Szklarniowy wysiew w marcu | Radzi Jörn Pinske

Szklarniowy wysiew w marcu - jakie warzywa wysiać z książką Szklarnia w Ogrodzie Miesiąc po miesiącu

Na 1 marca przypada meteorologiczny początek wiosny. Astronomiczna wiosna – zrównanie dnia z nocą – zaczyna się w trzeciej dekadzie marca. Można już bez obaw sadzić rośliny w szklarni, rezygnując z włókniny. Dowiedz się, co w marcu radzi wysiać w szklarni Jörn Pinske, autor poradnika "Szklarnia w ogrodzie. Miesiąc po miesiącu".

Posłuchaj
00:00
23
Spis treści
Siew pomidorów Siew ogórków Siew papryki Siew rzodkiewki Siew buraka liściowego Siew rzodkwi Siew kalarepy Siew kapusty

Pomidory – po wysiewie

Wykiełkowane siewki pomidorów cały czas rosną. Po tygodniu otwieramy lub całkowicie usuwamy przykrycia pojemników z sadzonkami. Nie dopuszczamy do wyschnięcia substratu. Dopiero gdy nad liścieniami pojawi się pierwsza para liści właściwych, można siewki przesadzić z tacy do wysiewu do samodzielnie przygotowanych doniczek ziemnych, z krążków jiffy lub celulozowych.

Można też użyć kolejnej wspólnej tacy. Wielokrotne pikowanie lub przesadzanie do nowych doniczek aż do ostatecznego wysadzenia sadzonek wpływa na poprawę ukorzenienia.

Tak to wygląda w praktyce:

  • Ponownie używamy ziemi do wysiewu nasion. Doniczki nie powinny być zbyt duże. Odrzucamy słabe siewki, które i tak nie będą nadążać – często wcale nie urodzą owoców albo będzie ich bardzo mało.
  • Za pomocą pikownika lub widełek do pikowania ostrożnie wyciągamy sadzonkę z substratu, skracając przy tym nożyczkami długie korzenie na długość 2 cm.
  • Pikownikiem robimy w ziemi niewielkie otwory. Każdą siewkę umieszczamy w podłożu do wysokości nasady pierwszych liści. Potem lekko ugniatamy substrat i podlewamy.
  • Siewki w pojedynczych doniczkach lub wielodoniczkach zwykle trzeba przepikować. Jeśli rośliny się jednak wypłonią, warto je przepikować lub przesadzić do innych doniczek. Sadzimy je wtedy głębiej.
  • Sadzonki wymagają jasnego stanowiska, na przykład na oknie. Doniczki obracamy co jakiś czas, żeby sadzonki były równomiernie doświetlone ze wszystkich stron. Niepikowane rośliny można nawozić już pod koniec miesiąca. Stosujemy w tym celu słaby roztwór nawozu.
To się przyda
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Warzywniak Woodlook Brązowy
Warzywniak Woodlook Brązowy
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg

🟢 Zobacz trendy ogrodowe sezonu 2025: aranżacje, kompozycje, inspiracje

Ogórki

Najpóźniej teraz trzeba wybrać odmianę. Na torebce z nasionami znajdziemy opis właściwości odmiany. W szklarni odpowiednie będą szybko rosnące ogórki wężowe, ogórki typu midi lub mini. Powinny to być odmiany pozbawione substancji gorzkich, z wyłącznie żeńskimi kwiatostanami i beznasienne – partenokarpiczne. Poza tym muszą być odporne na mączniaka prawdziwego albo go tolerować. Kwiaty wytwarzają owoce bez zapylenia i jest ich więcej niż w przypadku zwykłych odmian ogórków. Z każdego kwiatu powstaje owoc.

Papryka

Pikujemy ją 4-6 tygodni po wysiewie. Jako podłoże stosujemy jeszcze raz ziemię do wysiewu albo do pikowania. Na stanowisku przez cały dzień powinna się utrzymywać temperatura od 18°C do (jeszcze lepiej) 24°C. Nocą temperatura może się obniżyć o 5°C. Właściwy czas na pikowanie to rozwinięcie się czwartego liścia, wliczając w to liścienie. Przy przesadzaniu paprykę można zasadzić trochę głębiej. Stabilizuje to siewki, które wypuszczą z łodygi nowe korzenie.

Rzodkiewki

Tak jak w lutym dalej je uprawiamy w szklarni – bezpośrednio w ziemi albo w skrzynkach. Ciekawą odmianą, która rośnie aż do jesieni, jest 'Sango'. Jej liście są soczyste i mają korzenny, lekko ostry smak. W dobrych warunkach pierwsze zbiory są możliwe nawet po kilku dniach. Do wykorzystania nadają się już same liścienie. Używa się ich podobnie jak rzeżuchy. Po 30 dniach liście są rozrośnięte. Można je wtedy obciąć nożyczkami, zostawiając około 4 cm od bulwy – rośliny będą się dalej dobrze rozwijać.

Burak liściowy (botwina, mangold)

Jako warzywo coraz bardziej zyskuje na popularności. Wysiewa się go w temperaturze 15-20°C. Nasiona należy przykryć, a później siewki przesadzić do wielodoniczek. Chłód albo zaburzenia wzrostu mogą spowodować kwitnienie. Jeśli nie przycina się liści zbyt nisko, to możliwe są wielokrotne zbiory. Nie ścina się wewnętrznych, nie do końca rozwiniętych liści.

Rzodkiew

Jeszcze raz wymaga uprawy wstępnej. Wysiewa się ją w pokoju w temperaturze 10-25°C i po trzech tygodniach przesadza do ogrodu. Za pomocą pikownika należy zrobić otwory w ziemi i ostrożnie wsadzać w nie korzenie palowe. W tym wczesnym okresie wykorzystuje się odmiany szybko rosnące.

Kalarepa

Wysiewamy teraz te odmiany, które będziemy uprawiać w ogrodzie.

Kapusta

Nadszedł już czas na wszystkie jej odmiany: białą, czerwoną, stożkową czy kalafiora. Samodzielny wysiew opłaca się tylko wtedy, jeśli potrzebujemy wielu roślin lub starych, regionalnych odmian. Wysiew w temperaturze 15-20°C. Nasiona należy przykryć centymetrową warstwą ziemi.

Fragment oraz fotografie pochodzą z książki
SZKLARNIA W OGRODZIE miesiąc po miesiącu
Jörna Pinske
Wydanej nakładem wydawnictwa Publicat
KUP ONLINE

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Redakcja poleca
Rzodkiewka 'Red Meat' | Kiepenkerl
Rzodkiewka 'Red Meat' | Kiepenkerl
Ogórek gruntowy 'Śremski' F1
Ogórek gruntowy 'Śremski' F1
Fasola tyczna 'Jimenez'
Fasola tyczna 'Jimenez'
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Obserwuj
Autor
Porady ekspertów Porady ekspertów

Eksperci czołowych firm ogrodniczych, którzy dzielą się z Wami swoim doświadczeniem i radami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Urządzenia akumulatorowe Oleo-Mac 56 V – mocna alternatywa dla maszyn spalinowych
Treści naszych partnerów
Komentarze

Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści