Zaraza ogniowa
Zaraza ogniowa jest chorobą powodowaną przez bakterię (Erwinia amylovora) atakująca niektóre rośliny z rodziny różowatych, w tym jabłonie i grusze, pigwy, pigwowce, jarząby, irgi i głogi. Poraża liście, kwiaty, owoce oraz pędy! Dowiedz się, jak wygląda ta groźna choroba i jak ją zwalczać.
Zaraza ogniowa
Choroba atakuje rośliny w początkowej fazie wzrostu i podczas kwitnienia. Infekcji sprzyja wysoka wilgotność powietrza i temperatura powyżej 18 stopni. Choroba często przenosi się na rośliny owocowe (jabłonie i grusze) z sąsiadujących z nimi dziko rosnących roślin różowatych (głogów, irg, itd.)
Objawy zarazy ogniowej
Pierwsze objawy choroby można zauważyć już kilka dni po kwitnieniu. Liście stają się brązowe i wyglądają jak spalone, stąd nazwa choroby. Inne symptomy to więdnięcie i zamieranie pąków kwiatowych i kwiatów, zamieranie młodych pędów oraz charakterystyczne gumowane, białe wycieki pojawiające się na pędach w czasie wilgotnej pogody.
Zapobieganie i zwalczanie
Wciąż nie ma skutecznych środków chemicznych, które pozwoliłyby całkowicie zwalczyć zarazę ogniową! Podstawą ochrony jest zapobieganie jej występowaniu! W tym celu niezbędne jest częste oglądanie roślin i w przypadku zauważenia pierwszych objawów choroby odcięcie porażonego fragmentu pędu wraz z 10 cm odcinkiem zdrowego drewna! Rany po cięciu zabezpiecza się maścią ogrodniczą, która zapobiega infekcjom wtórnym. Profilaktycznie warto opryskiwać rośliny kilkukrotnie przed i w trakcie sezonu (przez kwitnieniem, po kwitnieniu i w lipcu) preparatem Miedzian.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie: maykal, Vadym / Fotolia
Komentarze