Uprawa jagody kamczackiej w ogrodzie | Co zrobić, by miała dużo owoców?

Uprawa jagody kamczackiej w ogrodzie, fot. Katarzyna Jeziorska

Przez dekady niedoceniana, obecnie staje się niezwykle popularna. Wszystko to za sprawą smacznych i zdrowych owoców, które pojawiają się już w pierwszym roku uprawy. Ponadto krzew jest długowieczny – odpowiednio pielęgnowany może dawać dobry plon nawet przez 35 lat. Ma też niewielkie wymagania i uprawa uda się nawet początkującym ogrodnikom.

Posłuchaj
00:00
117
Spis treści
Jak wygląda jagoda kamczacka? Jakie odmiany jagody kamczackiej polecane są do ogrodów? Jakie wymagania ma jagoda kamczacka? Jak, gdzie i kiedy sadzić? Czy jagoda kamczacka jest mrozoodporna? Jak uprawiać jagodę kamczacką? Jakich zabiegów pielęgnacyjnych potrzebuje (cięcie, podlewanie, nawożenie)? Czy krzewy potrzebują innej odmiany jako zapylacza?

Charakterystyka jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka to potoczna nazwa wiciokrzewu kamczackiego (Lonicera caerulea, syn. L. edulis). Roślina ma wiele synonimów (wiciokrzew siny, suchodrzew jadalny, suchodrzew siny, suchodrzew błękitny, lonicera, borówka kamczacka). Nie jest jeszcze tak popularna w ogrodach jak borówka amerykańska, ale z uwagi na łatwość uprawy i dużą wartość prozdrowotną owoców już w krótkim czasie podbije przydomowe jagodniki!

Roślina dorasta do 2,5 m wysokości (zazwyczaj jednak nie przekracza 1,5 m). Ma niewielkie walory dekoracyjne, dlatego z reguły uprawia się ją w mniej reprezentacyjnym miejscu w ogrodzie.

Jagoda kamczacka - owoce
Fot. Opioła Jerzy/Wikimedia Commons ↓
Jagoda kamczacka - krzew Fot. Malheureux/Wikimedia Commons ↓

Jej główną zaletą są nieduże, wydłużone (1,5-3 cm), niebieskoczarne, jadalne jagody (nazywane borówkami kamczackimi) o słodko-kwaśnym smaku z lekką nutą goryczy. Owoce dojrzewają bardzo wcześnie i nierównomiernie – można je zbierać już w drugiej dekadzie maja.

Szczególnie podkreśla się zdolność naturalnie występujących związków przeciwutleniających do neutralizowania aktywności wolnych rodników. Zawierają także kwasy organiczne, witaminy A, C, E, żelazo i jod.

wierają witaminy A, C, E, żelazo i jod

http://mowimyjak.se.pl/zdrowie/diety-i-odchudzanie/jakie-owoce-maja-szczegolne-wasciwosci-lecznicze-dlaczego-warto-jesc-goji-i-jagode-kamczacka,97_48935.html
Zawierają witaminy A, C, E, żelazo i jod

http://mowimyjak.se.pl/zdrowie/diety-i-odchudzanie/jakie-owoce-maja-szczegolne-wasciwosci-lecznicze-dlaczego-warto-jesc-goji-i-jagode-kamczacka,97_48935.html

Polecane odmiany jagody kamczackiej

  • 'Wojtek' – polska odmiana wytwarzające dorodne owoce; daje duży plon (3,5-5 kg z jednego krzewu)
  • 'Atut' – polska odmiana o dużej wytrzymałości i plenności; średni plon z jednej rośliny (4 kg)
  • 'Jolanta' – silnie rośnie (do 2 m); doskonała także jako zielona osłona nieestetycznych miejsc w ogrodzie; dobrze zapyla się z 'Wojtkiem'
  • 'Czelabinka' – odporna na niekorzystne czynniki atmosferyczne; owoce o nieco gruszkowatym kształcie; dojrzewa pod koniec maja
  • 'Rebeka' – owocuje późno, bo w drugiej połowie czerwca; owoce kwaskowate; mocno trzymają się na pędach
  • 'Nimfa' – mniej znana odmiana; ma słodsze owoce, bez goryczki

Wymagania jagody kamczackiej

By rośliny rosły długo i zdrowo musimy spełnić ich podstawowe zachcianki. Na szczęście jagoda kamczacka jest wyjątkowo mało wymagająca i bez problemu znajdzie się dla niej miejsce w każdym ogrodzie.

Stanowisko
Krzew zaleca się sadzić w miejscach słonecznych i ciepłych, by wytwarzał dorodniejsze, dobrze wybarwione owoce – w dodatku nieco wcześniej. W praktyce dostosuje się także do mniej korzystnych stanowisk.

Gleba
Jagoda kamczacka lubi podłoża żyzne, zasobne, przepuszczalne, o lekko kwaśnym odczynie (pH 5,5-6), ale znosi też gorsze typy gleb. Nie odpowiada jej zaś ciężkie i podmokłe podłoże.

Można ją sadzić jesienią (październik–listopad) lub wiosną (najlepiej w kwietniu). Ziemię przed sadzeniem warto użyźnić, np. dodać przefermentowany obornik lub mieszając ziemię w dołkach z żyznym, torfowym podłożem. Sadzonki sadzi się w rozstawie 1-1,5 m, w zależności od stanowiska, żyzności gleby i siły wzrostu danej odmiany. Po posadzeniu krzewy należy obficie podlać.

Mrozoodporność
Jest rośliną w pełni odporną na mróz (wytrzymuje spadki temperatury nawet do -35° C), a kwiaty tolerują przymrozki do -6° C.

Sadzonka jagody kamczackiej
Fot. Kletr/Fotolia

Sadzonki jagody kamczackiej można już bez problemu kupić w większych centrach ogrodniczych oraz w sprzedaży wysyłkowej w sklepach internetowych.

Uprawa jagody kamczackiej w ogrodzie

Uprawa jagodny kamczackiej nie stwarza problemów – krzew jest mało wymagający i łatwo przystosowuje się do nowych warunków. Z łatwością poradzi sobie z nią każdy, nawet początkujący ogrodnik.

Przycinanie
Przycinane krzewy lepiej plonują i rzadziej chorują. Cięcie przeprowadza się dopiero w 4-5. roku uprawy, usuwając część najstarszych pędów i tych nisko położonych, na których zawiązuje się niewiele pędów. Młodszych roślin z reguły się nie przycina, chyba że potrzebne jest cięcie sanitarne polegające na usuwaniu pędów uschniętych, uszkodzonych lub w inny sposób problematycznych.

Podlewanie
Krzewy warto podlewać wiosną, gdy jest mało opadów, ponieważ wpłynie to korzystnie na wielkość oraz jakość owoców. Aby ograniczyć wyparowywanie wody z gleby (a także zachwaszczenie), pod krzew wykłada się grubą warstwę ściółki organicznej.

Nawożenie
Co 3-4 lata warto dokarmić jagodę kamczacką, najlepiej stosując nawóz organiczny (kompost, obornik).

Zapylanie
Jako że jagoda kamczacka jest obcopylna, dla lepszego plonowania warto zestawiać ze sobą różne odmiany, by umożliwić zapylanie się nawzajem – t.j. zapylenie krzyżowe.

 

Tekst: Michał Mazik, zdjęcia tytułowe: Katarzyna Jeziorska, Den/Fotolia, zdjęcia w tekscie: Opioła Jerzy/CC BY 2.5 LinkMalheureux/CC BY-SA 3.0/Link

Obserwuj
Autor
Michał Mazik Michał Mazik

Piszący ogrodnik, autor artykułów, kalendarzy i poradników ogrodniczych.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Zdaniem Czytelnika
07-08-2023 17:23
Komentarz dodany przez Waldemar: Czy do jagody kamczackiej mogę użyć mikroryzy do wrzosowatych???
Gość Tosiala
07-06-2022 10:49
Mnie osobiście w ogóle nie przeszkadza ten gorzkawy posmaczek jagód kamczackich - pomaga też fakt, że kojarzą mi się ze zdrowiem ;) Na przełamanie się, polecam dodawać je do jogurtu, do płatków mlecznych i galaretek
Gość Ela
30-06-2021 08:57
Mam działkę na na niej trzy jagody kamczackie borówki i trzy jagody goi. Nie narzekam na nie i bardzo cieszę się że je mam. Ale nie wszystkim jagody kamczackie smakują. W tym roku miałam sporo owoców nie wiedziałam co z nimi zrobić i zmiksowałam z cukrem i zapasteryzowałam.
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści