Nawożenie pomidorów już na etapie przygotowania podłoża
W przypadku uprawy pomidorów na tradycyjnym podłożu pierwsze nawożenie wykonuje się jeszcze przed posadzeniem rozsady.
Jesienią glebę warto przekopać i wymieszać z obornikiem. Średnie dawki to 2-4 kg/m². W ten sposób dostarcza się cennych makro- i mikroelementów, ale jednocześnie poprawia strukturę gleby i przyśpiesza produkcję próchnicy.
Wiosną dodatkowo podłoże warto użyźnić (i rozluźnić) stosując przefermentowany kompost w dawce 3-4 kg/m². Oba nawozy organiczne można potraktować jako pewnego rodzaju "starter".
Trzeba także zadbać o optymalny odczyn gleby (5,5-6,5). Po pomiarze pH, jeśli konieczne jest wykonanie wapnowania, jesienią nie stosuje się wtedy żadnych innych nawozów, np. wspomnianego obornika. Pomidor znosi lekkie zakwaszenie, ale jest to niekorzystne dla efektywności pobierania pierwiastków (m.in. fosforu, molibdenu i magnezu).
Nawożenie mineralne pomidorów | Jak, czym i kiedy to robić?
Czym nawozić pomidory?
Na rynku dostępne są różnorodne formy nawozów, w tym nawozy specjalistyczne. Na początku najczęściej podaje się nawozy azotowe (optymalnie w formie amonowej). Nie wolno jednak zapomnieć o nawozach fosforowych i potasowych. chociaż można zamienić je na nawozy fosforowe i potasowe. Najłatwiej wybrać gotowe nawozy do pomidorów, które zawierają wszystkie składniki pokarmowe niezbędne pomidorom od rozwoju pierwszych liści, do dojrzewania owoców.
Kiedy nawozić pomidory?
Nawożenie mineralne pomidorów powinno się rozpocząć nie wcześniej niż 3 tygodnie po posadzeniu rozsady (dokarmianie od razu nie ma większego sensu). Nawozy aplikuje się co 2-3 tygodnie (częściej przy uprawie w pojemnikach!).
Jak nawozić pomidory?
- Nie należy przesadzać z nawozami azotowymi (w nadmiarze mogą pogorszyć smak owoców, a nawet spowodować zasolenie gleby). Jeśli stosuje się spore dawki azotu, trzeba podawać także zwiększoną ilość potasu.
- W czasie kwitnienia bardzo ważne składniki pokarmowe to fosfor, potas, magnez i żelazo. Kluczowym mikroelementem w uprawie pomidorów jest bor poprawiający kwitnienie i zawiązywanie owoców.
- W czasie formowania owoców warto stosować nawóz z wapniem, który zapobiega niektórym chorobom (np. suchej zgniliźnie wierzchołkowej) i poprawia trwałość owoców. Ogólnie wartościowe pod uprawę pomidorów są nawozy humusowe i nawozy z alg.
Błędy w nawożeniu pomidorów | Niedobór składników pokarmowych
Przy niedoborze składników pokarmowych (lub niewłaściwych proporcjach przy zbyt jednorodnym nawożeniu) mogą pojawić się niepokojące objawy na nadziemnych częściach roślin.
- Niedobór fosforu – liście są nienaturalnie przebarwione z fioletowym połyskiem, bardziej błyszczące niż normalnie;
- Niedobór potasu – pomidor traci odporność na suszę, szybciej więdnie przy braku wody;
- Niedobór azotu – na liściach występują jaśniejsze, chlorotyczne plamy (najpierw na tych starszych), wzrost jest spowolniony;
- Niedobór magnezu – liście są jaśniejsze między nerwami, nerwy pozostają zielone. Problem może pojawić się nie tylko przy braku nawożenia magnezem, ale także przy podawaniu nadmiernych dawek potasu i wapnia;
- Niedobór żelaza – chloroza (nawet nazywana cytrynową) występuje na najmłodszych liściach;
- Niedobór boru – występuje zamieranie i czernienie wierzchołków pędów, na owocach pojawiają się brunatne, suche, korkowe plamy;
- Niedobór wapnia – liście są skręcone i zasychają, pojawia się także sucha zgnilizna wierzchołków owoców.
Fot. ArtCookStudio/Depositphotos |
Ważne informacje
- Pomidory koktajlowe są mniej wymagające pod względem nawożenia (i ogólnie uprawy) od wielkoowocowych.
- Do nawożenia warto wykorzystywać nawozy z dużą ilością mikroelementów, nie tylko tych powyżej wymienionych. W ten sposób można uzyskać smaczniejsze owoce. To argument, który przemawia za stosowaniem specjalistycznych nawozów do pomidorów.
- Dodatkowo do nawożenia można używać gnojówek z roślin. Będą odstraszały szkodniki glebowe, zmniejszą ryzyko wystąpienia chorób grzybowych, a przy okazji dostarczą nieco składników pokarmowych. Przykładowo gnojówka z pokrzywy jest niezłym źródłem azotu, a skrzyp dostarcza krzemionki.
- Największe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe u pomidorów przypada na lipiec i sierpień.
- Często stosowanym nawozem azotowym jest saletra amonowa, fosforowym – superfosfat, a potasowym siarczan potasu.
- Do uprawy pomidorów można wykorzystywać podłoże popieczarkowe.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Kingan77/Depositphotos