Jagoda goji charakterystyka
Kolcowój chiński (Lycium chinense) to niezwykle popularny krzew, który pierwotnie rósł w Azji, a aktualnie uprawiany jest prawie na całym świecie ze względu na niezwykle cenne z punktu widzenia zdrowia człowieka, owoce znane jako jagody goji.
Krzew może osiągnąć 2,5 metra wysokości i jest bardzo rozłożysty. Co ciekawe kwitnienie odbywa się od czerwca, a owocowanie trwa od sierpnia aż do przymrozków, zapewniając stały dostęp do świeżych owoców i ozdobny wygląd rośliny.
Smak owoców goji przypomina nieco żurawinę, a z jednego, dwuletniego krzewu można uzyskać nawet 2 kg tych niesamowitych jagód. Delikatne, podłużne kwiaty są miododajne, a intensywnie czerwone, podłużne owoce niezwykle mięsiste i smaczne. Warto też pamiętać, że na gałęziach znajduje się duża ilość, znacznej wielkości kolców.
Właściwości jagody goji
Jagody goji to przede wszystkim ogromna ilość antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych (cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie itp.), dzięki przeciwdziałaniu skutkom stresu oksydacyjnego. Dodatkowo zawarte w owocach witaminy (m.in. C, E oraz z grupy B) poprawiają działanie układu odpornościowego i płodność, pozytywnie wpływają na stan skóry, poprawiają krążenie, a także są niezbędne do prawidłowego działania układu nerwowego.
Zawarty w owocach goji błonnik usprawnia pracę układu pokarmowego, pozytywnie wpływając na trawienie i pracę jelit. W owocach goji znaleźć można również wiele cennych dla organizmu składników mineralnych.
Są one więc dobrym i bogatym źródłem wielu składników pokarmowych, dzięki czemu stanowią wspaniały sposób na wzbogacenie diety. Bardzo ważne jest, aby spożywać jedynie w pełni dojrzałe owoce, inaczej mogą mieć one działanie toksyczne.
Czy można uprawiać jagody goji w Polsce?
Kolcowój chiński, czyli jagody goji dobrze znoszą polskie warunki klimatyczne, co pozwala na ich efektywną uprawę. Krzew dobrze znosi suszę i jest częściowo mrozoodporny. Łatwo się rozmnaża zarówno z nasion, jak i przez sadzonki, a pędy po dotknięciu gleby mogą zacząć się samoistnie ukorzeniać, dając początek nowej roślinie.
Dodatkowo gatunek ten jest mało wymagający i dobrze sobie radzi nawet w niesprzyjających warunkach, dzięki czemu może go uprawiać nawet początkujący ogrodnik.
Jagoda goji – wymagania
Jagoda goji jest rośliną mało wymagającą i poradzi sobie prawie na każdym podłożu, które charakteryzuje się dobrą przepuszczalnością. Mimo że kolcowój chiński jest mrozoodporny, to na zimę warto go zabezpieczyć przed mrozami, co pozytywnie wpłynie na kondycję i wzrost rośliny w kolejnym sezonie.
Krzew wymaga również regularnego nawożenia, aby plony były obfite i smaczne. Najlepiej stosować do tego nawozy naturalne. Mankamentem może być nierównomierne dojrzewanie owoców, co wymaga kilkukrotnego przeprowadzenia zbiorów. Jednak może to być też zaletą, zwłaszcza gdy jagody goji uprawia się tylko na własne potrzeby.
Jagoda goji – kiedy i gdzie sadzić?
Kolcowój chiński może być sadzony zarówno wiosną, jak i jesienią. Jednak to jesienne sadzenie zapewni lepszy wzrost i rozwój rośliny oraz szybszą adaptację. Stanowisko powinno być słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru.
To oznacza, że kolcowój chińskie nie powinien być również uprawiany na glebach piaszczystych.
Jak pielęgnować jagody goji?
Jagody goji nie wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych, a najważniejszym zabiegiem, jaki należy regularnie przeprowadzać, jest przycinanie, które pozytywnie wpływa na ilość i jakość plonów oraz zapewnia lepsze zagęszczenie i rozrost kolcowoju.
Roślinę można również formować, aby uzyskać ładny kształt lub uprawiać ją w formie rozłożystego krzewu lub niewielkiego drzewka. Przycinanie kolcowoju chińskiego powinno odbywać się wczesną wiosną.
Jagody goji najlepiej zbierać poprzez strząsanie ich z krzaków, dzięki czemu ma się pewność, że na pewno dojrzały. Warto bowiem pamiętać, że niedojrzałe jagody goji mają działanie toksyczne.
Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: Sambuca/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons