owocuje.

Monstera w domu

W sprzedaży są rośliny o wielkości ok. 50 cm. Podczas zakupów, zwłaszcza w supermarketach, należy dobrze obejrzeć roślinę. Należy wybierać tylko rośliny o nieuszkodzonych liściach. Naturalne dziury w liściach można łatwo odróżnić od uszkodzeń – gdyż te posiadają brązowe brzegi.

Młode monstery doskonale sprawdzają się w kompozycjach z innymi roślinami o ozdobnych liściach – np. ze scindapsusem złotym (Scindapsus aureus). Starsze egzemplarze ze względu na swoje duże rozmiary powinny rosnąć samotnie. Monstera rośnie powoli. Po latach, przy odpowiedniej pielęgnacji może osiągnąć wysokość ponad 200 cm. W jednym roku tworzy zaledwie 1 – 2 liście. Ze względu na duże rozmiary wymaga dużo przestrzeni.

Ciekawe odmiany monstery

  • Monstera deliciosa `Borsigiana`
    – ma bardzo duże liście. Uprawiana w warunkach pokojowych wydaje jadalne owoce, o ananasowym aromacie;
  • Monstera deliciosa `Marmorata`
    – liście mają żółte plamy;
  • Monstera deliciosa `Variegata`
    – liście mają białe przebarwienia.
młode monstery fot. sodamtree - Pixabay
Fot. sodamtree - Pixabay

Wymagania monstery

Monstera dziurawa jest rośliną tolerancyjną na różne warunki. Dobrze rośnie nawet w zacienionych miejscach, dlatego często jest wybierana do biur i mieszkań.

Światło

Nie lubi bezpośredniego nasłonecznienia. Dobrze rośnie na stanowisku oddalonym od okna o 2 – 3 m. Przy niedostatecznej ilości światła liście są małe i bez wcięć. Zbyt silne słońce powoduje przypalenia liści – żółte plamy z dziurkami.

Temperatura

Monstera dobrze rośnie w temperaturach pokojowych. Optymalna temperatura latem to 24°C, minimalna temperatura zimą to 13°C. Roślina jest wrażliwa na przeciągi, dlatego też należy unikać stanowisk przy uchylanym oknie. Zbyt niska temperatura powoduje ciemne plamy na liściach.

Mostera dziurawa fot. Flora Dania
Mostera dziurawa fot. Flora Dania

Pielęgnacja monstery

Podlewanie

Monstera lubi wysoką wilgotność powietrza. W tym celu roślinę należy zraszać regularnie miękką wodą 2 razy w tygodniu. W zimie należy odsunąć ją od źródła ciepła – kaloryferów lub piecyka. Roślina nie lubi nadmiaru wody. W lecie należy podlewać raz w tygodniu. W zimie raz na dwa tygodnie. Przed podlewaniem należy pozwolić podłożu przeschnąć. Nadmierne podlewanie powoduje żółknięcie i brunatnienie starszych liści.

Ziemia i nawożenie

Dobrze rośnie w przepuszczalnym podłożu torfowym. Roślinę należy nawozić nawozem do roślin zielonych, od wiosny do jesieni – co 2 – 3 tygodnie.

Przesadzenie, cięcie i rozmnażanie

Monsterę należy przesadzać co roku na wiosnę. Starym roślinom wystarczy wymieniać co roku górną warstwę podłoża. Roślina nie wymaga cięcia. Jeśli jest bardzo duża – można odciąć część wierzchołkową i ukorzenić. Monsterę można rozmnażać na wiosnę, przez sadzonki wierzchołkowe. Ukorzeniać je można w wodzie lub w podłożu – warto wtedy rośliny zanurzyć w ukorzeniaczu.

 Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: fot. PublicDomainPictures

Może to Cię zainteresuje...
Pokaż więcej (4)
Ogród na balkonie
Temat miesiąca
Ogród na balkonie
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.