Jagoda kamczacka – co musisz o niej wiedzieć? Jaką odmianę wybrać?

Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka jest jednym z najzdrowszych i najwcześniejszych owoców uprawianych w polskich warunkach klimatycznych. Należy do kategorii superfood superowoców bogatych w składniki szczególnie korzystne dla naszego zdrowia i urody. Jest jeszcze mało znana wśród konsumentów, ale jej walory z roku na rok są coraz bardziej doceniane.

Posłuchaj
00:00
44
Spis treści
Jaka odmianę jagody kamczackiej wybrać? Co zrobić z owoców jagody kamczackiej?

Jak wygląda jagoda kamczacka?

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea) to długowieczna roślina, na stanowiskach naturalnych żyje nawet 70 lat, należy do rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae). Rodzaj wiciokrzew (Lonicera) obejmuje ponad 180 gatunków, wśród nich jest prawie 20 gatunków, podgatunków i odmian o jadalnych owocach.  

Jagoda kamczacka jest owocem dobrze znanym w krajach wschodnich, szczególnie w Chinach i Rosji. Naturalnie występuje na Syberii i w północnej Azji. W Polsce znana jest także pod nazwą wiciokrzew siny, suchodrzew błękitny, suchodrzew jadalny, suchodrzew siny, borówka kamczacka, lonicera. Coraz częściej usłyszeć można sympatyczne określenie "Kamczatka". 

Jagoda kamczacka

Roślina

Mocny krzew, może osiągnąć nawet 3 m wysokości i podobną średnicę. Pędy elastyczne do sztywnych. Odmiany o znaczeniu komercyjnym są mniejsze, dorosłe krzewy dorastają do 2 m wysokości i takiej samej średnicy. Liście opadają na zimę, młode są omszone, później gładkie, eliptyczne lub szeroko eliptyczne, zazwyczaj ostro zakończone, naprzeciwległe, nawet do 10 cm długości.

Kwiaty

Obupłciowe, kremowo-żółte, nie rzucające się w oczy, wymagają zapylenia krzyżowego, z dwoma połączonymi zalążniami, zapylane przez owady. Zebrane w kwiatostany na 1-rocznych pędach, owoce dojrzewają co najmniej 70 dni po zapyleniu.

Owoce

Jagody – w kształcie okrągłe do owalnych, czasami bardzo wydłużone, mogą osiągnąć masę do 5 g i długość do 5 cm, skórka ciemno fioletowa do prawie czarnej, pokryta jasną warstwą woskową. W pełni dojrzałe owoce stają się miękkie i kurczą się (rośnie koncentracja cukru).

Jest całkowicie mrozoodporna. Idealnie nadaje się do naszego klimatu, w klimacie cieplejszym nie udaje się. Możemy zostać ważnymi dostawcami jej owoców na rynki światowe. Łatwo uprawiać ją ekologicznie - co znacząco podnosi wartość zdrowotną i rynkową owoców oraz doskonale wpisuje się w panujące trendy żywieniowe – mówi Tadeusz Kusibab, firma Plantin.
To się przyda
Nawóz Do Drzew i Krzewów Owocowych 1 kg
Nawóz Do Drzew i Krzewów Owocowych 1 kg
Syllit WP, Na Choroby Drzew Owocowych – 45 g
Syllit WP, Na Choroby Drzew Owocowych – 45 g
Pułapka feromonowa - na owocówkę - 1 szt. Agrecol
Pułapka feromonowa - na owocówkę - 1 szt. Agrecol
Wapno do bielenia drzew owocowych – 1 kg | Target
Wapno do bielenia drzew owocowych – 1 kg | Target
To się przyda
Laser 940 EC 25 ml – preparat na Szkodniki w Uprawach Warzyw, Ziół, Owoców – Sumin
Laser 940 EC 25 ml – preparat na Szkodniki w Uprawach Warzyw, Ziół, Owoców – Sumin
Miedzian 50 WP, zwalcza choroby owoców – 15 g
Miedzian 50 WP, zwalcza choroby owoców – 15 g
Guard H, Ekologiczna Odżywka Do Warzyw i Owoców – 20 g
Guard H, Ekologiczna Odżywka Do Warzyw i Owoców – 20 g
Wapno do bielenia drzew owocowych – 1 kg | Target
Wapno do bielenia drzew owocowych – 1 kg | Target

Czy jagodę kamczacką można uprawiać w ogrodzie?

Jagoda kamczacka może być uprawiana komercyjnie (plenność nawet powyżej 5 kg z krzewu) i amatorsko. Rzadko jest atakowana przez choroby i szkodniki. Jest rośliną niewymagającą i łatwą w uprawie. Niezwykła zdrowotność uprawianych odmian pozwala na stosowanie ekologicznych metod uprawy. Dowiedz się więcej o uprawie jagody kamczackiej w ogrodzie

10 najpopularniejszych odmian jagody kamczackiej

Nowe odmiany łączą w sobie najbardziej pożądane cechy – duże, deserowe owoce o słodko-kwaskowym smaku pozbawionym goryczki, odporność na suszę, mróz, długowieczność. Dobrze rosną w Europie Środkowej, owocują regularnie, obficie:

1. Aurora – odm. kanadyjska
2. Blue Rock PBR – odm. rosyjska
3. Sinij Utjes PBR – odm. rosyjska
4. Boreal Beast PBR – odm. kanadyjska
5. Boreal Beauty PBR – odm. kanadyjska
6. Boreal Blizzard PBR – odm. kanadyjska
7. Docz Velikana – Córka Giganta - odm. rosyjska
8. Honeybee – odm. kanadyjska
9. Jugana – odm. rosyjska
10. Vostorg - Zachwyt – odm. rosyjska 

Najlepsze odmiany deserowe mają owoce twarde, duże i smaczne. Aby w pełni rozkoszować się walorami smakowymi oraz zdrowotnymi owoców jagody kamczackiej należy je zbierać w pełni dojrzałe, wtedy mają smak właściwy dla odmiany. Nadają się do produkcji soków, dżemów, lodów, win, nalewek. Są również doskonałym produktem wykorzystywany w cukiernictwie oraz do mrożenia.

Co zrobić z owoców jagody kamczackiej?

Owoce jagody kamczackiej zawierają mnóstwo witamin, minerałów i substancji o działaniu antyutleniającym, takich jak polifenole, flawonoidy oraz witamina C, niezwykle korzystnych dla organizmu człowieka. Daje to wielkie możliwości wykorzystania Kamczatki jako rośliny dietetycznej, profilaktycznej, a nawet leczniczej. Eksperci nazwali jej owoce „jagodami wiecznej młodości”, gdyż odnaleźli w nich związki zapobiegające starzeniu się komórek.

Jagoda kamczacka wykazuje działanie przeciwzapalne na poziomie komórkowym, opóźnia starzenie siatkówki i pomaga leczyć jej choroby, może redukować wielkość tkanki nowotworowej w niektórych postaciach raka, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie mózgu. Wykazuje działanie antydiabetyczne, antybakteryjne i antyadhezyjne (uniemożliwiające zakażenie) dziąseł i przewodu pokarmowego.

Jagoda kamczacka

Regularne spożycie jagody kamczackiej wpływa pozytywnie na profilaktykę zdrowia oraz przeciwdziałanie chorobom. Obecne w owocach liczne antyoksydanty redukują nadmierne powstawanie reaktywnych form tlenu, co jest powiązane z minimalizowaniem oznak starzenia. Dotychczasowe badania naukowe potwierdziły szeroki zakres właściwości antyoksydacyjnych, ściśle związanych z aktywnością przeciwzapalną, antynowotworową, neuroprotekcyjną oraz kardioprotekcyjną. Ponadto udowodniono działanie antyseptyczne, antywirusowe, przeciwdrobnoustrojowe, a także przeciwcukrzycowe.

Jagoda kamczacka ma duży potencjał przetwórczy, który zawdzięcza ciekawej goryczce. Smak owoców przypomina kombinację smaków maliny, jeżyny, porzeczki i borówki. Przetwory nie są za słodkie. Balans między kwasowością a słodyczą otwiera „Kamczatce” również duży potencjał kulinarny mówi Aneta Koter, Gospodarstwo Ogrodnicze Koter.

2019-06-11
Źródło: na podstawie materiałów od latozborowkami.pl

Praktyczne porady - uprawiaj owoce!

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Pomidor mięsisty 'Gigantomo' F1
Pomidor mięsisty 'Gigantomo' F1
Ogórek ozdobny meksykański, mini-arbuz
Ogórek ozdobny meksykański, mini-arbuz
Papryka 'Blocky Mix' (blokowa)
Papryka 'Blocky Mix' (blokowa)
Miechunka peruwiańska
Miechunka peruwiańska
Obserwuj
Autor
Porady ekspertów Porady ekspertów

Eksperci czołowych firm ogrodniczych, którzy dzielą się z Wami swoim doświadczeniem i radami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Nowa seria naturalnych nawozów – odkryj moc zeolitu. Czy to będzie hit sezonu 2025?
To Cię zainteresuje
Komentarze

Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści