Gatunki do mini ogródka warzywnego
Wśród roślin użytkowych znajdziemy zarówno rośliny wieloletnie, jak i jednoroczne lub dwuletnie. Wielką zaletą roślin wieloletnich (bylin) jest to, że odradzają się rok po roku. Dlatego jeśli chcesz cieszyć się nimi przez lata postaw na gatunki wieloletnie, takie jak np. truskawki (Fragaria), karczochy (Cynara scolymus) czy rabarbar (Rheum rhabarbarum) oraz aromatyczne zioła, np. szczypiorek (Allium schoenoprasum), kalaminta mniejsza (Calamintha nepeta), rozmaryn (Rosmarinus), tymianek (Thymus), lubczyk ogrodowy (Levisticum), koperek (Foeniculum), szałwia lekarska (Salvia officinalis) czy mięta (Menta).
Warto posadzić w mini warzywniku choć jedną sadzonkę, która będzie nie tylko użyteczna, ale i ładna, np. ślaz piżmowy (Malva moschata), szałwię drobnolistna (Salvia microphylla) czy kłosowiec (Agastache). Ich kwiaty przyciągają pszczoły, motyle oraz inne owady, dzięki czemu sprzyjają różnorodności biologicznej.
1 – karczoch zwyczajny (Cynara scolymus), 2 – kalaminta (Calaminta nepeta) 'Marvelette', 3 –czosnek sinawy (Allium senescens), 4 – szałwia drobnolistna (Salvia microphylla) 'Hot Lips', 5 – rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis), 6 – mięta (Mentha), 7 – ślaz piżmowy (Malva moschata), 8 – kłosowiec (Agastache) 'Blue Fortune' |
Własne zbiory w zasięgu ręki
Mini ogródek warzywny zlokalizowany blisko domu to miejsce, z którego możesz czerpać świeże warzywa, zioła i owoce każdego dnia. Dlatego w warzywniku o powierzchni metra kwadratowego posadź te gatunki, które najczęściej wykorzystujesz w kuchni.
Źródło: iVerde