Właściwości zdrowotne MiniKiwi | To jeden z najbardziej odżywczych owoców!

Minikiwi, fot. Katarzyna Jeziorska

MiniKiwi to jeden z najbardziej odżywczych owoców na rynku. Regularne ich spożywanie powoduje wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszając ryzyko przeziębienia, wskutek działania przeciwzapalnego.
To jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Najbogatsze źródło luteiny wśród popularnie spożywanych owoców i najbogatsze źródło mio-inozytolu, czyli witaminy B8, a zawartość fenoli jest ok. 14 razy wyższa niż w cytrusach i jabłkach!

Posłuchaj
00:00
66

MiniKiwi – co warto o nim wiedzieć? Co to za owoc? Jakie ma właściwości?

Aktinidie to wieloletnie pnącza o jadalnych owocach, które w warunkach naturalnych występują w lasach mieszanych południowo-wschodniej Azj. Owoce Aktinidii chińskiej tzw. kiwi (Actinidia deliciosa) są chętnie kupowane jako dobre źródło witaminy C.

W naszym kraju uprawiane są dwa inne gatunki: aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) i aktinidia pstrolistna (Actinidia kolomikta). Oba gatunki rodzą owoce dużo mniejsze, tzw. mini kiwi, w porównaniu z ich krewniaczką. Są to owoce wielkości dużego agrestu, ale z gładką skórką, dzięki czemu mogą być jedzone bez obierania, w przeciwieństwie do pokrytych włoskami owoców Aktinidii chińskiej.

Minikiwi, fot. Katarzyna Jeziorska Fot. Katarzyna Jeziorska

Owoce MiniKiwi zawierają ponad 20 różnych związków prozdrowotnych! Kiwi spożywane jest przede wszystkim w postaci świeżej, ale także w przetworach: dżemach, galaretkach, deserach, winach.

Wartości odżywcze i zdrowotne MiniKiwi

  • Chińczycy docenili wartość owocu aktinidii, który jest ich owocem narodowym i uznanym także jako leczniczy. Jest to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C – owoce Aktinidii ostrolistnej zawierają jej nawet do 430 mg/100 g świeżej masy.

  • Swoją wartość antyutleniającą, a tym prozdrowotną, zawdzięczają także wysokiej zawartości fenoli (do 1311,1 mg / 100 g świeżej masy), ok. 14 razy wyższej niż w cytrusach i jabłkach, szczególnie w skórce (tabela).

Gatunek

Całkowita zawartość fenoli w owocach
(mg/100 g świeżej masy)

Aktinidia pstrolistna

430.03

Aktinidia ostrolistna

362.18

Zielone winogrona

23.20

Jabłka

68.29

Banan

25.55

Grejfrut

60,35

Cytryna

61,47

Pomarańcza

77,23

  • Dzięki znacznej zawartości flawonoidów jedzenie kiwi zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, gdyż, jak udowodniono, spożycie kiwi powodowało znaczny spadek poziomu trójglicerydów w osoczu krwi. Konsumpcja MiniKiwi może zatem zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego.

  • Ponadto owoce aktinidii są uważane za najbogatsze źródło mio-inozytolu (wit. B8, do 982 mg/100 g FW). Związek ten wspomaga walkę z dolegliwościami układu nerwowego (depresja, zaburzenia snu i schizofrenia), nadwagą i cukrzycą, jak również schorzeniami kobiecymi.

  • Dodatkowo zawierają znaczne ilości chlorofilu a i b (0,16–0,22 mg/g) oraz karotenoidów, wśród których najwięcej jest beta-karotenu i luteiny.

  • Aktinidia ostrolistna jest najbogatszym źródłem luteiny wśród popularnie spożywanych owoców (do 0,93 mg / 100 g świeżej masy). Związek ten pozwala zachować ostrość widzenia oraz odpowiada za prawidłowy cykl miesiączkowy kobiet.

  • Owoce te dostarczają również znaczne ilości niezbędnych minerałów: potasu, wapnia i cynku.

  • W owocach kiwi znajduje się unikatowy enzym proteolityczny – aktynidyna, który wspomaga trawienie, a także może być stosowany jako zmiękczacz do mięsa.

  • Także dzięki wysokiej zawartości błonnika spożywanie tych owoców normalizuje perystaltykę jelit i reguluje metabolizm.


Fot. Stanislav Skopal/FreeImages

MiniKiwi w medycynie!

Regularne spożywanie tych zdrowych owoców powoduje wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszając ryzyko przeziębienia, wskutek działania przeciwzapalnego. Owoce aktinidii mają także właściwości przeciwbakteryjne. W Nowej Zelandii na bazie enzymu występującego w owocach opracowano lek Zylax, który jest stosowany w leczeniu schorzeń układu pokarmowego.

Badacze udowodnili też, że owoce aktinidii mogą być wykorzystywane w leczeniu chorób skórnych – dobroczynne działanie kwasów organicznych zawartych w owocach wykorzystywane wykorzystane było do regeneracji skóry w leczeniu atopowego zapalenia skóry. Opatrunek przygotowany ze świeżych plasterków aktinidii ułatwił gojenie się ostrych ran oparzeniowych!

Opatentowane zostało także wykorzystanie ekstraktu z kiwi w leczeniu i zapobieganiu łysienia oraz łojotokowego zapalenia skóry. W eksperymencie na modelu myszy, dzięki spożywaniu ekstraktu z kiwi, obniżył się poziom hormonu DHT we krwi, co sprzyjało tworzeniu się cebulek włosów, zahamowanie wypadania włosów oraz ograniczenie rogowacenia skóry i łojotoku.

Opatentowano także kompozycję farmaceutyczną na bazie ekstraktu z kiwi do leczenia i zapobiegania alergiom i niealergicznym chorobom zapalnym, poprzez zmniejszenie działanie zapalnego, hamowanie uwalniania histaminy z komórek.

Tekst: Dr Katarzyn Król, Niwa – Hodowla Roślin Jagodowych, zdjęcie tytułowe: Katarzyna Jeziorska

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Aktinidia ostrolistna 'Vitikwi' Actinidia arguta 'Vitikwi'

Aktinidia ostrolistna HOKEY POKEY Actinidia arguta 'HOKEY POKEY'

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Gość Tośka
20-06-2022 09:52
W tym roku moja aktinidia rośnie jak szalona! Mam nadzieję, że przełoży się to na owoce ^^ Nie wiedziałam, że może tak szybko nabierać zielonej masy - warto o tym wspomnieć, bo dla tych, którzy mają małe ogródki, ta roślina może się okazać "za silna".
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści