Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2021
29
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

MiniKiwi – co to za roślina i jak wyglądają owoce?

Rok 2018 to dobry czas dla owoców minikiwi. Odmiana wyhodowana w sadach doświadczalnych SGGW i uprawiana przede wszystkim w okolicach Grójca coraz śmielej wkracza na sklepowe półki, nie tylko lokalnych sklepów ze zdrową żywnością, lecz także popularnych supermarketów. Naukowcy z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu poszukują dla minikiwi także innych zastosowań.

Badania naukowe w dziedzinie ogrodnictwa podążają za potrzebami społeczeństwa: coraz większą uwagę zwracamy na to, co jemy, poszukujemy pełnowartościowych produktów, urozmaicamy dietę. Stąd próby rozpowszechnienia odmian warzyw i owoców, które połączą w sobie walory dietetyczne i prozdrowotne, a jednocześnie dobrze będą znosić polskie warunki glebowo-klimatyczne.

 

Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta), czyli minikiwi to roślina, która spełnia te oczekiwania. Dotąd szerzej nieznana w naszym kraju, uprawiana jako roślina ozdobna, dzięki naukowcom z WOBiAK, którzy pod przewodnictwem dr. hab. Piotra Latochy opracowali optymalną technologię towarowej uprawy jednej z odmian, zyskuje popularność jako owoc jadalny.

duże kiwi i minikiwi fot. Hiperpinguino - Sopstveno delo - CC BY-SA 3.0 - Wikimedia Commons
Fot. Hiperpinguino /CC BY-SA 3.0 / Veza

Minikiwi są niewielkie, a od większych kuzynów różnią się – poza rozmiarem – przede wszystkim jadalną skórką. Badania potwierdzają, że to jedne z najbogatszych w składniki bioaktywne owoców: zawierają witaminę C, luteinę, polifenole oraz enzym proteolityczny – aktinidin. Ich spożywanie korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, działa też ochronnie na układ sercowo-naczyniowy.

Bingo, odmiana minikiwi stworzona w SGGW, jest bardzo łatwa w uprawie – nie wymaga ochrony chemicznej, a owoce są niemal wolne do chorób czy szkodników, co dodatkowo wpływa na ich atrakcyjność.




Różne kolory

MiniKiwi MiniKiwi to duża różnorodność barwy owoców i kształtu!

MiniKiwi może być całkowicie zielone. Taki owoc również po przekrojeniu, w środku, jest zielony. Możemy mieć także owoce, które są czerwone. Całkowicie czerwone, zarówno skórka, jak i miąższ w środku, jest całkowicie czerwony. I mogą być też owoce, które są z rumieńcem. Czyli zielona barwa zasadnicza i czerwony mocny rumieniec. Takie owoce w środku są również zielone.

Jeżeli chodzi o kształty, mamy owoce bardzo wąskie, wydłużone. Mogą być bardzo duże, również wydłużone. Ale mamy też owoce, które są bardzo okrągłe. Wszystkie one są zdecydowanie mniejsze niż prawdziwe kiwi i mają jadalną skórkę.

Ich smak również jest nieco różny w zależności od odymiany. Wszystkie różnią się bardzo od kiwi normalnego. Są zdecydowanie słodsze i bardziej aromatyczne, zbliżone nieco do mieszaniny smaków owoców tropikalnych. Miąższ słodki i kwaskowata skórka dostarczają zharmonizowanych wrażeń smakowych. W smaku niektórzy doszukają się agrestu, truskawek, śliwek, mieszaniny owoców tropikalnych.


Zdjęcie tytułowe: Hiperpinguino / CC BY-SA 3.0 / Link
Więcej informacji o minikiwi na: www.aktinidia.pl

Warto przeczytać
Powiązane artykuły

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 25, Sentencja nr:7
Tydzień 25, Sentencja nr:7
Zwalczamy szkodniki drzew owocowych (jabłkóweczkę, mszyce, śliwkóweczkę). Na pniach można umieścić opaski chwytne.
Tydzień 25, Sentencja nr:6
Tydzień 25, Sentencja nr:6
Można przygotować sadzonki z młodych przyrostów ozdobnych krzewów liściastych. W tym celu do ukorzenienia należy uciąć młode pędy z 3-4 węzłami.
Tydzień 25, Sentencja nr:5
Tydzień 25, Sentencja nr:5
Ważne jest usuwanie bocznych pędów pomidora (tzw. wilków), wyrastających w kątach liści. Większe krzaki należy przywiązać do palików.
Tydzień 25, Sentencja nr:4
Tydzień 25, Sentencja nr:4
Można zakończyć zbiór wczesnych warzyw (przedplonu): cebuli z dymki, kalafiorów, kapusty głowiastej, rzodkiewki, sałaty, szpinaku.
Tydzień 25, Sentencja nr:3
Tydzień 25, Sentencja nr:3
Zbierajmy zioła (mięta, oregano, tymianek) do suszenia i kwiaty na suche bukiety. Rośliny zbiera się w pogodny dzień (nie wilgotny), w godzinach popołudniowych. Suszy się je w luźnych, zawieszonych pęczkach, w przewiewnym, ciemnym pomieszczeniu.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu