MiniKiwi – co to za roślina i jak wyglądają owoce?

Rok 2018 to dobry czas dla owoców minikiwi. Odmiana wyhodowana w sadach doświadczalnych SGGW i uprawiana przede wszystkim w okolicach Grójca coraz śmielej wkracza na sklepowe półki, nie tylko lokalnych sklepów ze zdrową żywnością, lecz także popularnych supermarketów. Naukowcy z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu poszukują dla minikiwi także innych zastosowań.

Badania naukowe w dziedzinie ogrodnictwa podążają za potrzebami społeczeństwa: coraz większą uwagę zwracamy na to, co jemy, poszukujemy pełnowartościowych produktów, urozmaicamy dietę. Stąd próby rozpowszechnienia odmian warzyw i owoców, które połączą w sobie walory dietetyczne i prozdrowotne, a jednocześnie dobrze będą znosić polskie warunki glebowo-klimatyczne.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
29

Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta), czyli minikiwi to roślina, która spełnia te oczekiwania. Dotąd szerzej nieznana w naszym kraju, uprawiana jako roślina ozdobna, dzięki naukowcom z WOBiAK, którzy pod przewodnictwem dr. hab. Piotra Latochy opracowali optymalną technologię towarowej uprawy jednej z odmian, zyskuje popularność jako owoc jadalny.

duże kiwi i minikiwi fot. Hiperpinguino - Sopstveno delo - CC BY-SA 3.0 - Wikimedia Commons
Fot. Hiperpinguino /CC BY-SA 3.0 / Veza

Minikiwi są niewielkie, a od większych kuzynów różnią się – poza rozmiarem – przede wszystkim jadalną skórką. Badania potwierdzają, że to jedne z najbogatszych w składniki bioaktywne owoców: zawierają witaminę C, luteinę, polifenole oraz enzym proteolityczny – aktinidin. Ich spożywanie korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, działa też ochronnie na układ sercowo-naczyniowy.

Bingo, odmiana minikiwi stworzona w SGGW, jest bardzo łatwa w uprawie – nie wymaga ochrony chemicznej, a owoce są niemal wolne do chorób czy szkodników, co dodatkowo wpływa na ich atrakcyjność.




Różne kolory

MiniKiwi MiniKiwi to duża różnorodność barwy owoców i kształtu!

MiniKiwi może być całkowicie zielone. Taki owoc również po przekrojeniu, w środku, jest zielony. Możemy mieć także owoce, które są czerwone. Całkowicie czerwone, zarówno skórka, jak i miąższ w środku, jest całkowicie czerwony. I mogą być też owoce, które są z rumieńcem. Czyli zielona barwa zasadnicza i czerwony mocny rumieniec. Takie owoce w środku są również zielone.

Jeżeli chodzi o kształty, mamy owoce bardzo wąskie, wydłużone. Mogą być bardzo duże, również wydłużone. Ale mamy też owoce, które są bardzo okrągłe. Wszystkie one są zdecydowanie mniejsze niż prawdziwe kiwi i mają jadalną skórkę.

Ich smak również jest nieco różny w zależności od odymiany. Wszystkie różnią się bardzo od kiwi normalnego. Są zdecydowanie słodsze i bardziej aromatyczne, zbliżone nieco do mieszaniny smaków owoców tropikalnych. Miąższ słodki i kwaskowata skórka dostarczają zharmonizowanych wrażeń smakowych. W smaku niektórzy doszukają się agrestu, truskawek, śliwek, mieszaniny owoców tropikalnych.


Zdjęcie tytułowe: Hiperpinguino / CC BY-SA 3.0 / Link
Więcej informacji o minikiwi na: www.aktinidia.pl


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Redakcja poleca
Pomidor mięsisty 'Gigantomo' F1
Pomidor mięsisty 'Gigantomo' F1
Ogórek gruntowy 'Śremski'F1
Ogórek gruntowy 'Śremski'F1
Fasola tyczna 'Jimenez'
Fasola tyczna 'Jimenez'
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści