Jaką ziemię do warzyw wybrać?
Poszczególne gatunki warzyw mogą mieć odmienne wymagania glebowe, jednak nie są to znaczne różnice, a większość warzyw będzie dobrze rosnąć na żyznej, lekko przepuszczalnej ziemi.
Podłoże dla większości warzyw powinno mieć lekko kwaśny odczyn, co pozwala na optymalny pobór składników pokarmowych i wody.
Warto wiedzieć, że niektóre warzywa, jak np. cykoria, czy burak dobrze poradzą sobie całkiem dobrze nawet na ubogim podłożu, ale zapewnienie im większej ilości składników pokarmowych pozwoli na szybszy wzrost i obfitsze plony.
Gotowa ziemia do warzyw – dlaczego warto ją kupić?
Gotowa ziemia do warzyw to najprostszy sposób na zapewnienie uprawom odpowiedniego podłoża zarówno pod względem przepuszczalności, jak i kwasowości. To również pewność, że w podłożu znajdują się wszystkie składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego wzrostu. Co więcej, odpowiedni skład oraz proporcje poszczególnych składników pokarmowych, jakie znajdują się w gotowej ziemi, sprawiają, że warzywa są bardziej odporne na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych i choroby.
Gotowa ziemia do warzyw będzie optymalnym wyborem niezależnie od zasianych, czy zasadzonych gatunków, a więc sprawdzi się zarówno do pomidorów, brokułów, jak i cebuli.
Zobacz polecane produkty
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Pixabay ed.
Sprawdź NOWOŚCI i PROMOCJE!