Jagoda Goji / Kolcowój pospolity Lycium barbarum

Kolcowój pospolity jagoda goji Lycium barbarum, fot. Matt Lavin (CC BY-SA 2.0) - Flickr
Jagoda Goji / Kolcowój pospolity (Lycium barbarum) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
15
Dekoracyjność: owoce
Kolor kwiatów: fioletowe
Owoce: podłużne
Pokrój: rozłożysty
Przydatność do spożycia: owoce
Wysokość: do 3 m
Okres kwitnienia: VI, VII, VIII, IX
Kolor owoców: czerwone
Trwałość liści: sezonowe
Korona: kopulasta
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna, gleba umiarkowanie sucha
Stanowisko: słońce, półcień

Kolcowój pospolity (Lycium barbarum) znany też jako kolcowój szkarłatny lub jagoda Goji to krzew z rodziny psiankowatych (Solanaceae). Jego ojczyzną są Chiny, ale obecnie rozprzestrzenił się w wielu innych krajach świata, gdzie rośnie w stanie dzikim lub jest uprawiany w ogrodach.

Kolcowój pospolity może dorastać do ok. 1–3 m wys, tworząc wiotkie, łukowato przewieszające się na zewnątrz pędy, pokryte nielicznymi kolcami i sztywnymi, lancetowatymi, wąskimi, szarozielonymi liśćmi.

Kolcowój kwitnie od czerwca do września. W kątach liści rozwijają się pojedyncze, miododajne, jasnofioletowe kwiaty, z wystającymi pręcikami. Kwiaty osadzone są pojedynczo lub po kilka na długich szypułkach, a po przekwitnieniu przekształcają się w podłużne, niewielkie, początkowo zielone, a po dojrzeniu szkarłatno-czerwone owoce.

Owoce uznawane są za jadalne, a nawet bardzo wartościowe, choć jednocześnie roślina jako cała, uważana jest za trującą, gdyż w jej tkankach znajdują się toksyczne związki chemiczne (atropina i solanina). Prowadzone nad rośliną badania sugerują wprawdzie, że ich stężenie rzadko jest groźne, mimo to warto ostrożnie podchodzić do spożywania owoców tego gatunku.

Kontrowersje dotyczące kolcowoju szkarłatnego mogą wynikać z faktu, że roślina utożsamiana jest z uznanym, wartościowym i cenionym w tradycyjnej medycynie chińskiej za właściwości lecznicze kolcowojem chińskim, także określanym jako "jagody Goji". Ten gatunek różni się jednak od poprzedniego niższym wzrostem (ok. 1 wys.), większą ilością cierni, bardziej wydłużonymi liśćmi i owocami oraz obfitszym owocowaniem. Jest także bardziej wrażliwy na niskie temperatury, więc wymaga zimowego okrycia. Mimo to można uprawiać go w naszym kraju i bez obaw cieszyć się smakiem jego owoców.

Wymagania i uprawa

Kolcowój pospolity jest rośliną łatwą w uprawie. Preferuje słoneczne stanowiska i żyzne, lekko wilgotne gleby, ale poradzi sobie też w półcieniu i na glebach słabych lub piaszczystych. Krzew dobrze znosi też suszę i niskie temperatury.

Roślina chętnie tworzy odrosty korzeniowe, a jej długie pędy po zetknięciu z podłożem łatwo się ukorzeniają, dlatego w krótkim czasie może stać się inwazyjna. Z tego względu nie ma problemów z jej rozmnażaniem (można też wykorzystać do tego celu nasiona), ale może być problem z dziczeniem i uciekaniem rośliny z upraw do środowiska naturalnego, przez co kolcowój bywa uważny za roślinę regionalnie inwazyjną (obcą) i odradza się jego uprawę w pobliżu stanowisk, na których może być zagrożeniem dla rodzimej roślinności (np. lasy, wydmy)

Jego wzrost i rozwój należy kontrolować, usuwając rozłogi korzeniowe i wykonując wiosenne cięcie, w przeciwnym razie szybko może się rozrosnąć w gęste zarośla.

Zastosowanie

Kolcowój pospolity to ciekawy krzew, którego ozdobą jest kopulasty pokrój oraz czerwone owoce. W ogrodzie może być wykorzystany do tworzenia formowanych żywopłotów lub obsadzania skarp i zboczy. Sprawdza się też jako soliter na trawniku lub na tle ogrodzenia.

Wybrane odmiany

  • 'Amber Sweet Goji' – owoce żółte
  • 'New Big', 'No.1' – owoce czerwone 
  • 'Big Lifeberry' – szczególnie duże owoce (zdj. 3)


Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: "Lycium barbarum"/Matt Lavin/CC BY-SA 2.0, AnRo0002/Wikimedia Commons, "Lycium barbarum BIG LIFEBERRY/F. D. Richards/CC BY-SA 2.0"Lycium barbarum"/Andreas Rockstein/CC BY-SA 2.0


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Ogórek gruntowy 'Śremski' F1
Ogórek gruntowy 'Śremski' F1
Ogórek Ozdobny Meksykański
Ogórek Ozdobny Meksykański
Kalafior Fioletowy 'Di Sicilia Violetto'
Kalafior Fioletowy 'Di Sicilia Violetto'
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Obserwuj
Więcej na ten temat
Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Komentarze

Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści
Polecamy