Logo
Logo
49
Do góry

Dlaczego warto jeść MiniKiwi?

MiniKiwi to mały kuzyn kiwi. Bardzo podobny owoc, ale różniący się też dość zasadniczo. MiniKiwi możemy jeść w całości ze skórką, nie musimy go obierać. Owoc jest mały, czyli łatwy w spożyciu, jak wiele znanych owoców jagodowych. Największą zaletą tego owocu jest jego skład i właściwości prozdrowotne.

Prozdrowotne właściwości MiniKiwi

W tym małym owocu jest pod 20 różnych związków biologicznie aktywnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Poza witaminami to jest też bogate źródło związków fenolowych, tzw. przeciwutleniaczy, które oczyszczają nasz organizm z wolnych rodników. Zawiera także karotenoidy, w tym luteinę, która silnie wspomaga nasz wzrok. Nie ma drugiego owocu, który miałby tyle luteiny co MiniKiwi. Do tego dodajmy minerały: potasu jest w MiniKiwi tyle co w bananach, a wapnia więcej niż w jabłkach. I to wszystko w tak malutkim owocu.

MiniKiwi działa ochronnie na wątrobę i układ sercowo-naczyniowy, eliminując zły cholesterol. Poprawia pracę układu pokarmowego, pomaga trawić białka, czyli mięso. Udowodnione zostało działanie antyrakowe MiniKiwi!

Warto jeść MiniKiwi jesienią, właśnie w tym momencie, w którym się pojawia, w okresie słoty jesiennej, uodparnia nas na niepogodę.

 

 

MiniKiwi najlepiej jeść gdy miękkie i schłodzone. Wtedy osiągają pełnię smaku. Najlepsze są do jedzenia jako przekąska i zastosowane w sałatkach owocowych.

Twarde owoce są niedojrzałe i są niesmaczne. Dopiero gdy zmiękną są wspaniałe w smaku i aromatyczne. Owoc dojrzały jest miękki i po przekrojeniu wygląda dokładnie jak kiwi. Owoce miękkie są najczęściej ciemniejszej barwy. Jeżeli mamy owoce zielony w kolorze, to dojrzałe będą w kolorze ciemno-zielonym. Jeżeli owoc mamy z rumieńcem ten rumieniec będzie w owocu dojrzałym ciemniejszy. Ale przede wszystkim owoce muszą być miękkie. Taki mały owoce możemy na raz zjeść, w całości, podobnie jak borówkę wysoką, malinę czy agrest. To zasadnicza różnica pomiędzy MiniKiwi, a innymi owcami jagodowymi, które zbieramy całkowicie dojrzałe. Te owoce zbiera się nie do końca dojrzałe. One dojrzewają i pełnię smaku osiągają dopiero jak są miękkie.


MiniKiwi do ciast, przetworów, kompotów

MiniKiwi najlepiej jeść gdy miękkie i schłodzone. Wtedy osiągają pełnię smaku. Najlepsze są do jedzenia jako przekąska i zastosowane w sałatkach owocowych. MiniKiwi można dodać do sałatek czy surówek. Doskonale nadają się także do przygotowania dżemów, ciast i deserów. Można je suszyć oraz produkować z nich wino i nalewki.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


Warto przeczytać

Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Nowe rośliny
Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

Urban Jungle
Temat miesiąca
Urban Jungle
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Skąpe zimowe światło, nadmierne lub zbyt rzadkie podlewanie mogą być przyczyną zrzucania liści, a w skrajnych przypadkach nawet zamierania całych roślin doniczkowych.
Tydzień 4, Sentencja nr:6
Tydzień 4, Sentencja nr:6
Wiele roślin w ogrodzie chętnie jest odwiedzanych przez zimujące ptaki. Na szczególną uwagę zasługują rośliny ozdobne zimą, które w dalszym ciągu mają na gałęziach owoce.
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Kwiaty domowe przechodzą teraz okres spoczynku. Podlewajmy je zatem umiarkowanie, nie nawoźmy. Przenieśmy je, w jak najwidniejsze miejsce. Gatunki, które preferują wilgoć – zraszajmy.
Tydzień 4, Sentencja nr:2
Tydzień 4, Sentencja nr:2
W okresie odwilży podlejmy krzewy zimozielone rosnące w doniczkach na tarasie. Przez ich liście wyparowuje bowiem woda, co naraża rośliny na uschnięcie.
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Możemy formować drzewa liściaste i iglaste – na wykonanie tego zabiegu mamy czas do końca marca (pamiętajmy jednak, że niektóre gatunki liściaste, np. klon, grab czy brzoza, po przycięciu bardzo obficie tracą soki roślinne – formuje się je od czerwca do września).
Twoja strona ogrodu