MiniKiwi – co warto o nim wiedzieć? Co to za owoc? Jakie ma właściwości?
Aktinidie to wieloletnie pnącza o jadalnych owocach, które w warunkach naturalnych występują w lasach mieszanych południowo-wschodniej Azj. Owoce Aktinidii chińskiej tzw. kiwi (Actinidia deliciosa) są chętnie kupowane jako dobre źródło witaminy C.
W naszym kraju uprawiane są dwa inne gatunki: aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) i aktinidia pstrolistna (Actinidia kolomikta). Oba gatunki rodzą owoce dużo mniejsze, tzw. mini kiwi, w porównaniu z ich krewniaczką. Są to owoce wielkości dużego agrestu, ale z gładką skórką, dzięki czemu mogą być jedzone bez obierania, w przeciwieństwie do pokrytych włoskami owoców Aktinidii chińskiej.
Owoce MiniKiwi zawierają ponad 20 różnych związków prozdrowotnych! Kiwi spożywane jest przede wszystkim w postaci świeżej, ale także w przetworach: dżemach, galaretkach, deserach, winach. |
Wartości odżywcze i zdrowotne MiniKiwi
- Chińczycy docenili wartość owocu aktinidii, który jest ich owocem narodowym i uznanym także jako leczniczy. Jest to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C – owoce Aktinidii ostrolistnej zawierają jej nawet do 430 mg/100 g świeżej masy.
- Swoją wartość antyutleniającą, a tym prozdrowotną, zawdzięczają także wysokiej zawartości fenoli (do 1311,1 mg / 100 g świeżej masy), ok. 14 razy wyższej niż w cytrusach i jabłkach, szczególnie w skórce (tabela).
Gatunek |
Całkowita zawartość fenoli w owocach |
Aktinidia pstrolistna |
430.03 |
Aktinidia ostrolistna |
362.18 |
Zielone winogrona |
23.20 |
Jabłka |
68.29 |
Banan |
25.55 |
Grejfrut |
60,35 |
Cytryna |
61,47 |
Pomarańcza |
77,23 |
- Dzięki znacznej zawartości flawonoidów jedzenie kiwi zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, gdyż, jak udowodniono, spożycie kiwi powodowało znaczny spadek poziomu trójglicerydów w osoczu krwi. Konsumpcja MiniKiwi może zatem zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego.
- Ponadto owoce aktinidii są uważane za najbogatsze źródło mio-inozytolu (wit. B8, do 982 mg/100 g FW). Związek ten wspomaga walkę z dolegliwościami układu nerwowego (depresja, zaburzenia snu i schizofrenia), nadwagą i cukrzycą, jak również schorzeniami kobiecymi.
- Dodatkowo zawierają znaczne ilości chlorofilu a i b (0,16–0,22 mg/g) oraz karotenoidów, wśród których najwięcej jest beta-karotenu i luteiny.
- Aktinidia ostrolistna jest najbogatszym źródłem luteiny wśród popularnie spożywanych owoców (do 0,93 mg / 100 g świeżej masy). Związek ten pozwala zachować ostrość widzenia oraz odpowiada za prawidłowy cykl miesiączkowy kobiet.
- Owoce te dostarczają również znaczne ilości niezbędnych minerałów: potasu, wapnia i cynku.
- W owocach kiwi znajduje się unikatowy enzym proteolityczny – aktynidyna, który wspomaga trawienie, a także może być stosowany jako zmiękczacz do mięsa.
- Także dzięki wysokiej zawartości błonnika spożywanie tych owoców normalizuje perystaltykę jelit i reguluje metabolizm.
MiniKiwi w medycynie!
Regularne spożywanie tych zdrowych owoców powoduje wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszając ryzyko przeziębienia, wskutek działania przeciwzapalnego. Owoce aktinidii mają także właściwości przeciwbakteryjne. W Nowej Zelandii na bazie enzymu występującego w owocach opracowano lek Zylax, który jest stosowany w leczeniu schorzeń układu pokarmowego.
Badacze udowodnili też, że owoce aktinidii mogą być wykorzystywane w leczeniu chorób skórnych – dobroczynne działanie kwasów organicznych zawartych w owocach wykorzystywane wykorzystane było do regeneracji skóry w leczeniu atopowego zapalenia skóry. Opatrunek przygotowany ze świeżych plasterków aktinidii ułatwił gojenie się ostrych ran oparzeniowych!
Opatentowane zostało także wykorzystanie ekstraktu z kiwi w leczeniu i zapobieganiu łysienia oraz łojotokowego zapalenia skóry. W eksperymencie na modelu myszy, dzięki spożywaniu ekstraktu z kiwi, obniżył się poziom hormonu DHT we krwi, co sprzyjało tworzeniu się cebulek włosów, zahamowanie wypadania włosów oraz ograniczenie rogowacenia skóry i łojotoku.
Opatentowano także kompozycję farmaceutyczną na bazie ekstraktu z kiwi do leczenia i zapobiegania alergiom i niealergicznym chorobom zapalnym, poprzez zmniejszenie działanie zapalnego, hamowanie uwalniania histaminy z komórek.
Tekst: Dr Katarzyn Król, Niwa – Hodowla Roślin Jagodowych, zdjęcie tytułowe: Katarzyna Jeziorska