Logo
Logo
2
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Wysiewanie warzyw w marcu

Pytanie czytelnika: Na każdym opakowaniu nasion podany jest termin wysiewu do gruntu, ale każdy rok jest inny? Niekiedy w marcu jest bardzo ciepło, a w innym roku glebę w tym czasie pokrywa jeszcze śnieg. Jak można sprawdzić optymalny termin wysiewu nasion warzyw do gruntu?

Marzec może być bardzo kapryśny: raz jest ciepło i mokro, raz słonecznie i zimno. Ciemny kolor ziemi i jej luźna struktura pozwalają jej się ogrzać i utrzymać to ciepło, natomiast powietrze nocą lub przy wietrznej pogodzie może się szybko ochładzać. Wysianie nasion do jeszcze nieogrzanej gleby uniemożliwi ich wykiełkowanie. 

Sprawdź termometrem temperaturę ziemi na głębokości 5–10 cm, w zależności od rodzaju i rozmiaru nasion, które wysiewasz.

Odporne na mróz gatunki poradzą sobie lepiej z niższą temperaturą niż te częściowo odporne i wrażliwe. Na opakowaniach z nasionami zwykle podana jest optymalna temperatura wysiewu (zazwyczaj dla uprawy pod osłonami), jednak większość gatunków wytrzyma w temperaturze do 5°C niższej w przypadku wysiewu bezpośrednio w gruncie.

15–20°C
Wrażliwe

• Seler
• Onętek (kosmos)
• Cukinia i kabaczek
• Wilec
• Dynia
• Kukurydza cukrowa
• Cynia

10–15°C
Częściowo odporne

• Fasola szparagowa
• Sałata głowiasta
• Tytoń
• Fasola wielokwiatowa
• Szpinak

5–10°C
Odporne

• Bób
• Nagietek
• Marchew
• Cebula
• Groch
• Rzodkiewka
• Rukola i sałaty liściowe

Zdjęcie: Hans Braxmeier - Pixabay

 


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z aktualnymi poradami ogrodniczymi i nowościami zapisz się do naszego newslettera!



Warto przeczytać

Komentarze

Powiązane artykuły
Pokaż więcej (9)
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
WYSIEWANIE
Na czasie
WYSIEWANIE
Zobacz więcej
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu