Warzywa najlepsze do wysiewu do gleby
W ogrodzie (w gruncie) można wysiewać praktycznie wszystkie warzywa, poza gatunkami wybitnie ciepłolubnymi (np. pomidory, papryki, itd.), które uprawia się z rozsady. Oto kilka gatunków, które świetnie sprawdza się w uprawie z siewu do gruntu: buraki korzeniowe i liściowe, bób, marchew, sałata, rzodkiewka.
Wysiewaj nasiona w odstępach zaleconych na opakowaniu, a nie będziesz musiał przerzedzać siewek! To bardzo ważne, by nie mieć dodatkowej pracy, a warzywa rosły zdrowo (unikniesz w ten sposób groźnych chorób siewek) i bujnie (bo nie będą miały konkurencji o składniki pokarmowe)! Kiedy pojawią się siewki, nie pozwól im wyschnąć, bo szybko zwiędną i zginą (młode rośliny są wyjątkowo wrażliwe na niedobór wody).
Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw
Przed siewem trzeba bardzo starannie przygotować glebę, bo jak mówi ogrodnicze przysłowie: "Grunt to podłoże"! Gleba to najważniejszy element całej uprawy, bo w niej zawarte są wszystkie składniki pokarmowe, którymi "żywią się" rośliny. Musi być więc odpowiednio przygotowana, by warzywa mogły je pobrać i przemienić w soczyste korzenie, łodygi i liście.
- Przygotuj glebę kilka tygodni przed siewem, usuwając bardzo dokładnie chwasty! Przekop ją i usuń niepożądane rośliny z korzeniami. Możesz też wynająć glebogryzarkę i zrobić to szybciej.
- Wymieszaj glebę z dobrze rozłożonym kompostem, który wzbogaci ją w materię organiczną i pożyteczne mikroorganizmy glebowe, które wpłyną pozytywnie na przyswajalność składników pokarmowych. Pamiętaj, by kompost pochodził z dobrego źródła (najlepiej jeśli zrobisz go sam) i nie zawierał korzeni i nasion chwastów!
- Jeśli masz taką możliwość zastosuj obornik, ale zrób to jesienią w roku poprzedzającym wysiew. Suszony obornik granulowany możesz zastosować wiosną przed siewem lub w trakcie sezonu rozsypywać go między grządkami.
- Tydzień przed wysiewem rozgrab dobrze ziemię i rozkrusz grudki. Podlej grządki przed wysiewem, a nie po nim, aby uniknąć wymywania nasion.
Zdjęcie: Cara Shelton / Pixabay