Frymuśne stokrotki | 3 ciekawe przepisy na dania z kwiatów

frymuśne stokrotki - trzy ciekawe przepisy na dania z kwiatów

„Nie jedzcie stokrotek” to powiedzenie z książki Jean Kerr, które miało być przestrogą, żeby nie robić czegoś kompletnie głupiego. Tylko że jedzenie stokrotek wcale nie jest głupie, przekonuje Małgorzata Kalemba-Drożdż i podaje trzy ciekawe przepisy na dania z wykorzystaniem kwiatów stokrotek.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Marzec 2022
Przejrzyj i kup
34

Gardeners World Edycja Polska
Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Marzec 2022

Jadalne są kwiaty, liście i korzenie stokrotek, zarówno tych dzikich, jak i ogrodowych – na surowo lub po obróbce termicznej. Ponadto stokrotki mają działanie wzmacniające, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, przeciwmiażdżycowe i moczopędne. A poza tym ich zjadanie jest po prostu przyjemne! Choć nie mają zdecydowanego smaku, to lekki aromat rumianku i koniczyny oraz niepodważalny urok sprawiają, że ich jędrne koszyczki można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład do urozmaicenia sałatek, omletów, potrawek, naparów, a także dekorowania tortów i deserów.

Łacińska nazwa Bellis perenis oznacza „trwałe piękno”. Chociaż kwiat stokrotki kwitnie tylko kilka dni, to kępa stokrotek może wypuszczać nowe kwiaty od marca do listopada. Stokrotki w wazoniku można przechowywać do dwóch dni, potem przekwitają. W lodówce wytrzymają do trzech dni, ale w chłodzie dzikie stokrotki zazwyczaj się zamykają i po wyciągnięciu z lodówki trzeba poczekać, aż ponownie się otworzą.

frymuśne stokrotki - przepis na kiszone kwiaty stokrotek
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Kiszone stokrotki
SKŁADNIKI: świeżo rozkwitłe stokrotki lub dojrzałe, gotowe do rozkwitu pąki, sól niejodowana, twarda woda, przyprawy: łodygi koperku, czosnek, kawałek korzenia chrzanu, pieprz, gorczyca
PRZEPIS: Rozpuść 1 łyżkę soli w 1 litrze wody, albo 1 płaską łyżeczkę soli w 1 szklance wody. Do słoika wrzuć wybrane przyprawy (ale równie dobrze można kisić bez ich dodatku), ułóż umyte stokrotki i zalej solanką. Zakręć słoik i odstaw przynajmniej na tydzień.
frymuśne stokrotki - przepis na tartinki z kwiatami
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Frymuśne tartinki
SKŁADNIKI: krakersy, kozi twarożek,  szczypiorek, stokrotki, sól, pieprz
PRZEPIS: Stokrotki umyj delikatnie i osusz. Żeby kwiaty zachowały pełnię walorów dekoracyjnych, możesz umyć je, trzymając cały bukiecik za łodyżki, delikatnie zanurzając go w miseczce z zimną wodą. Ostrożnie otrząśnij, a potem odstaw na chwilę do wazonika, żeby obeschły. Twarożek dopraw i dodaj zioła (według uznania), posmaruj nim krakersy i udekoruj obficie stokrotkami.
frymuśne stokrotki - przepis na sałatkę z kwiatów stokrotek
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Zdziczała sałatka siłaczki
SKŁADNIKI: garść liści rukwi wodnej, kilka liści czosnku niedźwiedziego, kilka pędów świerku, mały pęczek pędów chmielu, 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy, 1 awokado, 1 marchewka, garść rukoli, garść kiełków słonecznika, 2-3 łyżki pestek dyni, 2 łyżki orzechów włoskich, stokrotki Sos: 2-4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, szczypta soli, chili
PRZEPIS: Wszystkie liście umyj i osusz. Pędy chmielu podsmaż na oliwie (kilkadziesiąt sekund) lub gotuj kilka minut na parze. Marchewkę zetnij obieraczką na cienkie paski. Awokado obierz i pokrój na kawałki. Czosnek niedźwiedzi posiekaj. Zmieszaj wszystkie składniki i polej sosem. Żeby zwiększyć udział białka w sałatce, możesz dodać jajko na twardo lub ugotowany filet z kurczaka.
Małgorzata Kalemba Drożdż

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznych książek: „Jadalne kwiaty”, "Pyszne chwasty", "Skarby ogrodu".

  Gardeners World Edycja Polska 3 2022

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Marzec 2022


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Tagi
Najnowsze treści