Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2022
31
Okazje

Szaszłyki z minikiwi i łososiem – w azjatyckim stylu!

Minikiwi to owoc pełen słonecznej słodkości i odświeżających, kwaśnych nut, przywodzący na myśl wakacyjne wspomnienia egzotycznych wypraw. Dlatego stał się dla nas inspiracją do tego, by połączyć go na talerzu z produktami o azjatyckich korzeniach. Nie odkładajcie przygotowania tej potrawy na zbyt odległy czas, bo właśnie trwa sezon na mini kiwi. A mini kiwi to Wasz bilet do przedłużonych wakacji!

 

Przepis na szaszłyki z minikiwi i łososiem

Czas przygotowania: 45 min

Składniki na szaszłyki

  • 15-18 szt. minikiwi
  • 200 g fileta z łososia
  • 1/4 kopru włoskiego
  • 3 garście miksu sałat
  • 1 szklanka dyni pokrojonej w centymetrową kostkę
  • marynowana cebulka
  • 200 g ugotowanego ryżu


Marynata

  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 3 oleju
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • sok z połowy limonki
  • sól i pieprz


Dressing

  • 1 łyżeczka marynowanego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie

  1. Dynię mieszamy z olejem, solą, pieprzem i kuminem.
  2. Wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w temp 180 stopni.
  3. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i obtaczamy w niej minikiwi przekrojone na pół, łososia pokrojonego w grubszą kostkę i plastry kopru włoski.
  4. Wszystko nabijamy na patyczki od szaszłyków. Smażymy na patelni przez 5 minut na każdej stronie.
  5. Składniki dressingu mieszamy i polewamy nim sałatę, minikiwi, dynię oraz cebulę.
  6. Na połowę talerza wykładamy sałatkę, na drugą ryż, na jego wierzchu układamy szaszłyki. Obok talerza bajeczne smoothie minikiwi.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Dowiedz się więcej
Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)



Komentarze


Twoja strona ogrodu