Marzec może być bardzo kapryśny: raz jest ciepło i mokro, raz słonecznie i zimno. Ciemny kolor ziemi i jej luźna struktura pozwalają jej się ogrzać i utrzymać to ciepło, natomiast powietrze nocą lub przy wietrznej pogodzie może się szybko ochładzać. Wysianie nasion do jeszcze nieogrzanej gleby uniemożliwi ich wykiełkowanie.
Sprawdź termometrem temperaturę ziemi na głębokości 5–10 cm, w zależności od rodzaju i rozmiaru nasion, które wysiewasz.
Odporne na mróz gatunki poradzą sobie lepiej z niższą temperaturą niż te częściowo odporne i wrażliwe. Na opakowaniach z nasionami zwykle podana jest optymalna temperatura wysiewu (zazwyczaj dla uprawy pod osłonami), jednak większość gatunków wytrzyma w temperaturze do 5°C niższej w przypadku wysiewu bezpośrednio w gruncie.
15–20°C • Seler |
10–15°C • Fasola szparagowa |
5–10°C • Bób |
Zdjęcie: Hans Braxmeier / Pixabay