Logo
Logo
59
Do góry
Artykuł na: 6-9 minut

Nawożenie pomidorów

Pomidory uchodzą za warzywa o dużych potrzebach pokarmowych. Zabiegi nawożenia powinno się wykonywać przynajmniej kilkukrotnie, pierwsze z nich jeszcze przed sadzeniem. Ważne jest nie tylko aplikowanie odpowiednich dawek, ale także zrównoważone dostarczanie składników pokarmowych: makro- i mikroelementów.

W produkcji pomidorów na potrzeby handlowe, dawki nawozów są profesjonalnie wyliczane na podstawie analiz laboratoryjnych. Jednak w naszych ogrodach i w uprawie warzyw na własne potrzeby, aż taka szczegółowość nie jest wymagana, warto jednak znać i pamiętać podstawowe zasady nawożenia.

Nawożenie już na etapie przygotowania podłoża

W przypadku uprawy pomidorów na tradycyjnym podłożu pierwsze nawożenie wykonuje się jeszcze przed posadzeniem rozsady. Jesienią glebę warto przekopać i wymieszać z obornikiem. Średnie dawki to 2-4 kg/m². W ten sposób dostarcza się cennych makro- i mikroelementów, ale jednocześnie poprawia strukturę gleby i przyśpiesza produkcję próchnicy.

Wiosną dodatkowo podłoże warto użyźnić (i rozluźnić) stosując przefermentowany kompost w dawce 3-4 kg/m². Oba nawozy organiczne można potraktować jako pewnego rodzaju "starter".

Trzeba także zadbać o optymalny odczyn gleby (5,5-6,5)

Po pomiarze pH, jeśli konieczne jest wykonanie wapnowania, jesienią nie stosuje się wtedy żadnych innych nawozów, np. wspomnianego obornika. Pomidor znosi lekkie zakwaszenie, ale jest to niekorzystne dla efektywności pobierania pierwiastków (m.in. fosforu, molibdenu i magnezu).

Nawożenie mineralne: na co warto postawić?

Czym nawozimy?
Na rynku dostępne są różnorodne formy nawozów, w tym nawozy specjalistyczne. Ważne, aby stosować zróżnicowane nawozy. Na początku najczęściej podaje się nawozy azotowe (optymalnie w formie amonowej), chociaż można zamienić je na nawozy fosforowe i potasowe.

Nawozy azotowe przyśpieszają tworzenie systemu korzeniowego, natomiast nawozy fosforowe i potasowe powodują lepsze rozkrzewienie.

Kiedy nawozimy?
Nawożenie mineralne pomidorów powinno się rozpocząć nie wcześniej niż 3 tygodnie po posadzeniu rozsady (dokarmianie od razu nie ma większego sensu). Nawozy aplikuje się co 2-3 tygodnie (częściej przy uprawie w pojemnikach!).

Jak nawozimy?

  • Nie należy przesadzać z nawozami azotowymi (w nadmiarze mogą pogorszyć smak owoców, a nawet spowodować zasolenie gleby). Jeśli stosuje się spore dawki azotu, trzeba podawać także zwiększoną ilość potasu.

  • W czasie kwitnienia bardzo ważne składniki pokarmowe to fosfor, potas, magnez i żelazo. Kluczowym mikroelementem w uprawie pomidorów jest bor poprawiający kwitnienie i zawiązywanie owoców.

  • W czasie formowania owoców warto stosować nawóz z wapniem, który zapobiega niektórym chorobom (np. suchej zgniliźnie wierzchołkowej) i poprawia trwałość owoców. Ogólnie wartościowe pod uprawę pomidorów są nawozy humusowe i nawozy z alg.

Niedobór składników pokarmowych w skrócie:

Przy niedoborze składników pokarmowych (lub niewłaściwych proporcjach przy zbyt jednorodnym nawożeniu) mogą pojawić się niepokojące objawy na nadziemnych częściach roślin.

