Jak wybrać podłoże do uprawy warzyw?
Nie trzeba się bać samodzielnego przygotowywania podłoża dla warzyw – jest to nawet wskazane, ponieważ różne warzywa mają równie różne upodobania co do podłoża. Jak mówi fraza: grunt to podłoże, dlatego trzeba się do jego przygotowania przyłożyć. Warto jednak znać podstawowe cechy, które są uniwersalne i odpowiednie dla wszystkich roślin warzywnych.
Cechy podłoża, wspólne dla wszystkich roślin warzywnych:
- Podłoże nie może być ani zbyt lekkie, ani za bardzo zbite.
- Najlepiej aby było przewiewne i przepuszczalne, a przy tym mieć dużą pojemność sorpcyjną i wodną.
- Powinno mieć gruzełkowatą strukturę.
- Podłoże powinno być żyzne, czyli bogate w składniki odżywcze i zawierać dużo próchnicy.
Kupowanie gotowych podłoży do warzyw | Na co zwrócić uwagę?
W centrach i większych sklepach ogrodniczych zwykle mamy dużo różnych podłoży ogrodniczych do wyboru – od ziemi uniwersalnej do specjalistycznych mieszanek przeznaczonych dla konkretnych grup roślin. Wybór jest na tyle duży, że musimy zwrócić uwagę nie tylko na typ roślin, do których podłoża są przeznaczone, ale również na to, do jakiej fazy wzrostu są dostosowane!
Można znaleźć specjalną ziemię przeznaczoną do roślin dojrzałych jak też taką, która nadaje się dla wymagających nasion i sadzonek. Ta druga jest np. wzbogacona o łatwo-przyswajalne, delikatne nawozy wspomagające młode roślinki, a nie będące potrzebne dużym roślinom.
Dodatkowym atutem kupowania gotowego podłoża jest to, że jest ono wolne od chorób i innych patogenów, które mogą atakować rośliny sadzone bezpośrednio w ziemi, w ogrodzie.
Przygotowanie podłoża pod warzywa
Jeżeli przygotujemy podłoże do roślin "własnoręcznie" będziemy mieć z tego dodatkową satysfakcję. Jest to też bardziej ekonomiczne. Jak to robić?
- Chwasty
Dokładnie usuwamy wszystkie niepożądane rośliny, w szczególności chwasty wieloletnie. - Gleba gliniasta, zbita
Poprawiamy strukturę, czyli rozluźniamy i poprawiamy przepuszczalność przez dodanie gruboziarnistego piasku. - Gleba piaszczysta, zbyt luźna
Dodajemy materię organiczną (nawozy organiczne) aby zapewnić lepsze magazynowanie wody w glebie. - Gleba zbyt kwaśna lub zbyt zasadowa
Większość warzyw lubi odczyn zbliżony do obojętnego (6,5-7,4 pH).
- Zbyt kwaśna – mieszamy ją z odpowiednim nawozem, tj. wapnem do odkwaszania gleby, np. wapnem magnezowo-tlenkowym, kredą nawozową czy dolomitem mielonym.
- Zbyt zasadowa – mieszamy ją z np. kwaśnym torfem, lub specjalnym nawozem zakwaszającym.
- Gleba wyjałowiona ze składników odżywczych
Użyźniamy ją przekopując z nawozami organicznymi (obornik na jesieni), kompostem (przez cały rok) lub nawozami zielonymi (jako poplon lub przedplon).
Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: Floral photo/freepik