Dlaczego wrzosy potrzebują nawożenia?
Wrzosy (Calluna vulgaris), podobnie jak popularne wrzośce, azalie, różaneczniki czy borówki należą do rodziny wrzosowatych (Ericaceae), które potrzebują starannie dobranych warunków do uprawy.
Przede wszystkim należy pamiętać, że wrzosy i ich krewniacy dobrze czują się tylko w glebie o kwaśnym odczynie – pH najlepiej w granicach 3,5-5. Jest to ważne, ponieważ systemy korzeniowe tej grupy roślin, zbudowane jedynie z gęstej sieci bardzo cienkich korzeni, tzw. włośników, są w stanie pobierać substancje odżywcze tylko w kwaśnym środowisku.
Kondycja wrzosów w dużym stopniu zależy od środowiska, w którym żyją. Rosnące w naturalnych warunkach wrzosy, tworzące wrzosowiska, najczęściej mają się dobrze, ponieważ otaczają je rośliny o podobnych wymaganiach (np. sosny, jałowce, brzozy i żarnowce), mają lekką, przepuszczalną glebę o kwaśnym odczynie, a ich korzenie optymalnie pobierają składniki pokarmowe dzięki symbiozie z grzybami (tzw. mikoryzą).
Wrzosy uprawiane w gruncie nawozimy zwykle trzy razy w sezonie, oszczędnie i dobrze rozcieńczonymi dawkami, aby delikatne korzenie mogły optymalnie skorzystać z dostarczanych składników pokarmowych. |
Trzeba pamiętać, że wrzosy rosną słabo lub całkowicie zamierają, gdy posadzimy je w niesprzyjającym im towarzystwie, w mało przepuszczalnym podłożu o nieodpowiednim pH oraz niewłaściwie je nawadniamy. Do uprawy wrzosów w ogrodzie lub w pojemnikach polecane jest podłoże na bazie torfu o kwaśnym odczynie z zapewnionym drenażem oraz ściółka z drobnej kory. Podłoże można wymieszać z piaskiem, aby poprawić jego przepuszczalność.
Wrzosów nie można nadmiernie podlewać, ani umieszczać w zacienionym miejscu – wrzosy potrzebują słońca! Nadmiar wody w przypadku roślin z rodziny wrzosowatych, najczęściej prowadzi do zamierania wrażliwych korzeni, narażonych wtedy na infekcje grzybowe.
Fot. TheAlphaWolf CC BY-SA 3.0 Wikimedia Commons |
Mikoryza – grzybnia do wrzosów i innych roślin wrzosowatych
Biorąc po uwagę wymagania wrzosów i środowisko w jakim czują się najlepiej, opracowano preparaty oparte na naturalnych procesach tworzących symbiozę grzybów z korzeniami roślin, w tym wrzosów. Dzięki tzw. mikoryzie, delikatne korzenie wrzosów są w stanie wielokrotnie zwiększyć możliwości pobierania składników pokarmowych, są też odporniejsze na zagrożenia związane z infekcjami.
Podając roślinie szczepionkę mikoryzową, którą w prosty sposób aplikuje się w strefę korzeni, można stworzyć wrzosom warunki zbliżone do naturalnych oraz zwiększyć pobieranie substancji pokarmowych z gleby.
Tego typu preparaty są dostępne w większości sklepów ogrodniczych i znajdziemy wśród nich nie tylko te przeznaczone dla wrzosów, ale także dla innych grup roślin. Można więc powiedzieć, że szczepionki mikoryzowe są istotnym wzmocnieniem roślin i wpływają na ich kondycję oraz przyswajanie nawozów.
Wrzosy uprawiane w doniczkach zasilamy regularnie przez cały sezon co 3-4 tygodnie (do połowy sierpnia), ponieważ nawozy szybko się wypłukują w czasie podlewania donic. |
Czym nawozić wrzosy?
Najwygodniej jest zasilać krzewinki dostępnymi powszechnie w sprzedaży nawozami mineralnymi, dedykowanymi dla wrzosów lub ogólnie dla roślin kwasolubnych (np. różaneczników, azalii, iglaków) lub wrzosowatych. Są one najczęściej produkowane w formie wygodnej do zastosowania (w postaci płynnej lub granulatu), z dokładnym opisem sposobu i terminów aplikacji.
Można także używać nawozów typowo zakwaszających glebę, np. fizjologicznie kwaśny siarczan amonu, potasu czy magnezu. Ważne: Unikamy nawożenia wrzosów jakimikolwiek nawozami wapniowymi!
Kiedy nawozić wrzosy?
Wiosenne i letnie nawożenie wrzosów
Pierwsze nawożenie powinno przypaść na początku wegetacji, czyli na start sezonu – pod koniec marca lub początek kwietnia. Wrzosy należą do roślin kwitnących późnym latem, muszą więc dostać dawkę energii, by wykształcić pąki kwiatowe.
Drugie nawożenie przeprowadzamy w czerwcu, a kolejne w lipcu, czyli w czasie, kiedy pąki przygotowują się do kwitnienia. Nawozimy nie później niż do 15 sierpnia, gdyż azot zawarty w nawozie mógłby zakłócić naturalny proces drewnienia pędów rośliny i tym samym zwiększać ryzyko ich przemarzania jesienią i zimą. Wygodnym rozwiązaniem są nawozy tzw. długo działające (np. otoczkowane typu Osmocote), które stosujemy raz lub dwa razy w sezonie i składanki pokarmowe są powoli, systematycznie uwalniane w strefę korzeni roślin.
Przy nawożeniu wrzosów warto sięgać po preparaty ekologiczne, czyli nie zawierające sztucznie wytworzonych związków chemicznych, a przeznaczone do nawożenia tej grupy roślin (np. tzw. guano w granulatem, który jest naturalnym odpowiednikiem nawozów azotowych).
Fot. Maciej Aleksandrowicz W sprzedaży dostępne są nawozy do roślin wrzosowatych w postaci płynnej lub granulatu. |
Jesienne nawożenie wrzosów
Od połowy sierpnia do połowy października można stosować już tylko nawozy jesienne do roślin kwasolubnych, czyli pozbawione azotu (w tym czasie niepotrzebnie pobudzałby rośliny do dalszego wzrostu, co narażałoby niezdrewniałe pędy na przemarzanie). Najwygodniej jest kupić nawóz jesienny do wrzosów lub roślin kwasolubnych, albo zastosować nawozy fosforowe i potasowe – w odpowiednich, umiarkowanych dawkach. Zwiększona dawka potasu, fosforu, a także magnezu w tych nawozach pozwala roślinie lepiej przygotować się do zimy przetrwać suszę fizjologiczną.
Oprócz nawożenia roślin uprawianych w gruncie warto zadbać także o ściółkę dla wrzosów – najlepiej drobno mieloną korę drzew iglastych, która ograniczy wysychanie gleby oraz ubytki (wietrzenie) nawozów granulowanych i wpłynie na utrzymanie kwaśnego podłoża oraz dodatkowo zabezpieczy delikatne korzenie przed skutkami zimy.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: Pixabay