Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
29
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

MiniKiwi – co to za roślina i jak wyglądają owoce?

Rok 2018 to dobry czas dla owoców minikiwi. Odmiana wyhodowana w sadach doświadczalnych SGGW i uprawiana przede wszystkim w okolicach Grójca coraz śmielej wkracza na sklepowe półki, nie tylko lokalnych sklepów ze zdrową żywnością, lecz także popularnych supermarketów. Naukowcy z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu poszukują dla minikiwi także innych zastosowań.

Badania naukowe w dziedzinie ogrodnictwa podążają za potrzebami społeczeństwa: coraz większą uwagę zwracamy na to, co jemy, poszukujemy pełnowartościowych produktów, urozmaicamy dietę. Stąd próby rozpowszechnienia odmian warzyw i owoców, które połączą w sobie walory dietetyczne i prozdrowotne, a jednocześnie dobrze będą znosić polskie warunki glebowo-klimatyczne.

 

Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta), czyli minikiwi to roślina, która spełnia te oczekiwania. Dotąd szerzej nieznana w naszym kraju, uprawiana jako roślina ozdobna, dzięki naukowcom z WOBiAK, którzy pod przewodnictwem dr. hab. Piotra Latochy opracowali optymalną technologię towarowej uprawy jednej z odmian, zyskuje popularność jako owoc jadalny.

duże kiwi i minikiwi fot. Hiperpinguino - Sopstveno delo - CC BY-SA 3.0 - Wikimedia Commons
Fot. Hiperpinguino /CC BY-SA 3.0 / Veza

Minikiwi są niewielkie, a od większych kuzynów różnią się – poza rozmiarem – przede wszystkim jadalną skórką. Badania potwierdzają, że to jedne z najbogatszych w składniki bioaktywne owoców: zawierają witaminę C, luteinę, polifenole oraz enzym proteolityczny – aktinidin. Ich spożywanie korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, działa też ochronnie na układ sercowo-naczyniowy.

Bingo, odmiana minikiwi stworzona w SGGW, jest bardzo łatwa w uprawie – nie wymaga ochrony chemicznej, a owoce są niemal wolne do chorób czy szkodników, co dodatkowo wpływa na ich atrakcyjność.




Różne kolory

MiniKiwi MiniKiwi to duża różnorodność barwy owoców i kształtu!

MiniKiwi może być całkowicie zielone. Taki owoc również po przekrojeniu, w środku, jest zielony. Możemy mieć także owoce, które są czerwone. Całkowicie czerwone, zarówno skórka, jak i miąższ w środku, jest całkowicie czerwony. I mogą być też owoce, które są z rumieńcem. Czyli zielona barwa zasadnicza i czerwony mocny rumieniec. Takie owoce w środku są również zielone.

Jeżeli chodzi o kształty, mamy owoce bardzo wąskie, wydłużone. Mogą być bardzo duże, również wydłużone. Ale mamy też owoce, które są bardzo okrągłe. Wszystkie one są zdecydowanie mniejsze niż prawdziwe kiwi i mają jadalną skórkę.

Ich smak również jest nieco różny w zależności od odymiany. Wszystkie różnią się bardzo od kiwi normalnego. Są zdecydowanie słodsze i bardziej aromatyczne, zbliżone nieco do mieszaniny smaków owoców tropikalnych. Miąższ słodki i kwaskowata skórka dostarczają zharmonizowanych wrażeń smakowych. W smaku niektórzy doszukają się agrestu, truskawek, śliwek, mieszaniny owoców tropikalnych.


Zdjęcie tytułowe: Hiperpinguino / CC BY-SA 3.0 / Link
Więcej informacji o minikiwi na: www.aktinidia.pl

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Zbieramy obumarłe części roślin i opadające liście. Składamy je na pryzmie kompostowej, którą dokładnie przerzucamy. Ziemia kompostowa przyda nam się na przyszły rok.
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Przesadzamy drzewa i krzewy iglaste np. tuje, cisy, świerki i sosny. Zdążą się zaaklimatyzować w nowym miejscu przed nadejściem przymrozków.
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Do naszych roślin na balkonie i tarasie możemy dodać rośliny kwitnące jesienią (np. chryzantemy, wrzosy).
Tydzień 39, Sentencja nr:2
Tydzień 39, Sentencja nr:2
We wrześniu dalej działamy w warzywniku. Sadzimy czosnek i możemy wysiewać niektóre warzywa już na przyszłoroczny zbiór (np. szpinak, roszponkę, sałatę).
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Pod koniec września z ogrodu wykopujemy rośliny cebulowe, bulwiaste i kłączowe, które nie zimują w gruncie (begonie bulwiaste, dalie, galtonie, ismeny, kanny, krokosmie, tygrysówki, mieczyki – ścinamy ich liście na wysokości kilku centymetrów ponad bulwą).
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT