„Nie jedzcie stokrotek” to powiedzenie z książki Jean Kerr, które miało być przestrogą, żeby nie robić czegoś kompletnie głupiego. Tylko że jedzenie stokrotek wcale nie jest głupie, przekonuje Małgorzata Kalemba-Drożdż i podaje trzy ciekawe przepisy na dania z wykorzystaniem kwiatów stokrotek.
Jadalne są kwiaty, liście i korzenie stokrotek, zarówno tych dzikich, jak i ogrodowych – na surowo lub po obróbce termicznej. Ponadto stokrotki mają działanie wzmacniające, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, przeciwmiażdżycowe i moczopędne. A poza tym ich zjadanie jest po prostu przyjemne! Choć nie mają zdecydowanego smaku, to lekki aromat rumianku i koniczyny oraz niepodważalny urok sprawiają, że ich jędrne koszyczki można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład do urozmaicenia sałatek, omletów, potrawek, naparów, a także dekorowania tortów i deserów.
Łacińska nazwa Bellis perenis oznacza „trwałe piękno”. Chociaż kwiat stokrotki kwitnie tylko kilka dni, to kępa stokrotek może wypuszczać nowe kwiaty od marca do listopada. Stokrotki w wazoniku można przechowywać do dwóch dni, potem przekwitają. W lodówce wytrzymają do trzech dni, ale w chłodzie dzikie stokrotki zazwyczaj się zamykają i po wyciągnięciu z lodówki trzeba poczekać, aż ponownie się otworzą.
PRZEPIS: Rozpuść 1 łyżkę soli w 1 litrze wody, albo 1 płaską łyżeczkę soli w 1 szklance wody. Do słoika wrzuć wybrane przyprawy (ale równie dobrze można kisić bez ich dodatku), ułóż umyte stokrotki i zalej solanką. Zakręć słoik i odstaw przynajmniej na tydzień.
PRZEPIS: Stokrotki umyj delikatnie i osusz. Żeby kwiaty zachowały pełnię walorów dekoracyjnych, możesz umyć je, trzymając cały bukiecik za łodyżki, delikatnie zanurzając go w miseczce z zimną wodą. Ostrożnie otrząśnij, a potem odstaw na chwilę do wazonika, żeby obeschły. Twarożek dopraw i dodaj zioła (według uznania), posmaruj nim krakersy i udekoruj obficie stokrotkami.
PRZEPIS: Wszystkie liście umyj i osusz. Pędy chmielu podsmaż na oliwie (kilkadziesiąt sekund) lub gotuj kilka minut na parze. Marchewkę zetnij obieraczką na cienkie paski. Awokado obierz i pokrój na kawałki. Czosnek niedźwiedzi posiekaj. Zmieszaj wszystkie składniki i polej sosem. Żeby zwiększyć udział białka w sałatce, możesz dodać jajko na twardo lub ugotowany filet z kurczaka.
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznych książek: „Jadalne kwiaty”, "Pyszne chwasty", "Skarby ogrodu".