Owies wielkanocny to jednoroczna roślina, która charakteryzuje się długimi liśćmi w soczyście zielonym kolorze. Najchętniej uprawiana jest z myślą o dekoracji wielkanocnego stołu, gdyż symbolizuje odradzające się życie. Owies to doskonały wiosenny akcent, który wprowadzi do domu trochę świeżości i koloru.
Kiedy wysiać owies na Wielkanoc?
Dwa terminy wysiewania
Owies wielkanocny rośnie bardzo szybko, dlatego wystarczy go wysiać 2 tygodnie przed Wielkanocą, aby zyskać ładną i gęstą trawę. Jednak, jeśli chce się, aby owies był wyższy i gęsty warto zrobić to około 20 dni przed Wielkanocą.
Jak uprawiać owies na Wielkanoc?
W ziemi, na wacie lub ligninie
Owies jest niezwykle łatwy w uprawie i dobrze poradzi sobie zasiany w ziemi, na wacie lub ligninie. Podłoże powinno być dobrze przepuszczalne i stale wilgotne. Warto też pamiętać, że ziemia przekopana z owsem stanowi doskonały kompost, dlatego niewykorzystane rośliny mogą posłużyć do zasilenia podłoża innych gatunków roślin. Z tego powodu najkorzystniej jest siać owies w ziemi:
- Wybierzmy ziemię uniwersalną ogrodową, którą dodatkowo można wymieszać z piaskiem. Wystarczy warstwa na 2-3 cm, ale podłoże może być też dużo grubsze. W przypadku waty i ligniny wystarczająca będzie warstwa o 1 cm grubości.
- Nasiona należy rozłożyć równomiernie na całym podłożu, które trzeba utrzymywać stale wilgotne. Najlepszy do tego będzie spryskiwacz, dzięki czemu ograniczy się ryzyko przelania uprawy, co jest równie niekorzystne, jak przesuszenie.
- Miejsce uprawy owsa powinno być dobrze nasłonecznione, ale rośliny poradzą sobie również na stanowisku półcienistym.
Jakie nasiona owsa kupić?
Sprawdzone i pewne
Wybierając nasiona owsa wielkanocnego, trzeba zwrócić uwagę na ich jakość. Najlepiej nasiona kupić w dobrym sklepie ogrodniczym. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że były one prawidłowo przechowywane i transportowane, co ma duży wpływ na jakość nasion, a więc i na siłę i jakość roślin. Warto przy tym wiedzieć, że owies nie jest odporny na mrozy, ale w doniczkach w warunkach domowych można go uprawiać przez cały rok.
Co zrobić z wielkanocną trawką?
Do ozdoby i do zjedzenia
Owies wielkanocny to nie tylko piękna ozdoba, ale i niezwykle zdrowy produkt, który może stanowić wspaniałe wzbogacenie diety. Zielone źdźbła można poszatkować i wykorzystać do past kanapkowych i sałatek, zyskując wspaniały dodatek witamin. Duża zawartość witamin i mikroelementów sprawia, że owies jest cennym źródłem składników pokarmowych.
Jednak najsmaczniejsze i najzdrowsze są kiełki owsa, czyli niewielkie pędy, a zbiory powinny odbyć się, zanim pojawią się zielone źdźbła. Z tego powodu, warto wysiać owies w dwóch terminach. Dwa tygodnie przed Wielkanocą owies, z którego ma wyrosnąć wielkanocna trawka oraz kilka dni przed świętami, aby móc wykorzystać pyszne i delikatne kiełki.
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: zamuruev / Depositphotos