Przepis na szaszłyki z minikiwi i łososiem
Czas przygotowania: 45 min
Składniki na szaszłyki
- 15-18 szt. minikiwi
- 200 g fileta z łososia
- 1/4 kopru włoskiego
- 3 garście miksu sałat
- 1 szklanka dyni pokrojonej w centymetrową kostkę
- marynowana cebulka
- 200 g ugotowanego ryżu
Marynata
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 3 oleju
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
- sok z połowy limonki
- sól i pieprz
Dressing
- 1 łyżeczka marynowanego imbiru
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka wody
Przygotowanie
- Dynię mieszamy z olejem, solą, pieprzem i kuminem.
- Wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w temp 180 stopni.
- Składniki marynaty dokładnie mieszamy i obtaczamy w niej minikiwi przekrojone na pół, łososia pokrojonego w grubszą kostkę i plastry kopru włoski.
- Wszystko nabijamy na patyczki od szaszłyków. Smażymy na patelni przez 5 minut na każdej stronie.
- Składniki dressingu mieszamy i polewamy nim sałatę, minikiwi, dynię oraz cebulę.
- Na połowę talerza wykładamy sałatkę, na drugą ryż, na jego wierzchu układamy szaszłyki. Obok talerza bajeczne smoothie minikiwi.
Smacznego!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"