W odróżnieniu od gatunków gubiących jesienią liście, krzewy zimozielone wymagają lepszych warunków glebowych i cieplejszych stanowisk. Rośliny te zachowują bogate walory ozdobne przez cały rok.
Berberys Juliany (Berberis julianae) pochodzi ze środkowych Chin. Jest to luźny, wyprostowany krzew dorastający do około 2 m wysokości. Jego pędy są bruzdowane i pokryte długimi, ostrymi cierniami. Młode krzewy są bardziej zwarte, starsze luźniejsze, z łukowato przewieszającymi się gałązkami.
W maju pojawiają się małe, zabrane po kilka w pęczkach, ciemnożółte kwiaty, z zewnątrz zaczerwienione. Owocem berberysu Juliany jest elipsoidalna, granatowoczarna jagoda, pokryta niebieskawym, woskowym nalotem. Owocki dojrzewają jesienią.
Uprawa i wymagania
Berberys Juliany najlepiej rośnie na glebach żyznych, umiarkowanie stale wilgotnych, w miejscach słonecznych lub ewentualnie półcienistych, ciepłych, zacisznych i osłoniętych od wiatru, zwłaszcza zimą. Jest to krzew wystarczająco odporny na mróz w zachodniej części kraju. W centrum i na wschodzie wymaga okrywania na zimę stroiszem.
Gdzie posadzić?
Berberys Juliany jest przydatny do sadzenia w ogrodach przydomowych, do tworzenia kompozycji z innymi krzewami liściastymi oraz do tworzenia oryginalnych, swobodnych żywopłotów (ale tylko w najcieplejszych rejonach kraju).
Szczególnie efektownie krzewy prezentują się w okresie kwitnienia oraz jesienią i zimą, gdy ciemna barwa liści jest przełamana czerwonym rumieńcem.
Opracowanie: Związek Szkółkarzy Polskich Więcej o roślinach i ich producentach znajdziesz na: e-katalogroslin.pl |