Logo
Logo

Dutch baby – pieczony naleśnik z minikiwi

Ten nieco szalony biszkoptowy naleśnik pieczony w piekarniku, najpierw rośnie bardzo wysoki, żeby za chwilę zapaść się pod swoim pofałdowanym wierzchem. Dopełniony równie niecodziennym połączeniem mini kiwi, pomidorów, jajka i kremowego sera będzie propozycją na pożywne śniadanie, brunch, ale dla wielu sprawdzi się również jako kolacja czy danie idealne do dzielenia się z bliskimi. Zaskoczy każdego!

Przepis na dutch baby z minikiwi

Czas przygotowania: 35 min

Składniki

  • 5 mini kiwi
  • 3 kolorowe pomidory
  • 1 jajko ugotowane na miękko
  • świeże listki tymianku i bazylii
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 1/2 szklanki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 5 łyżek serka labneh

 

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do temp 220 stopni góra dół.
  2. Do blendera kielichowego wbijamy jajka, dodajemy mleko, cukier, sól i mąkę - krótko miksujemy.
  3. Na średnim ogniu rozgrzewamy żeliwną patelnię. Gdy będzie już gorąca roztapiamy na niej masło i powoli wlewamy na nią masę naleśnikową.
  4. Patelnię przenosimy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
  5. Na jeszcze gorący dutch baby rozsmarowuje labneh. Na wierzch układam pomidory, połówki mini kiwi i jajko przekrojone na pół.
  6. Całość oprószamy solą i pieprzem, posypujemy świeżymi ziołami.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (5)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl