Logo
Logo

Zaraza ogniowa – jak ją rozpoznać? Jak, czym i kiedy skutecznie "zwalczać"?

Każdy właściciel ogrodu wie, że jego piękny wygląd i zdrowe plony to nieustanna praca – różnorodne zabiegi pielęgnacyjne, jak nawożenie, podlewanie, czy przycinanie, to czasem zbyt mało, aby ustrzec się przed chorobami. Jedną z częściej występujących w ostatnich sezonach, a jednocześnie bardzo groźną dla drzew owocowych i roślin ozdobnych jest zaraz ogniowa. Jak rozpoznać zarazę ogniową? Jak zwalczać chorobę? Jakie rośliny atakuje zaraza ogniowa?

Spis treści
Co o zarazie ogniowej warto wiedzieć? Jak wyglądają objawy zarazy ogniowej? Na jakich roślinach może pojawić się zaraza ogniowa? Kiedy i czym pryskać na zarazę ogniową? Co zrobić, by zaraza ogniowa nie pojawiła się na jabłoniach?

Co to jest zaraza ogniowa jabłoni?

Odpowiedzialna za zarazę ogniową jest bakteria Erwinia amylovora, a do zakażenia dochodzi zazwyczaj wiosną, gdy temperatura powietrza wynosi około 18 – 20 stopni Celsjusza. To właśnie wtedy bakterie się uaktywniają i zaczynają się intensywnie rozmnażać. Jest to niezwykle groźna choroba, która w ciągu kilku tygodni może doprowadzić do obumarcia wszystkich drzew w sadzie.

Choroba atakuje rośliny w początkowej fazie wzrostu i podczas kwitnienia. Infekcji sprzyja wysoka wilgotność powietrza i temperatura powyżej 18 stopni. Choroba często przenosi się na rośliny owocowe (jabłonie i grusze) z sąsiadujących z nimi dziko rosnących roślin różowatych (pigwy, pigwowce, jarząby, irgi i głogi). Poraża liście, kwiaty, owoce oraz pędy!

Agrosimex SP. Z O.O. / YouTube


Wyhoduj pyszne i zdrowe pomidory bez chemii i sztucznych nawozów. Jak? Naturalnie
Przeczytaj także
Wyhoduj pyszne i zdrowe pomidory bez chemii i sztucznych nawozów. Jak? Naturalnie

Jak rozpoznać zarazę ogniową?   

Bakterie wnikają wewnątrz roślin za pomocą otwartych ran i naturalnych szczelin, a także zanieczyszczonych narzędzi ogrodniczych. W rozprzestrzenianiu się bakterii ważny udział mają ptaki, deszcz i wiatr, które je roznoszą.

Objawy zarazy ogniowej widoczne są na wszystkich naziemnych częściach roślin, a najbardziej charakterystyczne są:
zwijanie się i przebarwienie liści na brunatny lub czarny kolor;
zgorzele na kwiatach;
• stopniowe zamieranie pędów, które zaczyna się od wierzchołka i szybko rozprzestrzenia się na cały pęd, powodując deformacje;
plamy i stopniowe obumieranie owoców, które pozostają na roślinie;
uszkodzenia kory;
wycieki bakteryjne w kolorze białym, a z czasem bursztynowym.    

Pierwsze objawy choroby można zauważyć już kilka dni po kwitnieniu. Liście stają się brązowe i wyglądają jak spalone, stąd nazwa choroby. Inne symptomy to więdnięcie i zamieranie pąków kwiatowych i kwiatów, zamieranie młodych pędów oraz charakterystyczne gumowane, białe wycieki pojawiające się na pędach w czasie wilgotnej pogody.

Jakie rośliny są atakowane zarazą ogniową? 

Zaraza ogniowa to bardzo groźna choroba, która może atakować ponad 200 gatunków roślin. Jednak najczęściej poraża rośliny z rodziny różowatych. Wśród roślin jadalnych najbardziej narażone są grusze, wiśnie i jabłonie, ale często atakowane są również: jarząb, pigwowiec, głóg, świdośliwa, irga, czy ognik.    

Jak "zwalczyć" zarazę ogniową?    

Szybkie rozpoznanie i zwalczanie zarazy ogniowej daje największą szansę na sukces. Przede wszystkim należy od razu usuwać zainfekowane części roślin i je utylizować (nie wrzucać do kompostownika!). Co ważne, trzeba usunąć część zarażonej rośliny z dużym zapasem, który powinien obejmować aż 50 cm zdrowej części. Dobrym pomysłem, zwłaszcza jeśli choroba w sadzie pojawiła się po raz pierwszy i tylko na kilku okazach, jest całkowite usunięcie tych roślin.

Niestety nie ma dostępnych środków, czy preparatów, które by miały odpowiednią skuteczność, ale w fazie kwitnienia i tuż przed nim można wykonać opryski ochronne, które mogą spowolnić rozwój choroby, jednak podstawą jest usuwanie porażonych części roślin i prawidłowa dezynfekcja narzędzi.    

Profilaktycznie warto opryskiwać rośliny kilkukrotnie przed i w trakcie sezonu (przez kwitnieniem, po kwitnieniu i w lipcu) preparatem Miedzian.

Miedzian - preparat na zarazę ogniową
Miedzian Extra 350 SC
Preparat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą o działaniu powierzchniowym. Stosowany zapobiegawczo podczas ochrony przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi, w amatorskiej uprawie drzew owocowych niskopiennych i roślin warzywnych w ogrodach działkowych i przydomowych. Środek przeznaczony wyłącznie do stosowania punktowego przy użyciu opryskiwaczy ręcznych.
KUP W NASZYM SKLEPIE

Profilaktyka – jak zapobiegać ponownej infekcji?    

Działania zapobiegawcze to podstawa, jeśli nie chcemy nawrotu zarazy ogniowej. Profilaktyka powinna obejmować wybór odmian o mniejszej wrażliwości na zarazę ogniową, dokładne czyszczenie i dezynfekcja wszystkich narzędzi ogrodniczych, aby ograniczyć przenoszenie różnorodnych patogenów oraz zabezpieczanie ran drzew i krzewów (np. po przycinaniu) maścią ogrodniczą. Pomocne są również zabiegi ochronne, czyli opryski z preparatów miedzianych, które wykonuje się od wiosny do jesieni, przestrzegając zaleceń producenta. Nie można też zapominać o regularnej kontroli roślin, co pozwoli szybko wykryć problem.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: mironovm / Depositphotos oraz maykal, Vadym / Fotolia

Autor
Zaraza ogniowa – jak ją rozpoznać? Jak, czym i kiedy skutecznie "zwalczać"?
Zaraza ogniowa – jak ją rozpoznać? Jak, czym i kiedy skutecznie "zwalczać"?
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
Powiązane tematy