Warzywa najlepsze do wysiewu do gleby
W ogrodzie (w gruncie) można wysiewać praktycznie wszystkie warzywa, poza gatunkami wybitnie ciepłolubnymi (np. pomidory, papryki, itd.), które uprawia się z rozsady. Oto kilka gatunków, które świetnie sprawdza się w uprawie z siewu do gruntu: buraki korzeniowe i liściowe, bób, marchew, sałata, rzodkiewka.
Wysiewaj nasiona w odstępach zaleconych na opakowaniu, a nie będziesz musiał przerzedzać siewek! To bardzo ważne, by nie mieć dodatkowej pracy, a warzywa rosły zdrowo (unikniesz w ten sposób groźnych chorób siewek) i bujnie (bo nie będą miały konkurencji o składniki pokarmowe)! Kiedy pojawią się siewki, nie pozwól im wyschnąć, bo szybko zwiędną i zginą (młode rośliny są wyjątkowo wrażliwe na niedobór wody).
Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw
Przed siewem trzeba bardzo starannie przygotować glebę, bo jak mówi ogrodnicze przysłowie: "Grunt to podłoże"! Gleba to najważniejszy element całej uprawy, bo w niej zawarte są wszystkie składniki pokarmowe, którymi "żywią się" rośliny. Musi być więc odpowiednio przygotowana, by warzywa mogły je pobrać i przemienić w soczyste korzenie, łodygi i liście.
- Przygotuj glebę kilka tygodni przed siewem, usuwając bardzo dokładnie chwasty! Przekop ją i usuń niepożądane rośliny z korzeniami. Możesz też wynająć glebogryzarkę i zrobić to szybciej.
- Wymieszaj glebę z dobrze rozłożonym kompostem, który wzbogaci ją w materię organiczną i pożyteczne mikroorganizmy glebowe, które wpłyną pozytywnie na przyswajalność składników pokarmowych. Pamiętaj, by kompost pochodził z dobrego źródła (najlepiej jeśli zrobisz go sam) i nie zawierał korzeni i nasion chwastów!
- Jeśli masz taką możliwość zastosuj obornik, ale zrób to jesienią w roku poprzedzającym wysiew. Suszony obornik granulowany możesz zastosować wiosną przed siewem lub w trakcie sezonu rozsypywać go między grządkami.
- Tydzień przed wysiewem rozgrab dobrze ziemię i rozkrusz grudki. Podlej grządki przed wysiewem, a nie po nim, aby uniknąć wymywania nasion.
Zdjęcie: Cara Shelton / Pixabay