Logo
Logo

Dlaczego pomidory marnieją: gniją, usychają, żółkną, czernieją? Problemy w uprawie!

Pomidory są niezwykle popularne w uprawie zarówno w ogrodach, jak i na balkonach. Nie potrzeba dużo miejsca, aby uzyskać wspaniałe, niezwykle smaczne i przede wszystkim zdrowe pomidory. Dodatkowo rośliny te nie są bardzo wymagające, chociaż niezbędna jest odpowiednia pielęgnacja, aby uzyskać dorodne owoce. Zdarza się jednak, że pomidory marnieją. Co zrobić w takiej sytuacji? Jakie są najczęstsze problemy w uprawie pomidorów?

Spis treści
Dlaczego pomidory gniją? Dlaczego pomidory usychają? Dlaczego pomidory żółkną? Dlaczego pomidory czernieją?

Dlaczego pomidory gniją?

Problem
Najczęstszą przyczyną gnicia pomidorów na krzaku jest choroba nazywana zgnilizną wierzchołkową. Pojawia się ona na skutek suszy, która powoduje, że rośliny nie są zdolne do pobierania wapnia z podłoża. Ze względu na fakt, że choroba ta wynika z niedostatecznej ilości wapnia, to przyczyną może być również zbyt mała ilość pierwiastka w glebie. Pierwszym objawem zgnilizny są suche, szkliste plamy, które z czasem ciemnieją, przybierając brązową lub czarną barwę.

Rozwiązanie
Takie pomidory należy od razu zerwać z krzaka i wyrzucić np. do kompostu. Choroba nie jest zaraźliwa i można łatwo zapobiec jej występowaniu, stosując nawozy do pomidorów i dbając o prawidłowe nawadnianie.  


ogród na co dzień / YouTube


Dlaczego pomidory usychają?

Problem
Wysychanie liści, które się zwijają i zdrewnienie łodyg to dość częsty problem, który może mieć kilka przyczyn:
zbyt mała ilość wody;
niedostateczna ilość składników pokarmowych;
nadmierna ilość azotu;
zbyt suche powietrze (zazwyczaj w tunelu foliowym lub szklarni);
choroby wirusowe.

Rozwiązanie
Rozwiązanie problemu jest proste: prawidłowe podlewanie i nawożenie roślin. Nawozy wieloskładnikowe do pomidorów i dbanie o prawidłową wilgotność dostarczą roślinom wszystkiego tego, co jest niezbędne do optymalnego wzrostu. Umożliwi to uzyskanie zdrowych i obfitych plonów. Warto pamiętać również, aby nie przesadzać z ilością nawozów azotowych.  

Dlaczego pomidory żółkną?

Problem
Żółknięcie liści pomidorów to częsty problem, który może dotknąć nawet doświadczonych ogrodników. Niestety przyczyn może być wiele, co utrudnia zidentyfikowanie problemu. Najczęściej jednak powodem jest niewłaściwa pielęgnacja, a więc: złe nawadnianie (zarówno nadmierne, jak i niedostateczne), zbyt mała ilość składników pokarmowych w glebie, brak pierwiastków śladowych (np. żelaza), niedobór lub nadmiar światła i uszkodzenie korzeni podczas prac pielęgnacyjnych.

Rozwiązanie
Jest to więc oznaka ogólnie słabej kondycji pomidorów, a rozwiązaniem jest dbałość o wszystkie zabiegi pielęgnacyjne i zapewnienie roślinom właściwych warunków do rozwoju. Trzeba zadbać o dobór odpowiedniego stanowiska, regularne podlewanie i właściwe nawożenie pomidorów. Szczególnie ważne są właściwie stosowane nawozy, gdyż pomidory do wzrostu i rozwoju owoców potrzebują ich w dużej ilości. Warto zastosować nawozy długodziałające, które dostarczają roślinom wszystkich niezbędnych składników pokarmowych przez cały okres wzrostu.  

Nawóz organiczny do pomidorów
Nawóz organiczny do pomidorów
Fertilan to nawóz organiczny - ekoaktywator , wytworzony z biomasy roślin bobowatych drobnonasiennych zbieranej w ich optymalnej fazie rozwojowej oraz frakcjonowanej i mielonej, czystej, żywej wełny owczej.
KUP W NASZYM SKLEPIE
Preparat na choroby pomidorów
Preparat na choroby pomidorów
Środek Revus 250 SC przeznaczony jest do stosowania przy użyciu opryskiwaczy ręcznych. Warunkiem skuteczności zabiegu jest dokładne pokrycie roślin cieczą użytkową (efekt zroszenia powierzchni). Po naniesieniu środka na roślinę i jego wyschnięciu, jest on odporny na zmywanie przez deszcz.
KUP W NASZYM SKLEPIE

Dlaczego pomidory czernieją?  

Problem
Wiele chorób zakaźnych, a szczególnie zaraza ziemniaka na pomidorach sprawiają, że pomidory czernieją, liście opadają, a w efekcie roślina może obumrzeć. Niestety zarażone rośliny trzeba usunąć, a na sąsiadujących osobnikach należy zastosować opryski na choroby grzybowe. W miejscu, w którym rosła porażona roślina nie należy sadzić nowej nawet przez 3 sezony! 

Rozwiązanie
Patogeny atakują i rozwijają się najlepiej na osłabionych roślinach, dlatego zapobieganie polega głównie na zadbaniu o ich prawidłową kondycję. Szczególnie ważne jest właściwe podlewanie i dostarczanie odpowiednich składników pokarmowych. Dzięki temu rośliny będą odporniejsze na niekorzystne czynniki zewnętrzne oraz różnego rodzaju patogeny. Czernienie pomidorów może być również wynikiem suszy oraz wyjałowienia podłoża.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: AMAR-TR / Pixabay

Autor
Dlaczego pomidory marnieją: gniją, usychają, żółkną, czernieją? Problemy w uprawie!
Dlaczego pomidory marnieją: gniją, usychają, żółkną, czernieją? Problemy w uprawie!
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (10)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl