Co zawiera MiniKiwi?
W tym małym owocu jest pod 20 różnych związków biologicznie aktywnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Poza witaminami to jest też bogate źródło związków fenolowych, tzw. przeciwutleniaczy, które oczyszczają nasz organizm z wolnych rodników. Zawiera także karotenoidy, w tym luteinę, która silnie wspomaga nasz wzrok. Nie ma drugiego owocu, który miałby tyle luteiny co MiniKiwi. Do tego dodajmy minerały: potasu jest w MiniKiwi tyle co w bananach, a wapnia więcej niż w jabłkach. I to wszystko w tak malutkim owocu.
MiniKiwi działa ochronnie na wątrobę i układ sercowo-naczyniowy, eliminując zły cholesterol. Poprawia pracę układu pokarmowego, pomaga trawić białka, czyli mięso. Udowodnione zostało działanie antyrakowe MiniKiwi!
Jak jeść MiniKiwi?
Twarde owoce są niedojrzałe i są niesmaczne. Dopiero gdy zmiękną są wspaniałe w smaku i aromatyczne. Owoc dojrzały jest miękki i po przekrojeniu wygląda dokładnie jak kiwi. Owoce miękkie są najczęściej ciemniejszej barwy. Jeżeli mamy owoce zielony w kolorze, to dojrzałe będą w kolorze ciemno-zielonym. Jeżeli owoc mamy z rumieńcem ten rumieniec będzie w owocu dojrzałym ciemniejszy. Ale przede wszystkim owoce muszą być miękkie.
Taki mały owoce możemy na raz zjeść, w całości, podobnie jak borówkę wysoką, malinę czy agrest. To zasadnicza różnica pomiędzy MiniKiwi, a innymi owcami jagodowymi, które zbieramy całkowicie dojrzałe. Te owoce zbiera się nie do końca dojrzałe. One dojrzewają i pełnię smaku osiągają dopiero jak są miękkie.
MiniKiwi do ciast, przetworów, kompotów
MiniKiwi najlepiej jeść gdy miękkie i schłodzone. Wtedy osiągają pełnię smaku. Najlepsze są do jedzenia jako przekąska i zastosowane w sałatkach owocowych. MiniKiwi można dodać do sałatek czy surówek. Doskonale nadają się także do przygotowania dżemów, ciast i deserów. Można je suszyć oraz produkować z nich wino i nalewki.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw