Czym są kwasy humusowe?
Z chemicznego punktu widzenia są złożonymi, wielkocząsteczkowymi związkami organicznymi o kwasowym charakterze. Tworzą się w czasie procesów biochemicznego rozkładu związków organicznych, z których złożone są żywe organizmy. Zawierają duże ilości węgla, bardzo dobrze rozpuszczają się w wodzie, mają zwykle kolor brunatny lub czarny i wchodzą między innymi w skład próchnicy glebowej, nazywanej też humusem. W warunkach naturalnych występują między innymi w glebie uprawnej, nawozach organicznych, torfie, czy węglu brunatnym.
Ogólnie kwasy humusowe dzieli się na kwasy huminowe (zróżnicowana grupa związków nieco trudniej rozpuszczająca się w wodzie) oraz kwasy fulwowe (fulwokwasy), które łatwo rozpuszczają się w wodzie.
Jak kwasy humusowe wpływają na rośliny, glebę i środowisko?
Właściwości, jakie posiadają kwasy humusowe sprawiają, że preparaty je zwierające wpływają między innymi na zatrzymywanie wody w glebie, rozwój systemu korzeniowego oraz wpływają na ilość chlorofilu w liściach, czyli także ich optymalne wybarwienie.
Właściwości kwasów humusowych
- neutralizują kwasowość lub zasadowość gleb, regulując odczyn pH,
- stymulują aktywność mikroorganizmów wpływających na wzrost roślin oraz wytwarzanie enzymów roślinnych,
- regulują właściwe pobieranie wody i składników odżywczych przez rośliny,
- nie stanowią zagrożenia dla środowiska naturalnego – są związkami naturalnymi,
- mają zdolność usuwania zanieczyszczeń, czy skażeń z gleby lub wód,
- obniżają zawartość substancji toksycznych w roślinach,
- wzmacniają systemy korzeniowe,
- ograniczają przenikanie do wód gruntowych szkodliwych azotanów, czy pestycydów do wód gruntowych,
- zapobiegają utracie związków odżywczych w glebach luźnych – piaszczystych,
- dzięki swoim właściwościom chronią środowisko, wspierając rozwój wielu organizmów.
Czy warto stosować preparaty zwierające kwasy humusowe?
Preparaty zawierające kwasy humusowe są stosowane z powodzeniem w rolnictwie, ogrodnictwie, (np. w sadownictwie), ponieważ znacząco poprawiają jakość gleby i wzmacniają rośliny. Ich zaletą jest łatwość stosowania, wysoka przyswajalność i dostarczanie glebie niezbędnej materii organicznej.
Dodatkowo, dzięki temu, że są produktami naturalnymi i nie wpływają negatywnie na glebę, rośliny i plony, więc mogą być także używane w uprawach ekologicznych. Dzięki dobrej rozpuszczalności w wodzie, preparaty takie można stosować do podlewania gleby i roślin lub zasilania dolistnego.
Znanym produktem w tej grupie jest między innymi Florahumus, który można np. dodawać do konewki z wodą i podlewać bezpośrednio rośliny lub sporządzać roztwór do oprysku. W sprzedaży często spotkać można także inne popularne preparaty humusowe, np. Humus Active lub Rosahumus. Największe walory tego typu środków to wpływ na poprawę jakości gleby, wzmocnienie systemu korzeniowego oraz lepsze magazynowanie wody, co w efekcie powoduje lepszy wzrost, kwitnienie, owocowanie i odporność roślin.
Zalety nawozów humusowych
- Największą zaletą kwasów humusowych jest ich naturalne pochodzenie, dzięki czemu obecnie są coraz częściej używane w rolnictwie i ogrodnictwie, jako element organicznej (ekologicznej) uprawy roślin.
- Zapewniają zdrowy rozwój i wzrost roślin (duże plony), a równocześnie nie wpływają niekorzystnie na środowisko, co w obliczu coraz większych zanieczyszczeń i degradacji gleby jest kluczowe.
- Kolejna zaleta przemawiająca za stosowaniem kwasów humusowych jest uniwersalność ich stosowania oraz bezpieczny i naturalny skład. Dzięki temu można stosować je spokojnie w ogrodzie, na działce, a także w uprawie roślin doniczkowych w domu.
- Nie bez znaczenia są także korzyści ekonomiczne – nawozy takie nie są drogie, a dobrze odżywione i silne rośliny to mniejsze ryzyko ich częstej wymiany na nowe.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: Alimkin / Depositphotos