Didymella applanata – co powoduje chorobę?
Zamieranie pędów malin, a właściwie przypąkowe zamieranie pędów malin powodowane to choroba grzybowa, która powodowana jest przez grzyb o nazwie Didymella applanata. Jak sama nazwa wskazuje, atakuje głównie krzewy malin, ale może zainfekować również krzaki jeżyn.
Warto wiedzieć, że choroba atakuje głównie uprawy przeznaczone na handel, a rzadziej krzewy malin uprawiane w ogrodach. Wynika to z dużego zagęszczenia roślin w uprawie towarowej, którego zazwyczaj nie ma w uprawie na potrzeby własne.
Objawy – jak wygląda zamieranie pędów malin?
- Pierwsze objawy zazwyczaj pojawiają się w czerwcu, gdy patogen atakuje pąki i liście.
- W wyniku porażenia pojawiają się brązowe plamy, które z czasem się powiększają, aż z czasem zajmują cały pęd.
- Z czasem plamy przebawiają się na srebrzystoszary kolor, a w połowie lata pojawiają się czarne punkty, które są charakterystyczne dla tej choroby. To zarodniki grzyba, które umożliwiają dalsze rozprzestrzenianie się choroby.
- Zamieranie pędów malin, jak wskazuje sama nazwa, stopniowo doprowadza do osłabienia pędów, które na koniec sezonu całkowicie zamierają.
Jak zwalczyć chorobę?
Podstawą zwalczania zamierania pędów malin powinna być stała kontrola roślin, która pozwoli szybko wykryć chorobę i rozpocząć jej zwalczanie.
Po zauważenia zmian chorobowych porażone pędy należy usunąć i zutylizować (nie wyrzucać do kompostu!). Rany po przycinaniu należy zabezpieczać maścią ogrodniczą.
Ważne jest również zwalczanie szkodnika, który sprzyja rozwojowi choroby, czyli pryszczarka namaliniaka łodygowego, który ułatwia wnikanie grzybów do wnętrza pędów. Przez jego działanie pędy stają się kruche i brunatnieją. Do zwalczania tego szkodnika wykorzystuje się opryski ze środków owadobójczych.
Natomiast do zwalczania zamierania pędów malin, można wykorzystać preparaty grzybobójcze, z których wykonuje się opryski. Z naturalnych środków na choroby grzybowe wart polecenia jest Polyversum WP.
Profilaktyka – jak zapobiegać ponownej infekcji?
Zwalczanie choroby to jedno, ale dużo prościej jest jej zapobiegać. Przede wszystkim warto wybierać odmiany, które są mniej podatne na choroby grzybowe, a rośliny należy sadzić w odpowiedniej odległości od siebie, co zmniejszy ryzyko rozwoju choroby, ale przede wszystkim spowolni jej rozprzestrzenianie się. Ważne jest również przycinanie roślin, aby nie były zbyt zagęszczone, gdyż wysoka temperatura i wilgotność stanowią idealne warunki dla rozwoju chorób grzybowych w tym zamieranie pędów malin. Trzeba zadbać również o prawidłową pielęgnację, czyli odpowiednie nawozy do malin stosowane zgodnie z zaleceniami producenta.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: 7monarda / AdobeStock