Logo
Logo
129
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Naturalne barwniki do jajek, które znajdziesz w ogrodzie! Sprawdź

Kolorowe pisanki to podstawa Wielkanocnego koszyczka. Skorupki jajek maluje się farbkami lub kredkami, ale można je też barwić w całości używając naturalnych barwników. Takie pisanki są eleganckie i wyjątkowe oraz zupełnie bezpiecznie do spożycia.

Poznaj produkty spożywcze, które posiadają barwniki nadające się do barwienia skorupek jajek i dowiedz się jak ich użyć.

 

Barwienie jajek to jedna z najprzyjemniejszych rzeczy, którymi musimy się zająć przygotowując Święta Wielkanocne. Niemal wszystkie dzieci (i nie tylko) z pędzelkami i kredkami w dłoniach wyczekują na moment, gdy będą mogły stworzyć niepowtarzalne pisanki. Ale oprócz malowania jest jeszcze inna, znana od pokoleń, tradycyjna metoda na uzyskanie kolorowych jajek – barwienie ich skorupek naturalnie!

Metody barwienia jajek: na ciepło i na zimno

Proces barwienia jest prosty – polega na pochłanianiu przez skorupki jajek barwników rozpuszczonych w wodzie. Pierwszym etapem, który musimy wykonać jest uzyskanie roztworu wodnego z barwnikiem – mówiąc prościej, ugotowanie odpowiednich warzyw, liści czy przypraw. Następnie, aby sprawnie i efektownie zabarwić nasze jajka możemy skorzystać z dwóch metod:

BARWIENIE NA CIEPŁO
Jajka gotujemy w wodzie z barwnikiem. Przyjmuje się, że takie barwienie daje najmocniejszy kolor skorupek. Dodatkowo po ugotowaniu zostawmy jajka w garnuszku z surowcem, np. na noc. Moc koloru powinna być intensywniejsza.

BARWIENIE NA ZIMNO
Jajka najpierw gotujemy na twardo, a później wkładamy je do gorącej (ale nie gotującej się) zabarwionej wybranym barwnikiem wody. Nie ma znaczenia czy jajka są ciepłe czy zimne.

Barwienie jajek: 10 naturalnych sposobów, fot. NelliSyr - Depositphotos
Fot. NelliSyr/Depositphotos

Aby mieć pewność, że jajko nie pęknie podczas gotowania zanurza je na jakiś czas w osolonej wodzie.

Intensywność i koloru barwionych jajek zależy od:

  • czasu na jaki jajko zostało zanurzone w zabarwionej wodzie – im dłużej w niej przebywa, tym ma mocniejszy kolor;
  • intensywności roztworu barwnika – im ciemniejszy i bardziej intensywny jest roztwór o tyle mocniej zabarwi on jajko;
  • odcieniu skorupki jajka – jasne jajko będzie miało mocniejszy kolor.

Naturalne barwniki: 10 kolorów jajek

Dodając ocet do któregokolwiek wywaru jajka będą się intensywniej barwić. Wystarczy bardzo niewiele octu, aby wapń, z którego są zbudowane skorupki jajek został "uszkodzony". Takie skorupki łatwiej wchłaniają wszelakie barwniki.

  • BIEL = woda z octem
    Wkładając jajka do wody z octem musimy pamiętać, aby je co chwilę sprawdzać. Proces bielenia skorupek jest szybki. ► Wystarczy bardzo niewiele octu – 1 łyżeczka na litr wody. Nie musimy jej gotować.

  • ŻÓŁTY = kurkuma
    Oprócz kurkumy (i curry) kolor żółty można wydobyć gotując też liście brzozy, olchy, drewno morwy, rumianek, suche łupinki cebuli, a nawet igły modrzewiowe. ► 3 łyżeczki kurkumy lub curry dajemy na 1 litr wody. Można dodać 2 łyżki octu spirytusowego.

  • POMARAŃCZOWY = marchew i dynia
    Zarówno marchew jak i dynia dość delikatnie "farbują" wodę tak jak i później skorupki jajek.
  • CZERWONY = łupiny czerwonej cebuli, owoce bzu czarnego, mocny wywar z buraków
    Kolor ten (choć zwykle mniej intensywny) można też uzyskać przez gotowanie kwiatów hibiskusa z kilkoma kroplami cytryny. Czerwony nie jest łatwo przyjmowany przez skorupki jajek, dlatego dobrze dodać kilka kropel octu.
  • BRĄZOWY = cebula
    Najbardziej znany i rozpowszechniony kolor barwienia jajek. Można go też uzyskać gotując: herbatę, kawę, czy świeże łupiny orzecha włoskiego.

  • ZIELONY = szpinak
    Można użyć też pietruszki lub pokrzywy. ► Zwykle barwnik zielony nie jest mocny (nawet z octem będzie delikatnie barwił skorupki), dlatego najlepiej użyć jak najjaśniejszych jajek!

  • NIEBIESKI = czerwona kapusta
    Kapustę, aby uzyskać odpowiedni kolor, gotujemy ok. 30 minut. Wywar odcedzamy i dodajemy 3 łyżki octu (można też 1 łyżkę soli). Następnie wkładamy do niego jajka i odstawiamy.

  • FIOLETOWY = owoce tarniny i czarnego bzu
    Ten kolor ciężko uzyskać w intensywnym odcieniu, dlatego czasem sprawdza się łączenie dwóch metod – najpierw uzyskać kolor czerwonawy, a później zastosować czerwoną kapustę (barwiącą na niebiesko).

  • RÓŻOWY = buraki
    Buraki gotujemy. Dodajemy kilka łyżek octu spirytusowego i soli.

  • CZARNY = kora dębu, olchy
    Można łączyć wszystkie ciemne barwniki: świeże łupiny orzecha włoskiego, kapustę czerwoną, kawę. ► Długo gotujemy (od 30 min w górę) i długo trzymamy w takim roztworze jajka. Powinniśmy dodać octu.


Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: NelliSyr/Depositphotos

Tagi
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
Twoja strona ogrodu