Pomidory – po wysiewie
Wykiełkowane siewki pomidorów cały czas rosną. Po tygodniu otwieramy lub całkowicie usuwamy przykrycia pojemników z sadzonkami. Nie dopuszczamy do wyschnięcia substratu. Dopiero gdy nad liścieniami pojawi się pierwsza para liści właściwych, można siewki przesadzić z tacy do wysiewu do samodzielnie przygotowanych doniczek ziemnych, z krążków jiffy lub celulozowych.
Można też użyć kolejnej wspólnej tacy. Wielokrotne pikowanie lub przesadzanie do nowych doniczek aż do ostatecznego wysadzenia sadzonek wpływa na poprawę ukorzenienia.
Tak to wygląda w praktyce:
- Ponownie używamy ziemi do wysiewu nasion. Doniczki nie powinny być zbyt duże. Odrzucamy słabe siewki, które i tak nie będą nadążać – często wcale nie urodzą owoców albo będzie ich bardzo mało.
- Za pomocą pikownika lub widełek do pikowania ostrożnie wyciągamy sadzonkę z substratu, skracając przy tym nożyczkami długie korzenie na długość 2 cm.
- Pikownikiem robimy w ziemi niewielkie otwory. Każdą siewkę umieszczamy w podłożu do wysokości nasady pierwszych liści. Potem lekko ugniatamy substrat i podlewamy.
- Siewki w pojedynczych doniczkach lub wielodoniczkach zwykle trzeba przepikować. Jeśli rośliny się jednak wypłonią, warto je przepikować lub przesadzić do innych doniczek. Sadzimy je wtedy głębiej.
- Sadzonki wymagają jasnego stanowiska, na przykład na oknie. Doniczki obracamy co jakiś czas, żeby sadzonki były równomiernie doświetlone ze wszystkich stron. Niepikowane rośliny można nawozić już pod koniec miesiąca. Stosujemy w tym celu słaby roztwór nawozu.
Ogórki
Najpóźniej teraz trzeba wybrać odmianę. Na torebce z nasionami znajdziemy opis właściwości odmiany. W szklarni odpowiednie będą szybko rosnące ogórki wężowe, ogórki typu midi lub mini. Powinny to być odmiany pozbawione substancji gorzkich, z wyłącznie żeńskimi kwiatostanami i beznasienne – partenokarpiczne. Poza tym muszą być odporne na mączniaka prawdziwego albo go tolerować. Kwiaty wytwarzają owoce bez zapylenia i jest ich więcej niż w przypadku zwykłych odmian ogórków. Z każdego kwiatu powstaje owoc.
Papryka
Pikujemy ją 4-6 tygodni po wysiewie. Jako podłoże stosujemy jeszcze raz ziemię do wysiewu albo do pikowania. Na stanowisku przez cały dzień powinna się utrzymywać temperatura od 18°C do (jeszcze lepiej) 24°C. Nocą temperatura może się obniżyć o 5°C. Właściwy czas na pikowanie to rozwinięcie się czwartego liścia, wliczając w to liścienie. Przy przesadzaniu paprykę można zasadzić trochę głębiej. Stabilizuje to siewki, które wypuszczą z łodygi nowe korzenie.
Rzodkiewki
Tak jak w lutym dalej je uprawiamy w szklarni – bezpośrednio w ziemi albo w skrzynkach. Ciekawą odmianą, która rośnie aż do jesieni, jest 'Sango'. Jej liście są soczyste i mają korzenny, lekko ostry smak. W dobrych warunkach pierwsze zbiory są możliwe nawet po kilku dniach. Do wykorzystania nadają się już same liścienie. Używa się ich podobnie jak rzeżuchy. Po 30 dniach liście są rozrośnięte. Można je wtedy obciąć nożyczkami, zostawiając około 4 cm od bulwy – rośliny będą się dalej dobrze rozwijać.
Burak liściowy (botwina, mangold)
Jako warzywo coraz bardziej zyskuje na popularności. Wysiewa się go w temperaturze 15-20°C. Nasiona należy przykryć, a później siewki przesadzić do wielodoniczek. Chłód albo zaburzenia wzrostu mogą spowodować kwitnienie. Jeśli nie przycina się liści zbyt nisko, to możliwe są wielokrotne zbiory. Nie ścina się wewnętrznych, nie do końca rozwiniętych liści.
Rzodkiew
Jeszcze raz wymaga uprawy wstępnej. Wysiewa się ją w pokoju w temperaturze 10-25°C i po trzech tygodniach przesadza do ogrodu. Za pomocą pikownika należy zrobić otwory w ziemi i ostrożnie wsadzać w nie korzenie palowe. W tym wczesnym okresie wykorzystuje się odmiany szybko rosnące.
Kalarepa
Wysiewamy teraz te odmiany, które będziemy uprawiać w ogrodzie.
Kapusta
Nadszedł już czas na wszystkie jej odmiany: białą, czerwoną, stożkową czy kalafiora. Samodzielny wysiew opłaca się tylko wtedy, jeśli potrzebujemy wielu roślin lub starych, regionalnych odmian. Wysiew w temperaturze 15-20°C. Nasiona należy przykryć centymetrową warstwą ziemi.