Ognik szkarłatny (Pyracantha coccinea) to krzew liściasty należący do rodziny różowatych (Rosaceae). Naturalnie występują na obszarach południowej Europy i w południowo-zachodniej Azji. 

Jest to ciernisty, zimozielony krzew, dorastający do 3-4 m wysokości i ok. 1,5 m szerokości. Ma gęsty, często nieregularny pokrój i tzw. zwieszające się gałęzie pokryte gęsto ostrymi kolcami. Liście rośliny są jajowato-lancetowate, ciemnozielone, piłkowane, do 4 cm długości.

Wytwarza dużo, drobnych, 5-płatkowych, biało-kremowych kwiatów zebrane w baldachogrona, które są często odwiedzane przez pszczoły. Kwitnie w czerwcu i lipcu ma drobne. 

Najbardziej ozdobny nie jest jednak z kwiatów, ale z owoców – ozdobne owoce ogników pojawiają się późnym latem, mają ok. 5 mm średnicy i zależnie od odmiany mogą mieć barwę od żółtej do czerwonej.

Owoce ognika są lubiane przez ptaki i są ich pokarmem przez zimowe miesiące.

Wymagania i uprawa

Nie należy do roślin szczególnie wymagających. W słonecznym miejscu będzie obficiej kwitnąć i bujniej rosnąć, lecz znosi też półcień. Najlepiej czuje się w żyznej, gliniastej lub piaszczysto-gliniastej glebie o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Dobrze radzi sobie z suszą (jest przez niektórych zaliczany do roślin sucholubnych) i zanieczyszczonym powietrzem. 

Podczas surowych zim jego liście mogą brązowieć lub opadać, jednak wiosną ognik szybko odbija i zazielenia się – jest mrozoodporny.

Cięcie ogników szkarłatnych przeprowadza się w marcu – usuwamy wtedy wszystkie martwe, przemarznięte lub uszkodzone pędy krzewu. Jeśli jednak chcemy formować ognik szkarłatny, wtedy należy go przycinać dwukrotnie – w czerwcu po kwitnieniu i w końcu sierpnia (już od małych sadzonek, aby ładnie się zagęściły od samego dołu).

Ogniki mogą być atakowane przez zarazę ogniową i parcha, dlatego warto dowiadywać się o odmiany, które są mniej podatne dla tych chorób.

Zastosowanie

Krzewy te są pospolicie sadzone w parkach i większych ogrodach. Dobrze rozkrzewiony żywopłot z ognika świetnie uzupełni ogrodzenie z siatki stanowiąc pewną barierę, trudną do sforsowania nawet dla zwierząt.

Ogniki są często elementem rabat i średnio wysokich nasadzeń. Można je uprawiać w donicach. Nazywany jest czasami "prymitywnym pnączem", gdyż łatwo jest rozpiąć jego gałęzie na ścianie, ogrodowym ogrodzeniu lub innych podporach.

Polecane odmiany

  • 'Orange Glow' – pomarańczowo-czerwone owoce, odporny na parcha, jedna z najbardziej znanych odmian
  • 'Red Column' – bardzo dużo, intensywnie czerwonych owoców
  • 'Soleil d'Or' – jasno żółte owoce, bardzo ciemnozielone liście


Zdjęcie tytułowe: Marc Benedetti, _Alicja_, vulkahn-22/Pixabay