Dlaczego warto nawozić pomidory naturalnie?
Pomidory potrzebują do wzrostu i budowania masy zielonej przede wszystkim azotu. Ponadto, kluczowymi pierwiastkami, niezbędnymi do jego rozwoju i budowania owoców są także potas, fosfor, wapń oraz magnez.
Jeśli zasilamy rośliny tylko nawozami naturalnymi, warto wziąć pod uwagę, że nie każdy z tych preparatów zawiera wszystkie niezbędne składniki. Dlatego, gdy pomidory (pomimo zasilania nawozem naturalnym naturalnym) wykazują objawy niedoboru jakiegoś składnika, trzeba niestety dostarczyć go w innej formie (np. mineralnej).
Większość preparatów naturalnych, które można samodzielnie przygotować w domu lub w ogrodzie, zwykle zawiera jednak niezbędne składniki i znacznie poprawia wzrost, owocowanie, a także odporność warzyw. Ponadto, przy stosowaniu naturalnych odżywek do pomidorów np. z pokrzywy, drożdży, czy skórek bananów nie ma ryzyka przenawożenia roślin.
Jak samemu zrobić naturalne nawozy do pomidorów? 3 łatwe przepisy
Naturalny nawóz do pomidorów z pokrzywy
Bardzo często stosowana do zasilania roślin tzw. gnojówka z pokrzyw, świetnie nadaje się również do nawożenia pomidorów. Aby przygotować taki preparat należy zebrać około 1kg świeżej pokrzywy i rozdrobnić ją na mniejsze kawałki. Tak rozdrobnioną masę zieloną z pokrzywy wkładamy do plastikowego wiadra (najlepiej o pojemności 10 litrów), zalewamy ciepłą wodą (lub ustawiamy w ciepłym słonecznym miejscu). Całość pozostawiamy na około dwa tygodnie, ale trzeba pamiętać o codziennym przemieszaniu roztworu, by zachodziła fermentacja.
Powstałą gnojówkę przed zastosowaniem rozcieńczamy z wodą, np. w proporcji 1 litr nawozu na 10 litrów wody. Tak przygotowanym preparatem można podlewać pomidory (nie częściej niż 2 razy w miesiącu). Poprawi się ich wzrost, a jednocześnie będą bardziej odporne na ataki chorób i szkodników.
Naturalna odżywka do pomidorów ze skórek bananów
Do łatwego przygotowania płynnego nawozu można użyć także skórek od bananów, zawierających wiele składników odżywczych, w tym niezbędny do wzrostu pomidora potas. Wystarczy dokładnie je umyć, pokroić na mniejsze kawałki i wysuszyć. Po dokładnym wyschnięciu skórek, rozkruszamy je i mieszamy z wodą w dowolnej proporcji. Tak przygotowany preparat odstawiamy na kilka dni (około tydzień), a po tym czasie powstałym roztworem możemy podlewać już rośliny.
Skórki bananów można także bezpośrednio zastosować jako nawóz doglebowy – wystarczy zakopać je w ziemi przy krzakach pomidora. W podobny sposób można uzyskać nawóz z łusek (łupin) cebuli lub czosnku, ale w tym przypadku, powstały roztwór lepiej rozcieńczać z wodą (np. 1 litr nawozu na 5 litrów wody).
Domowy nawóz do pomidorów z drożdży
Uniwersalnym, niedrogim produktem do przygotowania nawozu do pomidorów, ale także preparatu ochrony przed chorobami są drożdże piekarskie. Mają one wiele właściwości odżywczych cennych dla roślin, a jednocześnie mogą chronić je przed chorobami grzybowymi. Preparaty do zasilania roślin są szczególnie cenione właśnie w uprawie pomidorów, a także innych warzyw.
Najłatwiej dostępne w sklepach są drożdże piekarskie, które oprócz zastosowania do różnego rodzaju wypieków, mogą mieć także zastosowanie w nawożeniu roślin. Zawierają wiele cennych składników, w tym między innymi potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, selen, a także szereg witamin, białek i aminokwasów. Nawozy na bazie drożdży przyspieszają wzrost pomidorów, rozwój ich korzeni, wspomaga rozwój ich systemu korzeniowego oraz wspierają rozwój pożytecznych mikroorganizmów glebowych, chroniących rośliny przed grzybami chorobotwórczymi.
Do przygotowania nawozu z drożdży potrzebna jest kostka drożdży piekarskich (około 100 g), którą rozpuszczamy (zalewamy) w 10 l ciepłej wody (najlepiej w plastikowym wiadrze) i dokładnie mieszamy. Po niedługim czasie, tego samego dnia (po kilku godzinach) można już używać takiego do podlewania pomidorów (bez rozcieńczania) . Nawozem z drożdży wystarczy zasilać (podlewać lub opryskiwać) rośliny dwa razy w miesiącu.
Innym wariantem nawozu z drożdży jest zastosowanie drożdży fermentowanych. W tym przypadku rozdrobnioną kostkę drożdży wkładamy do wiadra (pojemności 10 litrów) i dodajemy do niej ok. 200-300 g cukru (np. 1 szklanka). Pozostawiamy całość na około2 godziny, a następnie zalewamy letnią woda, mieszamy i czekamy około tygodnia na fermentację. Gotowy preparat należy rozcieńczać z wodą przed zastosowaniem, ponieważ taki nawóz jest silniejszy.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie: kolaż - analogicus, LoggaWiggler, stevepb, tombock1 / Pixabay