  • Niedobór fosforu – liście są nienaturalnie przebarwione z fioletowym połyskiem, bardziej błyszczące niż normalnie;
  • Niedobór potasu – pomidor traci odporność na suszę, szybciej więdnie przy braku wody;
  • Niedobór azotu – na liściach występują jaśniejsze, chlorotyczne plamy (najpierw na tych starszych), wzrost jest spowolniony;
  • Niedobór magnezu – liście są jaśniejsze między nerwami, nerwy pozostają zielone. Problem może pojawić się nie tylko przy braku nawożenia magnezem, ale także przy podawaniu nadmiernych dawek potasu i wapnia;
  • Niedobór żelaza – chloroza (nawet nazywana cytrynową) występuje na najmłodszych liściach;
  • Niedobór boru – występuje zamieranie i czernienie wierzchołków pędów, na owocach pojawiają się brunatne, suche, korkowe plamy;
  • Niedobór wapnia – liście są skręcone i zasychają, pojawia się także sucha zgnilizna wierzchołków owoców.

Nawożenie pomidorów, fot. ArtCookStudio - Depositphotos
Fot. ArtCookStudio/Depositphotos

Ważne informacje

  • Pomidory koktajlowe są mniej wymagające pod względem nawożenia (i ogólnie uprawy) od wielkoowocowych.
  • Do nawożenia warto wykorzystywać nawozy z dużą ilością mikroelementów, nie tylko tych powyżej wymienionych. W ten sposób można uzyskać smaczniejsze owoce. To argument, który przemawia za stosowaniem specjalistycznych nawozów do pomidorów.
  • Pośrednio do nawożenia można używać gnojówek z roślin. Będą odstraszały szkodniki glebowe, zmniejszą ryzyko wystąpienia chorób grzybowych, a przy okazji dostarczą nieco składników pokarmowych. Przykładowo gnojówka z pokrzywy jest niezłym źródłem azotu, a skrzyp dostarcza krzemionki.
  • Największe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe u pomidorów przypada na lipiec i sierpień.
  • Często stosowanym nawozem azotowym jest saletra amonowa, fosforowym – superfosfat, a potasowym siarczan potasu.
  • Do nawożenia pomidorów można wykorzystywać podłoże popieczarkowe.
  • Aby wyprodukować 1 kg owoców pomidor potrzebuje średnio:
    • 3,5–5 g azotu,
    • 0,7–1 g fosforu,
    • 7–8 g potasu,
    • 5 g wapnia i
    • 1–1,2 g magnezu.

Tekst: M. Mazik, zdjęcie tytułowe: Kingan77/Depositphotos

Warto przeczytać
Powiązane artykuły

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 24, Sentencja nr:5
Tydzień 24, Sentencja nr:5
Prężnie usuwamy chwasty wyrywając je dokładnie z korzeniami. W drugim roku od założenia trawnika, można zastosować oprysk herbicydem aby oczyścić go z chwastów.
Tydzień 24, Sentencja nr:4
Tydzień 24, Sentencja nr:4
Kwiatom balkonowym może być bardzo gorąco, zwłaszcza gdy okna wychodzą na południowy zachód dlatego przestawmy je jeśli możemy. 
Tydzień 24, Sentencja nr:3
Tydzień 24, Sentencja nr:3
Rośliny domowe należy regularnie podlewać. Bardzo ważne jest także zasilanie roślin roztworem nawozu wieloskładnikowego.
Tydzień 24, Sentencja nr:2
Tydzień 24, Sentencja nr:2
Około miesiąc po posadzeniu do skrzynek kwiatów jednorocznych należy rozpocząć ich nawożenie (aksamitki, pelargonie, surfinie). Nie można także zapomnieć o ich systematycznym podlewaniu.
Tydzień 24, Sentencja nr:1
Tydzień 24, Sentencja nr:1
Rośliny wrażliwe na zimno można teraz wystawić na taras lub balkon (agawy, cytrusy, palmy, oleandry, itd). Rośliny trzeba chronić przed ostrym słońcem i podlewać jedynie rano lub wieczorem.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu