Logo
Logo
22
Okazje
Artykuł na: 6-9 minut

Kwasy humusowe do ogrodu – właściwości i preparaty

Kwasy humusowe są nazywane także kwasami próchnicowymi, ponieważ są głównym składnikiem próchnicy glebowej. Mają zbawienny wpływ na jakość gleby, rozwój pożytecznych mikroorganizmów glebowych i jednocześnie na wzrost i kondycję uprawianych roślin. Czym są kwasy humusowe i jak stosować je w uprawie roślin? Co warto wiedzieć o kwasach humusowych i czy warto je stosować w ogrodzie?

 

Czym są kwasy humusowe?

Z chemicznego punktu widzenia są złożonymi, wielkocząsteczkowymi związkami organicznymi o kwasowym charakterze. Tworzą się w czasie procesów biochemicznego rozkładu związków organicznych, z których złożone są żywe organizmy. Zawierają duże ilości węgla, bardzo dobrze rozpuszczają się w wodzie, mają zwykle kolor brunatny lub czarny i wchodzą między innymi w skład próchnicy glebowej, nazywanej też humusem. W warunkach naturalnych występują między innymi w glebie uprawnej, nawozach organicznych, torfie, czy węglu brunatnym.

Ogólnie kwasy humusowe dzieli się na kwasy huminowe (zróżnicowana grupa związków nieco trudniej rozpuszczająca się w wodzie) oraz kwasy fulwowe (fulwokwasy), które łatwo rozpuszczają się w wodzie.

Jak kwasy humusowe wpływają na rośliny, glebę i środowisko?

Właściwości, jakie posiadają kwasy humusowe sprawiają, że preparaty je zwierające wpływają między innymi na zatrzymywanie wody w glebie, rozwój systemu korzeniowego oraz wpływają na ilość chlorofilu w liściach, czyli także ich optymalne wybarwienie.

Kwasy humusowe, dzięki zdolności rozkładania związków organicznych, wspomagają rozwój pożytecznych mikroorganizmów w glebie, co przekłada się na wzbogacanie jej w wartości próchnicze. Dzięki temu, automatycznie poprawiają się właściwości, czyli struktura i jakość gleb. Są to więc związki bardzo pożyteczne i uniwersalne - poprawiają żyzność i napowietrzenie gleby, a jednocześnie zwiększają zawartość substancji odżywczych w roślinach.

Właściwości kwasów humusowych

  • neutralizują kwasowość lub zasadowość gleb, regulując odczyn pH, 
  • stymulują aktywność mikroorganizmów wpływających na wzrost roślin oraz wytwarzanie enzymów roślinnych, 
  • regulują właściwe pobieranie wody i składników odżywczych przez rośliny, 
  • nie stanowią zagrożenia dla środowiska naturalnego – są związkami naturalnymi, 
  • mają zdolność usuwania zanieczyszczeń, czy skażeń z gleby lub wód, 
  • obniżają zawartość substancji toksycznych w roślinach, 
  • wzmacniają systemy korzeniowe, 
  • ograniczają przenikanie do wód gruntowych szkodliwych azotanów, czy pestycydów do wód gruntowych, 
  • zapobiegają utracie związków odżywczych w glebach luźnych – piaszczystych, 
  • dzięki swoim właściwościom chronią środowisko, wspierając rozwój wielu organizmów.

Czy warto stosować preparaty zwierające kwasy humusowe?

Preparaty zawierające kwasy humusowe są stosowane z powodzeniem w rolnictwie, ogrodnictwie, (np. w sadownictwie), ponieważ znacząco poprawiają jakość gleby i wzmacniają rośliny. Ich zaletą jest łatwość stosowania, wysoka przyswajalność i dostarczanie glebie niezbędnej materii organicznej.

Dodatkowo, dzięki temu, że są produktami naturalnymi i nie wpływają negatywnie na glebę, rośliny i plony, więc mogą być także używane w uprawach ekologicznych. Dzięki dobrej rozpuszczalności w wodzie, preparaty takie można stosować do podlewania gleby i roślin lub zasilania dolistnego.

Znanym produktem w tej grupie jest między innymi Florahumus, który można np. dodawać do konewki z wodą i podlewać bezpośrednio rośliny lub sporządzać roztwór do oprysku. W sprzedaży często spotkać można także inne popularne preparaty humusowe, np. Humus Active lub Rosahumus. Największe walory tego typu środków to wpływ na poprawę jakości gleby, wzmocnienie systemu korzeniowego oraz lepsze magazynowanie wody, co w efekcie powoduje lepszy wzrost, kwitnienie, owocowanie i odporność roślin.

Nawozy humusowe można z powodzeniem stosować przez cały sezon, przede wszystkim na glebach ubogich w próchnicę – zdegradowanych, długo nieuprawianych i nienawożonych organicznie (np. obornikiem). Ich zaletą jest też możliwość stosowania właściwie przez każdego, bez szczególnych środków ostrożności - są naturalne i nie można nimi przenawozić gleby, czy roślin (ale należy oczywiście zawsze przestrzegać zaleceń producenta, co do dawki i warunków stosowania).

Humus Active Papka
Humus Active Papka
W 1 ml nawozu Humus Active znajdują się miliardy PM-ów – Pozytywnych Organizmów pochodzących z uszlachetnionego przez dżdżownice kalifornijskie obornika zwierząt kopytnych z nieintensywnych gospodarstw rolnych. 2 litry Humusu Active efektywnie zastępują minimum 1 tonę obornika.
Kup w naszym sklepie!

Zalety nawozów humusowych

  • Największą zaletą kwasów humusowych jest ich naturalne pochodzenie, dzięki czemu obecnie są coraz częściej używane w rolnictwie i ogrodnictwie, jako element organicznej (ekologicznej) uprawy roślin.
  • Zapewniają zdrowy rozwój i wzrost roślin (duże plony), a równocześnie nie wpływają niekorzystnie na środowisko, co w obliczu coraz większych zanieczyszczeń i degradacji gleby jest kluczowe.
  • Kolejna zaleta przemawiająca za stosowaniem kwasów humusowych jest uniwersalność ich stosowania oraz bezpieczny i naturalny skład. Dzięki temu można stosować je spokojnie w ogrodzie, na działce, a także w uprawie roślin doniczkowych w domu.
  • Nie bez znaczenia są także korzyści ekonomiczne – nawozy takie nie są drogie, a dobrze odżywione i silne rośliny to mniejsze ryzyko ich częstej wymiany na nowe.

Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: Alimkin / Depositphotos

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

Gość Dorota

15-02-2022 17:08

Kwasy humusowe to świetna sprawa, ja stosuje od 2 sezonów kwasy humusowe Humiagra, sprawdzając składy różnych produktów na rynku to te chyba mają najwieksze stęzenie kwasów humusowych i fulwowych.

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu