Logo
Logo

Podłoże do uprawy warzyw

Dobre stanowisko, a w tym ziemia to podstawa udanej uprawy warzyw. Dowiedz się, jakie cechy powinno spełniać idealne podłoże do własnych upraw i w jaki sposób je samemu przygotować. Podpowiadamy też, gdzie można kupić gotową ziemię dla warzyw.

Spis treści
Jaka jest najlepsza ziemia do uprawy warzyw? Jakie cechy powinno mieć idealne podłoże do uprawy warzyw? Gdzie kupić ziemię pod warzywa? Jak zrobić dobrą ziemię pod warzywa?

Jak wybrać podłoże do uprawy warzyw?

Nie trzeba się bać samodzielnego przygotowywania podłoża dla warzyw – jest to nawet wskazane, ponieważ różne warzywa mają równie różne upodobania co do podłoża. Jak mówi fraza: grunt to podłoże, dlatego trzeba się do jego przygotowania przyłożyć. Warto jednak znać podstawowe cechy, które są uniwersalne i odpowiednie dla wszystkich roślin warzywnych.

Cechy podłoża, wspólne dla wszystkich roślin warzywnych:

  • Podłoże nie może być ani zbyt lekkie, ani za bardzo zbite.
  • Najlepiej aby było przewiewne i przepuszczalne, a przy tym mieć dużą pojemność sorpcyjną i wodną.
  • Powinno mieć gruzełkowatą strukturę.
  • Podłoże powinno być żyzne, czyli bogate w składniki odżywcze i zawierać dużo próchnicy.

Kupowanie gotowych podłoży do warzyw | Na co zwrócić uwagę?

W centrach i większych sklepach ogrodniczych zwykle mamy dużo różnych podłoży ogrodniczych do wyboru – od ziemi uniwersalnej do specjalistycznych mieszanek przeznaczonych dla konkretnych grup roślin. Wybór jest na tyle duży, że musimy zwrócić uwagę nie tylko na typ roślin, do których podłoża są przeznaczone, ale również na to, do jakiej fazy wzrostu są dostosowane!

Można znaleźć specjalną ziemię przeznaczoną do roślin dojrzałych jak też taką, która nadaje się dla wymagających nasion i sadzonek. Ta druga jest np. wzbogacona o łatwo-przyswajalne, delikatne nawozy wspomagające młode roślinki, a nie będące potrzebne dużym roślinom.

Dodatkowym atutem kupowania gotowego podłoża jest to, że jest ono wolne od chorób i innych patogenów, które mogą atakować rośliny sadzone bezpośrednio w ziemi, w ogrodzie.

 

Przygotowanie podłoża pod warzywa

Jeżeli przygotujemy podłoże do roślin "własnoręcznie" będziemy mieć z tego dodatkową satysfakcję. Jest to też bardziej ekonomiczne. Jak to robić?

  • Chwasty
    Dokładnie usuwamy wszystkie niepożądane rośliny, w szczególności chwasty wieloletnie.

  • Gleba gliniasta, zbita
    Poprawiamy strukturę, czyli rozluźniamy i poprawiamy przepuszczalność przez dodanie gruboziarnistego piasku.

  • Gleba piaszczysta, zbyt luźna
    Dodajemy materię organiczną (nawozy organiczne) aby zapewnić lepsze magazynowanie wody w glebie.

  • Gleba zbyt kwaśna lub zbyt zasadowa
    Większość warzyw lubi odczyn zbliżony do obojętnego (6,5-7,4 pH).
    • Zbyt kwaśna – mieszamy ją z odpowiednim nawozem, tj. wapnem do odkwaszania gleby, np. wapnem magnezowo-tlenkowym, kredą nawozową czy dolomitem mielonym.
    • Zbyt zasadowa – mieszamy ją z np. kwaśnym torfem, lub specjalnym nawozem zakwaszającym.

  • Gleba wyjałowiona ze składników odżywczych
    Użyźniamy ją przekopując z nawozami organicznymi (obornik na jesieni), kompostem (przez cały rok) lub nawozami zielonymi (jako poplon lub przedplon).

 

Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: Floral photo/freepik

Autor
Podłoże do uprawy warzyw
Podłoże do uprawy warzyw
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (9)
 

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl