Logo
Logo

Morwa biała (Morus alba)

Morwa biała (Morus alba) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: lekka, gliniasta, piaszczysta
  • Kolor kwiatów: żółte
  • Kwiatostan: pojedynczy
  • Odczyn gleby: obojętna
  • Owoce: niełupka, jadalne
  • Pokrój: wzniesiony
  • Przydatność do spożycia: owoce
  • Zapach: owoce, kwiaty
  • Okres kwitnienia: V
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: żywopłoty, roślina jadalna
  • Morwa biała (Morus alba) należy do rodziny morwowatych (Moraceae). Ojczyzną jej pochodzenia są Chiny, ale roślina rozprzestrzeniła się na wielu kontynentach - w wielu krajach jest uprawiana dla jadalnych owoców.

    Morwa biała to niewysokie (10-15m wysokości) drzewo o wniesionym pokroju, wytwarzające sok mleczny. Liście morwy są miękkie i mają jajowaty kształt. Drzewo kwitnie w maju wytwarzając drobne kwiaty - męskie i żeńskie. Owoce - niełupki złożone w owocostan barwy białej osiągają dojrzałość latem.

    Wymagania i uprawa

    Morwa biała jest rośliną dość łatwą w uprawie. Preferuje słoneczne stanowiska i lekkie, piaszczyste lub gliniaste średniożyzne gleby o odczynie obojętnym. Roślina wytwarza wiele odrostów korzeniowych i pozytywnie reaguje na cięcie. W ostre zimy w chłodniejszych regionach Polski może przemarzać, więc wymaga osłon na zimę (w szczególności młode okazy). Drzewo jest stosunkowo mało podatne na choroby i szkodniki.

     

    Zastosowanie

    Owoce morwy białej dojrzewające w lipcu są mniej smaczne od owoców morwy czarnej. Mają słodko-kwaśny smak. Po osiągnięciu dojrzałości szybko opadają na ziemię. Zawierają znaczne ilości witaminy A, C, witamin z grupy B, flawonoidy i taniny.

    W medycynie wschodniej zarówno owoce jak i liście morwy białej są polecane przy kuracji odchudzającej. Preparaty z morwy przepisuje się również osobom cierpiącym na cukrzycę.

    W ogrodach morwę można wykorzystać do tworzenia wysokich żywopłotów, gdyż liczne odrosty korzeniowe pozwalają na stworzenie gęstych, zielonych ścian.

    W Chinach morwę uprawiano od tysiącleci, gdyż jej liście są smacznym pokarmem dla jedwabników. Oprócz tego drewno morwy jest wykorzystywane do produkcji mebli.


    Zdjęcia: Abrahami, Luis Fernández García

    Więcej na ten temat
    Zwiń Pokaż więcej (1)
     

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl