Przepis na dutch baby z minikiwi
Czas przygotowania: 35 min
Składniki
- 5 mini kiwi
- 3 kolorowe pomidory
- 1 jajko ugotowane na miękko
- świeże listki tymianku i bazylii
- 3 jajka
- 125 ml mleka
- 1/2 szklanki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki masła klarowanego
- 5 łyżek serka labneh
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp 220 stopni góra dół.
- Do blendera kielichowego wbijamy jajka, dodajemy mleko, cukier, sól i mąkę - krótko miksujemy.
- Na średnim ogniu rozgrzewamy żeliwną patelnię. Gdy będzie już gorąca roztapiamy na niej masło i powoli wlewamy na nią masę naleśnikową.
- Patelnię przenosimy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
- Na jeszcze gorący dutch baby rozsmarowuje labneh. Na wierzch układam pomidory, połówki mini kiwi i jajko przekrojone na pół.
- Całość oprószamy solą i pieprzem, posypujemy świeżymi ziołami.
Smacznego!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"