Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
Do góry

Weber-Stephen: Wystaw telewizor do ogrodu

Oglądanie wyjątkowego meczu w dobrym towarzystwie to podstawa wielkich emocji. Jeśli dodamy do tego otwartą przestrzeń, w której można biegać, ciesząc się z każdej strzelonej bramki oraz aromatyczne potrawy z grilla, to wieczór jest bliski ideału.

Poczuj się jak na własnym stadionie

Zanim rozpoczną się wielkie piłkarskie emocje, zaczniemy malować twarze w barwach narodowych i cieszyć się pięknem futbolu, warto dobrze przygotować się do tych wyjątkowych chwil. Wszyscy, którzy cenią sobie kameralną atmosferę i własną przydomową przestrzeń z przyjemnością obejrzą najciekawsze mecze na własnym telewizorze w towarzystwie bliskich. Aby jednak nadać tej chwili wyjątkowy charakter, poczuć się swobodniej i zaprosić do siebie większe grono miłośników futbolu warto przenieść spotkanie do ogrodu. Wspólne kibicowanie w otoczeniu zieleni i z możliwością grillowania to szansa jaką warto wykorzystać.

Klasa Premium

Przy większych spotkaniach warto mieć w ogrodzie grill gazowy lub węglowy o średnicy rusztu powyżej 50 cm. Kuliste grille z pokrywą zapewnią szybkie i równomierne grillowanie potraw. Seria Weber One touch premium to grille optymalne na spotkania dla 4-6 osób. Zapewniają duży komfort obsługi nawet dla mało wprawnych mistrzów kuchni.

Termometr wbudowany w pokrywę grilla oraz system wywietrzników to doskonały sposób, by kontrolować temperaturę na ruszcie. Duży popielnik na spodzie grilla to gwarancja, że nasze piłkarskie garden party nie zostanie zakłócone przez wirujący z wiatrem popiół. Grill dostępny jest w kilku kolorach (czarnym, ceglastym, kremowym, szarym), dzięki czemu możemy dopasować jego stylistykę do naszego ogrodu.

Emocje na ruszt

Grill tak jak piłka nożna przez wiele osób traktowany jest jako męski sport. Tymczasem w swoim najlepszym wydaniu obie dziedziny mają swoich wielkich miłośników bez względu na płeć i wiek. By zostać mistrzem grillowania wystarczy więc pasja i dobry sprzęt, na którym możemy przyrządzić każdą potrawę.


Karkówka, szaszłyk z kurczaka i kiełbasa cieszą się nieustanną popularnością wśród amatorów grillowania. Na piłkarski wieczór możemy jednak przygotować dla naszych gości bardziej wyszukane potrawy z futbolowym akcentem. Na grecki wieczór doskonale sprawdzą się szaszłyki jagnięce z sosem Tzatyki. Ich krótki czas grillowania powoduje, że już podczas pierwszej połowy meczu nasi goście skosztują greckich przysmaków.

Szaszłyki jagnięce z sosem Tzatyki (przepis na 4 porcje)*

  • Czas przyrządzania: 20 min
  • Czas marynowania: 3 – 4 godz.
  • Metoda grillowania: bezpośrednia w wysokiej temperaturze (230 – 290°C)
  • Czas grillowania: 6 – 7 min
  • Akcesoria: drewniane szpikulce, moczone w wodzie co najmniej 30 min

Przepis na marynatę

  • 120 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanych listków oregano
  • albo 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • ok. 700 g mięsa z udźca jagnięcego, bez kości, oczyszczonego ze zbędnego tłuszczu, pokrojonego w kostkę o boku 4 cm
  • 2 średniej wielkości żółte lub zielone strąki papryki, pokrojone na kawałki 3 × 3 cm
  • 24 duże pomidory koktajlowe

Przepis na tzatziki

  • ½ ogórka sałatkowego, grubo startego na tarce
  • 250 g jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego, 10% tł.)
  • 2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka skórki startej z ekologicznej cytryny
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 mały rozgnieciony ząbek czosnku
  • gruboziarnista sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

1. Składniki marynaty wymieszać w miseczce. Na szpikulce nabić kostki mięsa na przemian z kawałkami papryki i pomidorami. Szaszłyki włożyć do płaskiej formy, polać marynatą, odwrócić, żeby dobrze nią się pokryły. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 – 4 godz., od czasu do czasu odwrócić w marynacie. Przed grillowaniem zostawić na 20 – 30 min w temperaturze pokojowej.

2. Starty ogórek wycisnąć, żeby usunąć jak najwięcej soku. Wymieszać w misce z jogurtem, cebulą, skórką i sokiem z cytryny, przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Przykryć i do chwili podania trzymać w lodówce.

3. Grill przygotować do pieczenia metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze. Ruszt grilla oczyścić szczotką. Szaszłyki wyjąć z marynaty. Grillować metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze przy zamkniętej pokrywie, aż mięso osiągnie pożądany stopień wypieczenia (6 – 7 min na półkrwisto, czyli medium rare). Szaszłyki od czasu do czasu odwracać. Podawać z sosem tzatziki.

*Przepis pochodzi z książki: Wielka Księga Grillowania według Webera, Weber-Stephen Polska 2012.


Źródło: Weber-Stephen

Komentarze

Nowe treści

 

Remont ogrodu
Temat miesiąca
Remont ogrodu
Twoja strona ogrodu