Logo
Logo
24
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Frymuśne stokrotki | 3 ciekawe przepisy na dania z kwiatów

„Nie jedzcie stokrotek” to powiedzenie z książki Jean Kerr, które miało być przestrogą, żeby nie robić czegoś kompletnie głupiego. Tylko że jedzenie stokrotek wcale nie jest głupie, przekonuje Małgorzata Kalemba-Drożdż i podaje trzy ciekawe przepisy na dania z wykorzystaniem kwiatów stokrotek.

Gardeners World Edycja Polska
Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Marzec 2022

Jadalne są kwiaty, liście i korzenie stokrotek, zarówno tych dzikich, jak i ogrodowych – na surowo lub po obróbce termicznej. Ponadto stokrotki mają działanie wzmacniające, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, przeciwmiażdżycowe i moczopędne. A poza tym ich zjadanie jest po prostu przyjemne! Choć nie mają zdecydowanego smaku, to lekki aromat rumianku i koniczyny oraz niepodważalny urok sprawiają, że ich jędrne koszyczki można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład do urozmaicenia sałatek, omletów, potrawek, naparów, a także dekorowania tortów i deserów.

Łacińska nazwa Bellis perenis oznacza „trwałe piękno”. Chociaż kwiat stokrotki kwitnie tylko kilka dni, to kępa stokrotek może wypuszczać nowe kwiaty od marca do listopada. Stokrotki w wazoniku można przechowywać do dwóch dni, potem przekwitają. W lodówce wytrzymają do trzech dni, ale w chłodzie dzikie stokrotki zazwyczaj się zamykają i po wyciągnięciu z lodówki trzeba poczekać, aż ponownie się otworzą.

frymuśne stokrotki - przepis na kiszone kwiaty stokrotek
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Kiszone stokrotki
SKŁADNIKI: świeżo rozkwitłe stokrotki lub dojrzałe, gotowe do rozkwitu pąki, sól niejodowana, twarda woda, przyprawy: łodygi koperku, czosnek, kawałek korzenia chrzanu, pieprz, gorczyca
PRZEPIS: Rozpuść 1 łyżkę soli w 1 litrze wody, albo 1 płaską łyżeczkę soli w 1 szklance wody. Do słoika wrzuć wybrane przyprawy (ale równie dobrze można kisić bez ich dodatku), ułóż umyte stokrotki i zalej solanką. Zakręć słoik i odstaw przynajmniej na tydzień.
frymuśne stokrotki - przepis na tartinki z kwiatami
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Frymuśne tartinki
SKŁADNIKI: krakersy, kozi twarożek,  szczypiorek, stokrotki, sól, pieprz
PRZEPIS: Stokrotki umyj delikatnie i osusz. Żeby kwiaty zachowały pełnię walorów dekoracyjnych, możesz umyć je, trzymając cały bukiecik za łodyżki, delikatnie zanurzając go w miseczce z zimną wodą. Ostrożnie otrząśnij, a potem odstaw na chwilę do wazonika, żeby obeschły. Twarożek dopraw i dodaj zioła (według uznania), posmaruj nim krakersy i udekoruj obficie stokrotkami.
frymuśne stokrotki - przepis na sałatkę z kwiatów stokrotek
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Zdziczała sałatka siłaczki
SKŁADNIKI: garść liści rukwi wodnej, kilka liści czosnku niedźwiedziego, kilka pędów świerku, mały pęczek pędów chmielu, 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy, 1 awokado, 1 marchewka, garść rukoli, garść kiełków słonecznika, 2-3 łyżki pestek dyni, 2 łyżki orzechów włoskich, stokrotki Sos: 2-4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, szczypta soli, chili
PRZEPIS: Wszystkie liście umyj i osusz. Pędy chmielu podsmaż na oliwie (kilkadziesiąt sekund) lub gotuj kilka minut na parze. Marchewkę zetnij obieraczką na cienkie paski. Awokado obierz i pokrój na kawałki. Czosnek niedźwiedzi posiekaj. Zmieszaj wszystkie składniki i polej sosem. Żeby zwiększyć udział białka w sałatce, możesz dodać jajko na twardo lub ugotowany filet z kurczaka.
Małgorzata Kalemba Drożdż

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznych książek: „Jadalne kwiaty”, "Pyszne chwasty", "Skarby ogrodu".

 Gardeners World Edycja Polska 3 2022

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Marzec 2022

Dowiedz się więcej
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)
Powiązane rośliny



Zobacz także
Lista zakupów