Co to jest zaraza ogniowa jabłoni?
Odpowiedzialna za zarazę ogniową jest bakteria Erwinia amylovora, a do zakażenia dochodzi zazwyczaj wiosną, gdy temperatura powietrza wynosi około 18 – 20 stopni Celsjusza. To właśnie wtedy bakterie się uaktywniają i zaczynają się intensywnie rozmnażać. Jest to niezwykle groźna choroba, która w ciągu kilku tygodni może doprowadzić do obumarcia wszystkich drzew w sadzie.
🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz
Jak rozpoznać zarazę ogniową?
Bakterie wnikają wewnątrz roślin za pomocą otwartych ran i naturalnych szczelin, a także zanieczyszczonych narzędzi ogrodniczych. W rozprzestrzenianiu się bakterii ważny udział mają ptaki, deszcz i wiatr, które je roznoszą.
Objawy zarazy ogniowej widoczne są na wszystkich naziemnych częściach roślin, a najbardziej charakterystyczne są: 
• zwijanie się i przebarwienie liści na brunatny lub czarny kolor; 
• zgorzele na kwiatach; 
• stopniowe zamieranie pędów, które zaczyna się od wierzchołka i szybko rozprzestrzenia się na cały pęd, powodując deformacje; 
• plamy i stopniowe obumieranie owoców, które pozostają na roślinie; 
• uszkodzenia kory; 
• wycieki bakteryjne w kolorze białym, a z czasem bursztynowym.    
Jakie rośliny są atakowane zarazą ogniową?
Zaraza ogniowa to bardzo groźna choroba, która może atakować ponad 200 gatunków roślin. Jednak najczęściej poraża rośliny z rodziny różowatych. Wśród roślin jadalnych najbardziej narażone są grusze, wiśnie i jabłonie, ale często atakowane są również: jarząb, pigwowiec, głóg, świdośliwa, irga, czy ognik.
Jak "zwalczyć" zarazę ogniową?
Szybkie rozpoznanie i zwalczanie zarazy ogniowej daje największą szansę na sukces. Przede wszystkim należy od razu usuwać zainfekowane części roślin i je utylizować (nie wrzucać do kompostownika!). Co ważne, trzeba usunąć część zarażonej rośliny z dużym zapasem, który powinien obejmować aż 50 cm zdrowej części. Dobrym pomysłem, zwłaszcza jeśli choroba w sadzie pojawiła się po raz pierwszy i tylko na kilku okazach, jest całkowite usunięcie tych roślin.
Niestety nie ma dostępnych środków, czy preparatów, które by miały odpowiednią skuteczność, ale w fazie kwitnienia i tuż przed nim można wykonać opryski ochronne, które mogą spowolnić rozwój choroby, jednak podstawą jest usuwanie porażonych części roślin i prawidłowa dezynfekcja narzędzi.
 
Profilaktyka – jak zapobiegać ponownej infekcji?
Działania zapobiegawcze to podstawa, jeśli nie chcemy nawrotu zarazy ogniowej. Profilaktyka powinna obejmować wybór odmian o mniejszej wrażliwości na zarazę ogniową, dokładne czyszczenie i dezynfekcja wszystkich narzędzi ogrodniczych, aby ograniczyć przenoszenie różnorodnych patogenów oraz zabezpieczanie ran drzew i krzewów (np. po przycinaniu) maścią ogrodniczą. Pomocne są również zabiegi ochronne, czyli opryski z preparatów miedzianych, które wykonuje się od wiosny do jesieni, przestrzegając zaleceń producenta. Nie można też zapominać o regularnej kontroli roślin, co pozwoli szybko wykryć problem.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: mironovm / Depositphotos oraz maykal, Vadym / Fotolia
 
                 
 
 
                     
                     
                     
                     
                     
                             
 
 
 
 
 
 
 
     
             Ochrona przed mrozem
                    Ochrona przed mrozem                 Choroby i szkodniki
                    Choroby i szkodniki                 Nawozy
                    Nawozy                 Ziemia / podłoża
                    Ziemia / podłoża                 Chwasty
                    Chwasty                 Środki ochrony roślin
                    Środki ochrony roślin                 Ogród bez chemii
                    Ogród bez chemii                 Gryzonie
                    Gryzonie                 Insekty domowe
                    Insekty domowe                 
                     
                     
                     
                     
                    